Τουρισμός: Πτωτικά κινήθηκε η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στην χώρα μας – Ξεπέρασε σε αφίξεις το 2019 η χώρα μας

Αμφιλεγόμενα είναι τα πρώτα συμπεράσματα για τον τουρισμό στο πρώτο οκτάμηνο του έτους παρά την άνοδο κατα 4,1% στις αφίξεις τουριστών και την επίδοση του Αυγούστου, αφού τα ξενοδοχεία αντιμετώπισαν χαλαρές πληρότητες και αβεβαιότητα, που οδήγησε σε εκπτώσεις και προσφορές

Απο τη μια φαίνεται ότι η αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο του αριθμού των τουριστών, απο την άλλη όμως καταγράφεται μείωση

της κατά κεφαλής δαπάνης. Θυμίζουμε άλλωστε, οι διανυκτερεύσεις ξένων υπηκόων στα καταλύματα που διατίθενται σε διαδικτυακές πλατφόρμες μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού αυξήθηκαν κατά 21,1% πέρυσι και κατά 32% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Παραλληλα περιορισμένη ήταν και η αγοραστική δύναμη των τουριστών οι οποίοι έκοβαν μαχαίρι τα περιττά έξοδα όπως πολυτέλειες και εστιατόρια … ενω απο την άλλη τα σούπερ μάρκετ και τα ταχυφαγεία αύξαναν τους τζίρους τους .

Γκάζι ομως πάτησε και ο οδικός τουρισμός … αφού , σε ποσοστιαίο νούμερο ξεπερνούν τις αεροπορικές.
Συνολικά 6,3 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις καταγράφηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024, έναντι 5,5 εκατ. το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,8%/762 χιλ. οδικές αφίξεις, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο του ΣΕΤΕ (INSETE Intelligence).

Ειδικότερα πάντως για τις αεροπορικές αφίξεις τουριστών προκύπτει από τα όσα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ ότι για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 2.758.627 σε σύγκριση με 2.648.795 την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 4,1%.

Πέραν ομως των ποσοστιαίων αυξήσεων σε αφίξεις που σημειώνει συνολικά η χώρα μας στον κλάδο του τουρισμού έχουν σημειωθεί και απώλειες. Για παράδειγμα στην Μύκονο και τη Σαντορίνη που άλλοτε μιλούσαν για υπέρ τουρισμό σήμερα κάνουν λόγο για μείωση των αφίξεων !

Επισης βλέπουμε στη Μύκονο να καταγράφεται πτώση 12,1% στον τζίρο των καταλυμάτων. Η πτώση αυτή είναι ακόμη πιο έντονη σε σύγκριση με άλλους πολυτελείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη, όπου η μείωση αγγίζει το 7,2%. Στην εστίαση, η Μύκονος καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση, με μείωση 7,4%, ενώ στη Σαντορίνη η πτώση είναι 3,6%. Ο τζίρος σε καταλύματα και εστίαση παρουσιάζει και στη Σύρο σημαντική υποχώρηση κατά 12,2%.

Επιπλέον, τα στοιχεία της Fraport δείχνουν ότι οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο νησί τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 5,2%, ενώ η Σαντορίνη παρουσίασε μικρότερη πτώση, μόλις 0,1%.

Συνολικά όμως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι αφίξεις στην χώρα μας, ξεπερνούν για την ώρα και τις επιδόσεις του 2019, που ήταν η καλύτερη έως τώρα χρονιά.

Μάλιστα τον Αύγουστο του 2019 οι αφίξεις ανέρχονταν σε 553.845 και το πρώτο 8μηνο του ίδιου έτους σε 2.735.839, ενώ φέτος σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις ανήλθαν σε 554.923 σε σύγκριση με 511.387 τον Αύγουστο 2023, σημειώνοντας αύξηση 8,5%.

Ωστόσο η τουριστικη περίοδος δεν είναι μόνο ο Αύγουστος ο οποίος πετυχαίνει συνήθως αφίξεις και πληρότητες που ξεπερνούν το 90%!

Ακολουθεί ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος οι οποίοι είναι και οι μήνες που θα καταδείξουν εν τέλει πώς θα κλείσει ολόκληρο το 2024!

Απο τα πρώτα δείγματα φαίνεται ότι ο Σεπτέμβριος λόγω καιρού δεν είχε τις ανάλογες προκρατήσεις σε σχέση με πέρυσι! Ωστόσο με ενδιαφέρον κινείται ήδη ο Οκτώβριος με αυξημένες κρατήσεις ενώ και το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου αναμένεται να κινηθεί , κυρίως στους δημοφιλείς προορισμούς.

Σε οτι αφορά τώρα τον χάρτη των αφίξεων απο χωρες του εξωτερικού τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής για τον Ιούλιο του 2024 δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε η κυριότερη πηγή τουρισμού για τον συγκεκριμένο μήνα, αφού αποτέλεσαν το 33,9% (186.751) των συνολικών αφίξεων. Οι αφίξεις από το Ισραήλ έφθασαν το 12,9% (71.238), οι αφίξεις από την Πολωνία το 6,4% (35.456), οι αφίξεις από τη Σουηδία το 4,3% (23.511) και οι αφίξεις από τη Γερμανία 3,8% (20.726).

Σημαντικό όμως εδώ είναι να αναφερθεί ότι, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των μη κατοίκων στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική πορεία για τρίτο διαδοχικό έτος, βάσει ανάλυσης της Alpha Bank.

Συγκεκριμένα, από τα 681,3 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, μειώθηκε σταδιακά σε 570,7 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί σε μία αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των ταξιδιωτών, ως απόρροια της διάβρωσης των εισοδημάτων με τις εισπράξεις από τις χώρες της ΕΕ-27 να αυξάνονται κατά 14,8%, ενώ από χώρες εκτός της ΕΕ-27 κατά 8,4% εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και τη συνεχιζόμενη επέκταση της οικονομίας διαμοιρασμού.

Σήμερα πάντως οι τουριστικοί φορείς αγναντεύουν με δισταγμό το 2025, αφού δεν προμηνύεται εύκολο για τον κλάδο… «το 2025 δεν θα είναι μία εύκολη χρονιά» δηλώνει ο πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και διευθύνοντος συμβούλου των Electra Hotels Γιάννης Ρέτσος επισημαίνοντας δε οτι«αν δεν κινηθούμε στη σωστή κατεύθυνση, θα έρθουν σύντομα πάλι δύσκολα χρόνια για τον τουρισμό μας».

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Παύλου Φύσσα: Με πορεία στο μπλόκο της Κοκκινιάς πλήθος κόσμου τιμά τη μαύρη επέτειο των 11 χρόνων (Photos/ Video)

Αναφορές για πυροβολισμούς στον Κολωνό – Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ

Ιωάννινα: Στάχτη έγινε το παλιό λατομείο στα Μάρμαρα (Photos/Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρισμός, Πτωτικά, – Ξεπέρασε, 2019,tourismos, ptotika, – xeperase, 2019