Το πασίγνωστο και πολύ κοινό γλυκαντικό που βλάπτει το DNA

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι μια χημική ουσία, που σχηματίζεται όταν χωνεύουμε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο γλυκαντικό, είναι “γονιδιοτοξική”, που σημαίνει ότι διασπά το DNA.

Η χημική ουσία βρίσκεται επίσης σε ίχνη στο καθαυτό το γλυκαντικό και το εύρημα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς το γλυκαντικό μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας.

Πρόκειται για τη σουκραλόζη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο τεχνητό γλυκαντικό.

Προηγούμενη εργασία από την ίδια

ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι αρκετές λιποδιαλυτές ενώσεις παράγονται στο έντερο μετά την κατάποση σουκραλόζης. Μία από αυτές τις ενώσεις είναι η οξική-σουκραλόζη-6 (sucralose-6-acetate).

«Η νέα μας εργασία αποδεικνύει ότι η σουκραλόζη-6-οξική είναι γονιδιοτοξική», είπε η δρ. Susan Schiffman, εκ των συγγραφέων της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής στο North Carolina State University και στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill. Και συνέχισε:

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι ίχνη της οξικής-σουκραλόζης-6 μπορούν να βρεθούν στη σουκραλόζη εκτός ραφιού, ακόμη και πριν καταναλωθεί και μεταβολιστεί (…) Για να το θέσουμε αυτό σε ένα πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει ένα όριο τοξικολογικής ανησυχίας για όλες τις γονιδιοτοξικές ουσίες στα 0,15 μικρογραμμάρια ανά άτομο την ημέρα (…) Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι τα ίχνη οξικής-σουκραλόζης-6 σε ένα ημερήσιο ζαχαρούχο ρόφημα υπερβαίνουν αυτό το όριο. Και αυτό δεν υπολογίζει καν την ποσότητα της οξικής-σουκραλόζης-6, που παράγεται ως μεταβολίτες όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν σουκραλόζη».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά in vitro πειραμάτων, εκθέτοντας ανθρώπινα κύτταρα αίματος σε οξική-σουκραλόζη-6 και εστίασαν στους δείκτες γονιδιοτοξικότητας:

«Εν ολίγοις, ανακαλύψαμε ότι η οξική-σουκραλόζη-6 είναι γονιδιοτοξική και ότι διέλυσε αποτελεσματικά το DNA σε κύτταρα που είχαν εκτεθεί στη χημική ουσία», είπε η δρ. Schiffman.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης in vitro δοκιμές που εξέθεσαν ανθρώπινους ιστούς του εντέρου στην ουσία: «Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου, γι’ αυτό θέλαμε να δούμε τι μπορεί να συμβαίνει εκεί (…) Όταν εκθέσαμε τη σουκραλόζη και την οξική-σουκραλόζη-6 σε επιθηλιακούς ιστούς του εντέρου (τον ιστό που επενδύει το τοίχωμα του εντέρου) διαπιστώσαμε ότι και οι δύο χημικές ουσίες προκαλούν “διαρροή στο έντερο”. Βασικά, κάνουν το τοίχωμα του εντέρου πιο διαπερατό. Οι χημικές ουσίες βλάπτουν τα σημεία, όπου τα κύτταρα στο τοίχωμα του εντέρου συνδέονται μεταξύ τους (…) Ένα έντερο με διαρροή είναι προβληματικό, γιατί σημαίνει ότι τα πράγματα που κανονικά θα απομακρύνονταν από το σώμα με τα κόπρανα, αντίθετα, διαρρέουν από το έντερο και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος», πρόσθεσε.

Ερευνητές εξέτασαν επίσης τη γενετική δραστηριότητα των κυττάρων του εντέρου για να δουν πώς ανταποκρίθηκαν στην παρουσία της οξικής-σουκραλόζης-6: «Βρήκαμε ότι τα κύτταρα του εντέρου που εκτέθηκαν σε οξική-σουκραλόζη-6 είχαν αυξημένη δραστηριότητα σε γονίδια που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την καρκινογένεση (…) Αυτή η εργασία εγείρει πολλές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη σουκραλόζη και τους μεταβολίτες της. Ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε την ασφάλεια και το ρυθμιστικό καθεστώς της σουκραλόζης, επειδή αυξάνονται τα στοιχεία ότι ενέχει σημαντικούς κινδύνους υγείας. Αν μη τι άλλο, ενθαρρύνω τους ανθρώπους να αποφεύγουν προϊόντα που περιέχουν σουκραλόζη. Είναι κάτι που πρέπει να μην τρώτε!», κατέληξε η δρ. Schiffman.

Πηγή: https://medicalxpress.com / iatropedia.gr

Διαβάστε επίσης:

Λιγότερος ύπνος, περισσότερο εκτεθειμένοι σε αυτούς τους κινδύνους

Διαβήτης τύπου 2: Ο κίνδυνος αδιάγνωστης καρδιαγγειακής νόσου

Long Covid: Γιατί αργούν να υποχωρήσουν τα συμπτώματα

Keywords
Τυχαία Θέματα