Το προβιοτικό που κάνει καλό στο έντερο και δυναμώνει το ανοσοποιητικό

Το έντερό μας θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος και ένα δημοφιλές στους χορτοφάγους τρόφιμο, πλούσιο σε προβιοτικά και που έχει υποστεί ζύμωση ενισχύει τη λειτουργία του, συμβάλλοντας θετικά στη διατήρηση της συνολικής μας υγείας

Τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση θεωρούνται από τις καλύτερες τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε για να έχουμε ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα. Το κεφίρ που παράγεται από ζωικό γάλα ή ακόμα και γάλα καρύδας, σόγιας, ρυζιού ή αμυγδάλου, είναι ένα από αυτά.

Διάσημο πλέον εδώ και

αιώνες, από το Θιβέτ μέχρι τον Καύκασο, το κεφίρ μοιάζει με το γιαούρτι, όμως η σύνθεσή τους διαφέρει σημαντικά. Το γιαούρτι παρασκευάζεται με βακτήρια, αλλά το κεφίρ περιέχει και μαγιά και γι΄αυτό θεωρείται ακόμα πιο ευεργετικό για την υγεία μας. Η υψηλή διατροφική του αξία το έκανε το καλύτερο συνοδευτικό με το μεσημεριανό φαγητό στο χωράφι για πολλές γενιές μικροκαλλιεργητών και χωρικών.

Τα πιο σημαντικά οφέλη στην υγεία

Το κεφίρ ανήκει στα προβιοτικά και περιέχει περισσότερα από 30 διαφορετικά και μοναδικά είδη καλών βακτηρίων που ευνοούν την υγεία του εντέρου. Οι μικροοργανισμοί του παράγουν οργανικά οξέα και βακτηριοκίνες που επηρεάζουν τα παθογόνα βακτήρια και βελτιώνουν την υγεία του εντέρου.

Περιέχει βιταμίνες C, K, A, B1, B2, B5, B7, φυλλικό οξύ και καροτίνη, ενώ αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών. Επιπλέον, το κεφίρ έχει αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Με τη συχνή κατανάλωση, ρυθμίζονται οι τιμές της χοληστερόλης και βελτιώνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Συμβάλλει επίσης στη διαχείριση της δυσκοιλιότητας και του βάρους.

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για ένα υγιές νευρικό σύστημα, αλλά και σε φώσφορο που θωρακίζει την υγεία των οστών, και ψευδάργυρο για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, θα μπορούσε η κατανάλωσή του να προκαλέσει και εντερικές διαταραχές, όπως αέρια, φούσκωμα ή διάρροια, ειδικά αν το καταναλώσετε για πρώτη φορά.

Γιατί το έντερο θεωρείται ο «δεύτερος» εγκέφαλος

Στο έντερο παράγεται περισσότερο από το 90% της σεροτονίνης, γνωστή και ως ορμόνη της χαράς, πολύ περισσότερο δηλαδή από ό,τι στον εγκέφαλο, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα. Γι΄αυτό και αρκετές τροφές μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας.

Επιπλέον, η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό οφείλεται και στην ποσότητα και την ποικιλομορφία των «καλών» βακτηρίων, παράγοντες που μπορούν να επηρεαστούν επίσης από τη διατροφή. Τα καλά βακτήρια στο έντερό μας καταπολεμούν τα «κακά» βακτήρια και γι’ αυτό μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς.

Υπάρχουν βέβαια και παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου, όπως η λήψη αντιβιοτικών. Τα πρεβιοτικά, όπως το κεφίρ, μπορούν να φέρουν το εντερικό μικροβίωμα σε ισορροπία.

Τέλος, έρευνες έχουν αναδείξει ότι το κεφίρ μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, αρκεί να είναι ωμό και όχι μαγειρεμένο.

Κεφίρ για όλες τις ώρες της ημέρας

Αν και το κεφίρ έχει ξινή γεύση, καταναλώνεται ανά τον κόσμο ως πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό ή και ως σνακ μέσα στη μέρα:

Με βότανα και μπαχαρικά, γίνεται ένα ωραίο dressing για τη σαλάτα ή ακόμα και μια συνοδευτική σως.Μπορείτε να το εμπλουτίσετε με φρούτα και ξηρούς καρπούς για ένα θρεπτικό πρωινό.Για να αυξήσετε την κατανάλωση των φρούτων, μπορείτε να το συμπεριλάβετε σε smoothies ή γρανίτες.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Σεξ στις διακοπές: Τι πρέπει να προσέχετε

Κορωνοϊός – Προειδοποιεί ο Σαρηγιάννης: «Πάμε για κορύφωση θανάτων και διασωληνώσεων»

O καπνός από τις δασικές πυρκαγιές και οι επιπτώσεις στην υγεία όλων

Keywords
Τυχαία Θέματα