Τουρισμός: Όλο και περισσότεροι κλείνουν δωμάτια μέσω πλατφόρμας – Η Booking.com αυξάνει τις τιμές, λένε οι ξενοδόχοι

Η επέλαση της ψηφιακής αγοράς και ο αυξημένος ρόλος που έχουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Booking.com και η Expedia, προβληματίζουν τους Ευρωπαίους ξενοδόχους – μαζί και τους Έλληνες -, καθώς διαπιστώνουν μη τήρηση κανόνων, που τελικά λειτουργεί και σε βάρος των τουριστών. Στην πραγματικότητα δηλαδή έχουν ευθύνη σε πολλές περιπτώσεις για την αύξηση των τιμών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Καφέ, (HOTREC) διενήργησε μία μεγάλη

μελέτη – την έκτη από το 2013 – για τις τάσεις στον ευρωπαϊκό τομέα καταλυμάτων.

Βασικό συμπέρασμα είναι ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές κάνουν κράτηση δωματίων σε ξενοδοχεία μέσω των λεγόμενα «διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία» (OTAs), δηλαδή από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Και όλο και λιγότεροι απευθύνονται απευθείας στα καταλύματα.


Αλλά οι «αθέμιτες πρακτικές» που εφαρμόζουν οι OTA φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τις τιμές, τις λειτουργίες και τις εμπειρίες των επισκεπτών, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, με αποτέλεσμα η HOTREC να ζητά «δίκαιους ψηφιακούς κανόνες», που «θα εξασφαλίσουν μια πιο ισορροπημένη μεταχείριση των ξενοδόχων από τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη της HOTREC, επισημαίνει πως «η κυρίαρχη πλατφόρμα, η Booking.com, θα πρέπει επιτέλους να συμμορφωθεί με τους νέους ψηφιακούς κανόνες. Αυτό θα επιτρέψει στα ξενοδοχεία να προσφέρουν καλύτερες τιμές στα δικά τους κανάλια διανομής».

Η γενική διευθύντρια της HOTREC, Marie Audren είναι καταιγιστική:
«Τα ξενοδοχεία αντιμετωπίζουν αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές από την Booking.com καθημερινά: οικονομική απώλεια, λειτουργική πίεση και ζημιά στη φήμη. Αυτό πρέπει να τελειώσει… η Booking.com αποκρύπτει δεδομένα επισκεπτών από συνεργάτες ξενοδοχείων και εμποδίζει τα ξενοδοχεία να προσφέρουν καλύτερες τιμές στους δικούς τους ιστότοπους. Η οικονομική προσιτότητα, η διαφάνεια και οι επιλογές είναι ζωτικής σημασίας για τους ευρωπαίους καταναλωτές και ταξιδιώτες. Αυτό θα πρέπει επιτέλους να επιλυθεί με εφαρμογή δίκαιων ψηφιακών κανόνων».

Τα κύρια ευρήματα της Μελέτης διανομής ξενοδοχείων 2024

Τα τελευταία 10 χρόνια, OTA όπως η Booking.com κέρδισαν κατά μέσο όρο μερίδιο αγοράς 10% στον ευρωπαϊκό ξενοδοχειακό τομέα, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή τους.Τα «κανάλια πωλήσεων» για τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία επιστρέφουν στις τάσεις πριν από την πανδημία, όπου οι απευθείας κρατήσεις συνεχίζουν να μειώνονται.Τα ξενοδοχεία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε OTA όπως η Booking.com για διανομή και κρατήσεις, ειδικά για μικρότερα ξενοδοχεία με λιγότερα δωμάτια.Οι 2 κυρίαρχοι παίκτες στην αγορά των ξενοδοχειακών καταλυμάτων είναι η Booking Holdings και ο Όμιλος Expedia σε μικρότερο βαθμό. Η Booking έχει μερίδιο 71% στην αγορά ΟΤΑ, αυξημένο κατά 10% τα τελευταία 10 χρόνια. Η Expedia έχει μερίδιο αγοράς κοντά στο 15%, αυξημένο κατά 2% τα τελευταία 2 χρόνια.Οι ΟΤΑ μειώθηκαν σε τιμές που καθορίζουν τα ξενοδοχεία σε 4 στις 10 περιπτώσεις. Προσφέρουν επίσης προσφορές πολλαπλών πηγών καταχωρώντας τιμές και διαθεσιμότητες άλλων OTA στη δική τους πλατφόρμα, επηρεάζοντας 1 στα 2 ξενοδοχεία στην Ευρώπη και δημιουργώντας πολλαπλές λειτουργικές προκλήσεις για τους ξενοδόχους (όπως ασυνέπειες στις τιμές).Η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία κάνει σημαντικά βήματα προς την ψηφιοποίηση , που αντικατοπτρίζεται στη σταθερή μετάβαση στις απευθείας διαδικτυακές κρατήσεις. Τα περισσότερα ξενοδοχεία χρησιμοποιούν μηχανές κρατήσεων μέσω Διαδικτύου (IBE), παρέχοντας μια απρόσκοπτη και φιλική προς το χρήστη εμπειρία κράτησης.Η ηλεκτρονική διανομή αντιπροσωπεύει το 45% των διανυκτερεύσεων που έχουν κρατηθεί μέσω διαδικτυακών καναλιών (διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μηχανές κρατήσεων μέσω Διαδικτύου σε ιστοσελίδες ξενοδοχείων κ.λπ.).Την τελευταία δεκαετία, η ευαισθητοποίηση και η χρήση των ταξιδιωτικών μηχανών μετα-αναζήτησης μεταξύ των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το 2013, το TripAdvisor ηγήθηκε της αγοράς με μερίδιο χρήσης 71%, αλλά μέχρι το 2023, το Google Hotel Ads έχει πάρει το προβάδισμα με μερίδιο χρήσης 80%.@PIXABAYΤα στοιχεία για την Ελλάδα

Ανάλογα με τα πανευρωπαϊκά ευρήματα, ισχύουν και για την ελληνική τουριστική αγορά.
Η πρακτική με το απευθείας κλείσιμο δωματίου μειώθηκε σημαντικά την τελευταία 10ετία και από 54,7%% έφτασε στο 42,3%.
Αντιθέτως οι διαδικτυακές πλατφόρμες αύξησαν το μερίδιό τους από 18,1% το 2013 σε 24,2% φέτος.

Διαβάστε επίσης:

Η κρίση καλά κρατεί, αλλά όχι για τα αυτοκίνητα: Αύξηση στις πωλήσεις τον Ιούλιο

ΕΛΣΤΑΤ: Κακά μαντάτα για τον πληθωρισμό, ανέβηκε στο 2,7% τον Ιούλιο

Αλλάζουν όλα στην εφορία με το κλείσιμο ΔΟΥ – Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές για τους πολίτες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρισμός, Όλο, Booking,tourismos, olo, Booking