Τρόμος στις διεθνείς αγορές για το «βάθος» της ύφεσης - «Βυθίζονται» Wall Street και ευρωαγορές

ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Απώλειες άνω του 3% καταγράφουν τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Φραγκφούρτης, μετά την ανακοίνωση δεικτών και αποτελεσμάτων επιχειρήσεων που δείχνουν τον μεγάλο αντίκτυπο της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία.

Γύρω στις 17.20 (ώρα Ελλάδας) ο δείκτης FTSE-100 του Χρηματιστήριου του Λονδίνου κατέγραφε πτώση -3,30%, στις 5.928 μονάδες. Η βρετανική αγορά φαίνεται να επηρεάστηκε από την ιστορική μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 32,9% το περασμένο τρίμηνο. Μολονότι οι επενδυτές ανέμεναν μεγάλη πτώση, το ποσοστό

αυτό εντείνει τις ανησυχίες για την ανάκαμψη, σε μια περίοδο που αυξάνονται τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ.

Μεγάλη πτώση καταγράφει και το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, με τον δείκτη Dax να υποχωρεί κατά 434,32 μονάδες (-3,39%), στις 12.387,94 και τον δείκτη MDax να χάνει -2,05% και να πέφτει στις 26.277,86 μονάδες.

Ο Dax δέχεται πιέσεις από το πρωί, αφού ανακοινώθηκε ότι ο ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε τριμηνιαία βάση (Απρίλιος-Ιούνιος) και ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen κατέγραψε απώλειες, προ φόρων, ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 23% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στις ΗΠΑ βαριές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, μετα τα ιδιαίτερα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 447,97 μονάδες ή -1.69%, o Nasdaq χάνει 75.78 μονάδες ή -0,72% και ο S&P 500 βυθίζεται κατά 38,10 ή -1,17%.

Η τιμή του πετρελαίου πέφτει επίσης, με το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Σεπτεμβρίου, να πωλείται στο Λονδίνο έναντι 41,83 δολαρίων το βαρέλι (-4,34% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Τετάρτης). Νωρίτερα, είχε φτάσει και στα 41,38 δολάρια, κατέγραψε δηλαδή προσωρινή πτώση άνω του 5%.

Στη Νέα Υόρκη, το αμερικανικό αργό παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχωρεί κατά 4,99% το βαρέλι, στα 39,21 δολάρια.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με πρωτοφανή ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο καθώς η πανδημία της COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα την κατακρήμνιση των δαπανών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η διαφαινόμενη ανάκαμψη απειλείται από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατέρρευσε με ρυθμό 32,9% με αναγωγή σε ετήσια βάση το περασμένο τρίμηνο –η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία το 1947, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου. Η μείωση του ΑΕΠ είναι υπερτριπλάσια της προηγούμενης μείωσης-ρεκόρ του 10% το δεύτερο τρίμηνο του 1958. Η οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 5,0% το πρώτο τρίμηνο.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ιστορικής βουτιάς του ΑΕΠ αφορά τον Απρίλιο όταν η οικονομική δραστηριότητα τράβηξε σχεδόν χειρόφρενο αφού εστιατόρια, μπαρ και εργοστάσια, μεταξύ άλλων, κατέβασαν ρολά στα μέσα Μαρτίου για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Αν και η οικονομία άρχισε και πάλι να κινείται τον Μάιο, η δυναμική έχει επιβραδυνθεί λόγω της επανεμφάνισης νέων κρουσμάτων του κορονοϊού. Το γεγονός αυτό πλήττει τις ελπίδες για απότομη ανάκαμψη της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο.

Παράλληλα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για άλλη μια φορά φθάνοντας το 1,43 εκατομμύριο την περασμένη εβδομάδα, ένας αριθμός που υπερβαίνει τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο διευκρινίζει πως τα στοιχεία αυτά, για την εβδομάδα 20-25 Ιουλίου, είναι αυξημένα κατά 12.000 και ότι αναθεώρησε προς τα πάνω τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από αυτόν που ανέμεναν αναλυτές (1,4 εκατομμύρια νέες αιτήσεις), την ώρα που οι αρχές πασχίζουν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία της Covid-19.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο, για πρώτη φορά, να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, κάνοντας λόγο για κίνδυνο νοθείας που, όπως υποστηρίζει, συνδέεται με την πανδημία της Covid-19.

«Με την ψήφο διά αλληλογραφίας (…) οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε, και πρόσθεσε, θέτοντας το ερώτημα: «Αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;».

Να σημειωθεί πάντως ότι με βάση το Σύνταγμα, μόνο το Κογκρέσο έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίζει για την αναβολή των προεδρικών εκλογών.

Αμέσως μετά την ανάρτηση του προέδρου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 172,15 μονάδες ή -0,65% με το άνοιγμα, και τον Nasdaq να χάνει 92,82 μονάδες ή -0,88%.

Διεθνείς ΑγορέςΑΕΠΗΠΑΓερμανίαWall StreetHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα