Το πρόβλημα του Μητσοτάκη: Οι δεξιοί δεν αισθάνονται… δεξιά τη ΝΔ

Το ότι το «θρίλερ» με την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη με τη ΝΔ για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου κατέληξε στη συμπερίληψή του στην ευρωλίστα του κυβερνώντος κόμματος – παρά τις πληροφορίες για έντονες διαφωνίες από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ και όχι μόνο – αποτυπώνει και τον προβληματισμό του Μαξίμου για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Είναι προφανές ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας αποτελεί «πόλο

έλξης» για ένα πιο συντηρητικό κομμάτι του εκλογικού σώματος που το τελευταίο διάστημα μοιάζει να διακατέχεται από… τάσεις φυγής από τη ΝΔ και προσέγγισης των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της. Και με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι πρέπει «να πολεμήσουμε τη χαλαρή ψήφο», ήταν προφανές ότι ένας υποψήφιος που θα μπορούσε να τραβήξει προς τη ΝΔ ένα πιο δεξιό κοινό ήταν εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να επιτευχθεί η προσδοκώμενη συσπείρωση.

Γιατί, κακά τα ψέματα, αν κανείς μελετήσει την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata, θα διαπιστώσει ότι ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος που αυτοπροσδιορίζεται ως «δεξιό» δεν αισθάνεται ότι η ΝΔ είναι και πολύ… δεξιά. Αντιθέτως, όσο πιο δεξιά στον πολιτικό άξονα αυτοτοποθετείται ένας ψηφοφόρος, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να ψηφίσει ΝΔ στις ευρωεκλογές: οι «κεντροδεξιοί» δίνουν στη ΝΔ ποσοστό 54%, στην Ελληνική Λύση 13%, στη Νίκη 4% και από 2% στη Φωνή Λογικής και στους Σπαρτιάτες.

Όσοι, πάλι, αυτοπροσδιορίζονται ως «δεξιοί» ή «ακροδεξιοί» έχουν άλλη συμπεριφορά: δίνουν ποσοστό 31% στη ΝΔ, 30% στην Ελληνική Λύση, 8% στη Νίκη, 7% στη Φωνή Λογικής και 4% στους Σπαρτιάτες. Γιατί συμπεριφέρονται έτσι όσοι μετακινήθηκαν σε κόμμα στα δεξιά της ΝΔ; Σε ποσοστό 60% δηλώνουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει απομακρυνθεί από τις παραδοσιακές του θέσεις και μόλις το 14% αναφέρει ως αιτία ότι «τα περισσότερα κόμματα έχουν γίνει συστημικά»: με απλά λόγια, θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει – όχι για αντισυστημική ψήφο, αλλά – για ιδεολογικό «χωρισμό» κόμματος και ψηφοφόρων.

Και το πράγμα δεν τελειώνει εκεί: το 51% δηλώνει ότι η στάση του διαμορφώθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το 34% από την αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας (η πάταξη της οποίας ήταν εμβληματική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ), το 31% από τη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών και μόλις το 24% λόγω της ακρίβειας. Και εδώ φαίνεται έντονα η ιδεολογική/πολιτική αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων από το κόμμα, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι στο σύνολο των ερωτηθέντων, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια με ποσοστό 46%.

Μένοντας στη δεξιά… πολυκατοικία, το σύνολο των ερωτηθέντων σε ποσοστό 58% θεωρεί ότι τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ θα καταγράψουν άνοδο στις ευρωεκλογές, ενώ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 25,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13%, το ΠΑΣΟΚ 11%, η Ελληνική Λύση σκαρφαλώνει τέταρτη με 8,5%, το ΚΚΕ λαμβάνει 8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4%, η Νέα Αριστερά 3,5% και Νίκη 3%, ενώ από 1,5% λαμβάνουν Φωνή Λογικής και Σπαρτιάτες. Καθίσταται, λοιπόν, απολύτως σαφές γιατί μια υποψηφιότητα σαν αυτή του Φρέντι Μπελέρη κρίθηκε απαραίτητη.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: Ακύρωσε τη συνάντηση με την AIPAC μετά την απροθυμία του Ισραήλ για αποκλιμάκωση

Μπελέρης: Δένδιας – Συρίγος πίσω από την υποψηφιότητά του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας

Δημοσκόπηση Prorata: Περαιτέρω πτώση για τη Νέα Δημοκρατία με ασφυκτική πίεση από τα δεξιά της – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο κανένας 

Keywords
Τυχαία Θέματα