Τουρκική «σκιά» στην έξοδο από τα Μνημόνια

Ανησυχία για επιδείνωση των σχέσεων μετά την προκήρυξη εκλογώνΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

Με σταθερή αυτοπεποίθηση εκπέμπει το μήνυμα της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο η κυβέρνηση. Από τη Ρόδο και το Καστελόριζο όπου βρέθηκε προχθές ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε για ακόμη μια φορά ότι η «περιπέτεια» των μνημονίων τελειώνει οριστικά ύστερα από «οκτώ πέτρινα χρόνια». Και υποστήριξε εκ

νέου ότι «οδεύουμε σε μία καθαρή έξοδο από τα μνημόνια» χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και χωρίς νέες βαριές δεσμεύσεις για τη χώρα και τον λαό, κόντρα στις αρνητικές προβλέψεις «κάποιων» που «ενδεχομένως να στενοχωριούνται λίγο με αυτή την εξέλιξη».

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι στο πεδίο της οικονομίας όχι μόνο τα δύσκολα είναι πίσω, αλλά και ότι η πραγματικότητα και η δυναμική που θα διαμορφωθεί μετά την έξοδο θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα ευελιξίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής σε σχέση με το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Κατ’ επέκταση εκτιμούν ότι όσο οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πλεονάσματα επιτυγχάνονται και, επακόλουθα, οι αγορές θα επιβραβεύουν με χαμηλά επιτόκια, τόσο η εμπιστοσύνη των εταίρων θα εμπεδώνεται και η αυτονομία στην οικονομική πολιτική θα διευρύνεται.

Βέβαια, η κυβέρνηση έχει μπροστά της το Eurogroup της 27ης Απριλίου όπου θα παρουσιάσει το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο που έχει ζητηθεί από τους θεσμούς – το οποίο πάντως λέγεται θα περιέχει κάποιους γενικούς άξονες και δημοσιονομικά νούμερα, αλλά δεν θα είναι πολύ εξειδικευμένο. Και κυρίως έχει το Eurogroup της 24ης Ιουνίου όπου, σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναμένεται «μια καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές, που θα αφορά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αλλά και τη μορφή της μεταπρογραμματικής εποπτείας».

Επίσης, από την κυβέρνηση στέλνουν το μήνυμα ότι δεν ανησυχούν για τον παράγοντα ΔΝΤ, αντιθέτως διαβλέπουν μια τάση γεφύρωσης του χάσματος επί των προβλέψεων με τους Ευρωπαίους, και ειδικά μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων του Ταμείου, το οποίο, αν και προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 κάτω του στόχου 3,5%, εν τούτοις αναθεωρεί τις προβλέψεις του προς τα πάνω στο 2,9% από 2,2%.

Στο μεταξύ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, υποβάθμισε έτσι κι αλλιώς τον ρόλο του στο πρόγραμμα λέγοντας πως αυτή τη στιγμή δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο να επηρεάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς έχει χάσει την αξιοπιστία του μετά τις υποεκτιμήσεις για τα πλεονάσματα του 2015, του 2016 και του 2017. Στο πλαίσιο αυτό, αντέκρουσε και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να υποχωρήσει στις πιέσεις του για εφαρμογή και του αφορολόγητου το 2019 αντί του 2020, μαζί με την περικοπή των συντάξεων. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα», είπε, τα μέτρα του 2020 να έρθουν έναν χρόνο νωρίτερα.

«Σύννεφα» λόγω Τουρκίας

Αν στην οικονομία η κυβέρνηση βλέπει «καθαρό ουρανό», κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας από το Καστελόριζο, ο ουρανός δεν φαίνεται το ίδιο «καθαρός» στο πεδίο των ελληνοτουρκικών.

Αντιθέτως εκεί η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κλιμακούμενη τουρκική στρατηγική έντασης και δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο. Το Μαξίμου, αν και διαπιστώνει ότι η κατευναστική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της, δεν έχει έτοιμες εναλλακτικές, οπότε η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αποτροπή ενός «θερμού επεισοδίου».

Ειδικά μετά την υπόθεση των τριών νεαρών που ανέβασαν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, στους Φούρνους Ικαρίας, οδηγώντας σε αντιδράσεις και απειλές από την Τουρκία, έχει σημάνει συναγερμός στο Μαξίμου, το υπουργείο Άμυνας και τα επιτελεία των Όπλων, που πλέον ανησυχούν ότι πέρα από τις τουρκικές προκλήσεις καθεαυτές, ενδεχομένως να υπάρξουν νέες ενέργειες που μπορεί, ανεξαρτήτως προθέσεων, να λειτουργήσουν προβοκατόρικα.

Είναι ενδεικτική δε η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου χθες στη Βουλή, ο οποίος έστειλε αποτρεπτικά μηνύματα προς το δεξιό και εθνικιστικό ακροατήριο, καταδικάζοντας την ενέργεια των τριών νεαρών και συμπλέοντας ουσιαστικά με το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα, ότι σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως αυτή, την εξωτερική πολιτική την ασκεί μόνο η κυβέρνηση.

Οι δύο στρατιωτικοί

Στο μεταξύ, η χθεσινή προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία για τις 24 Ιουνίου – εξέλιξη την οποία ειρήσθω εν παρόδω είχε «προβλέψει» ο Αμερικανός πρεσβευτής ήδη από τα τέλη Μαρτίου – αναμένεται ότι θα επιδεινώσει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το βάρος του «εθνικιστικού» φορτίου, που εκτιμάται πως θα καθορίσει την προεκλογική περίοδο στη γείτονα.

Το δυστύχημα για την ελληνική κυβέρνηση, πέραν όλων των άλλων, είναι ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται με ανοιχτό το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Οι δικονομικές διαδικασίες φαίνεται να εισέρχονται στην τελική ευθεία, σύμφωνα με την ενημέρωση Γιλντιρίμ στον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, όμως όλο και πιο συχνά οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνδέουν την υπόθεση αυτή με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που πρόκειται να απελευθερωθούν τον επόμενο μήνα, μετά την παρέλευση της 18μηνης προφυλάκισης, και των οποίων την έκδοση ζητά επίμονα η Τουρκία.

ΚυβέρνησηΤουρκίαμνημόνιαΣτρατιωτικοίIssue: 2017Issue date: 19-4-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα