Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την Κεντροαριστερά - Προβληματίζει η ενδοπασοκική σύγκρουση

Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό. Το παλιό αυτό σύνθημα φαίνεται να επιβεβαιώνεται ηχηρά από τη χτεσινοβραδινή ψηφοφορία αφού οι 210 χιλιάδες πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες ψήφισαν κατά πλειοψηφία 80% υποψηφίους που προέρχονται από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή η ενότητα θα διασαλευτεί τις επόμενες μέρες από την ενδοκομματική σύγκρουση, αφού είναι προφανές ότι θα αντιπαρατεθούν δύο μεγάλες αλλά

διακριτές τάσεις εντός του ΠΑΣΟΚ, όπως διαφαίνεται και από τις εξαιρετικά αργοπορημένες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και της Φώφης Γεννηματά, λίγο μετά τη 1 τα μεσάνυχτα χτες. Ενδεικτικό της έντασης είναι ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για επικοινωνία μεταξύ των δύο μονομάχων μέχρι σήμερα το πρωί.

«Προχωράμε μαζί με αυτοπεποίθηση» καταλήγει με νόημα στην ανακοίνωσή της η Φώφη Γεννηματά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης στη δική του δήλωση δεν αφήνει κανένα περιθώριο συζήτησης για υπαναχώρησή του από το να δώσει τη μάχη για τον επόμενο γύρο: «ζητάμε ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα. Είμαι εδώ για να δώσουμε μαζί τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης αλλά και της χώρας. Σας θέλω όλους δίπλα μου» επισημαίνει. Είχαν προηγηθεί φήμες ενδεχόμενης παραίτησής του λόγω της μεγάλης διαφοράς προκειμένου να μην υπάρξει ένταση στο εσωκομματικό πεδίο και χαλάσει η ευφορία που προκάλεσε η πολύ σημαντική συμμετοχή των πολιτών.

Το μεγάλο ερώτημα, πέραν της ενδεχόμενης συγκρουσιακής αναμέτρησης, είναι αν την επόμενη μέρα η διαδικασία αυτή ισχυροποιεί το ΠΑΣΟΚ και την πλαισίωση του από δυνάμεις που κινούνται πέριξ του άλλοτε κραταιού κόμματος ή πρόκειται για μια πραγματική διαδικασία συγκρότησης ενός νέου φορέα. «Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είναι επτάψυχο» έλεγε στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη ο Κώστας Λαλιώτης. Είναι εντυπωσιακό ότι ουδόλως επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις ότι, αν η συμμετοχή ήταν μεγάλη, θα ευνοούνταν υποψήφιοι όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Καμίνης. Η νίκη της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη επιβεβαιώνει την κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στον χώρο και το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπάρχει προοπτική, με βάση και την αποδοχή ότι κινητοποιήθηκε μαζικά ένα πασοκικό κοινό, αυτοδιάλυσης του κόμματος για την ανάδειξη ενός νέου.

Από την εκλογή αποδείχτηκε ότι οι επιθέσεις που δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ συσπείρωσαν τους οπαδούς του που έτρεξαν μαζικά στις κάλπες και βέβαια ότι παρά την μεγάλη πτώση των ποσοστών του στις εθνικές εκλογές έχει έναν ανθεκτικό μηχανισμό που μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις.

Η τακτική της Φώφης Γεννηματά να αναδείξει μέσα από το ΠΑΣΟΚ την προσπάθεια αναγέννησης του Κεντροαριστερού χώρου την δικαίωσε, όπως απέδωσε και η τόλμη της να προτείνει εκλογή νέου αρχηγού, θέτοντας εαυτόν σε νέα δοκιμασία. Αυτό που αναμένει είναι να της πιστωθεί η προσπάθεια να συνενώσει δυνάμεις.

Το βέβαιο είναι ότι το αποτέλεσμα ήταν ένα ισχυρό κρας τεστ για τον Σταύρο Θεοδωράκη ο οποίος δεν κατόρθωσε να έχει μια ισχυρή αποτύπωση εντός του χώρου της Κεντροαριστεράς, αλλά μοιάζει να έχει δεσμευτεί από το αποτέλεσμα, αφού δεν έχει κανένα άλλοθι για απόδραση. Η πολύ μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, όπως το έθετε από την αρχή, με 210.064 ψηφοφόρους επιτεύχθηκε και άρα στενεύουν τα περιθώρια γκρίνιας αλλά και δράσης. Κανείς βέβαια δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη μέρα, αλλά το αποτέλεσμα της χτεσινής εκλογής δεσμεύει τόσο τον ίδιο, όσο και τον Γιώργο Καμίνη. Αίσθηση δε προκαλεί και η πολύ χαμηλή επίδοση του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος μάλλον αποδοκιμάστηκε για την αποστασιοποίησή του από το ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Καμίνης παρότι φαίνεται ως μεγάλος ηττημένος, αφού έπαιζε να περάσει δεύτερος πάνω από τον Νίκο Ανδρουλάκη κατόρθωσε να αποσπάσει ένα σημαντικό εκλογικό ποσοστό που τον καθιστά σοβαρό πόλο εντός της Κεντροαριστεράς που θα έχει έντονο άρωμα ΠΑΣΟΚ πια και με τη βούλα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης πληρώνει την αδυναμία του, αλλά και τη σθεναρή άρνησή του να στήσει οργανωτικά το «Ποτάμι», όπως τα παραδοσιακά κόμματα. Από ότι φαίνεται πάντως η μεγάλη δράση του μέσα στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού οι νέοι άνθρωποι αρνήθηκαν τελικά στη συντριπτική τους πλειοψηφία να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του. Με βάση τα πρώτα στοιχεία, το 60% περίπου όσων προσήλθαν στις κάλπες είναι άνω των 55 ετών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που είχε την ολόθερμη υποστήριξη και στελεχών του βενιζελικού στρατοπέδου έχει σταθερή, αξιόλογη και υπολογίσιμη δύναμη, έχει ταχθεί υπέρ της ριζικής ανανέωσης του πολιτικού συστήματος, αλλά και της ενσωμάτωσης του ΠΑΣΟΚ εντός του νέου σχήματος του Κέντρου. Τα δύο αυτά στοιχεία δείχνουν ότι η εβδομάδα αυτή θα είναι κρίσιμη και η Φώφη Γεννηματά θα πρέπει να κινηθεί πολύ προσεκτικά από την μια προκειμένου να μην δυσαρεστήσει όλους όσοι επιζητούν μια νέα πραγματικότητα στο χώρο, αλλά και να μην ακυρώσει την πραγματική της δύναμη που είναι ένα ηλικιωμένο πολιτικό ακροατήριο που αναφέρεται στην ιστορικότητα του ΠΑΣΟΚ και παραμένει πιστό στην εικόνα που είχε την δεκαετία του 1980. Το όλο εγχείρημα των επόμενων 6 ημερών δεν είναι καθόλου εύκολο, όπως και εύκολη δεν θα είναι ακόμη κι αν κερδίσει την εκλογή η Γεννηματά την Κυριακή, η προσυνεδριακή διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρουλάκης απέδειξε ότι έχει πολύ σημαντική πρόσβαση στον κομματικό μηχανισμό και αυτό τον καθιστά πρωταγωνιστή στις εξελίξεις.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους δύο μονομάχους, παρότι η Γεννηματά θεωρείται φαβορί και με μεγάλη διαφορά σε ψήφους αυτή η εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη.

ΠΑΣΟΚκεντροαριστεράεκλογέςσυμμετοχήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα