Τσακαλώτος: Τα «κατάγματα» στους θεσμούς από την διακυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αγώνας για τη Δημοκρατία

Για τη σημασία των θεσμών και τα «κατάγματα» που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη μιλάει ο βουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του στο News247.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε το 2019 με σύνθημα την αποτελεσματικότητα, τον θεσμικό

εκσυγχρονισμό και την ασφάλεια, εκπλήσσει με τις τραγικές επιδόσεις της και στα τρία», αναφέρει.

Σημειώνει ως παράδειγμα αποτυχίας της κυβέρνησης στα τρία αυτά πεδία τα πρόσφατα γεγονότα με τη Αστυνομία που δεν μπόρεσε να σταματήσει 200 Κροάτες ναζί, έως την «αποψίλωση του Κράτους Δικαίου» στην υπόθεση των υποκλοπών, τις πυρκαγιές, τη Δικαιοσύνη, τις επενδύσεις κ.ά.

Τονίζει ότι «τα τελευταία χρόνια το κακό έχει παραγίνει» και «οι δημοκρατικοί θεσμοί υποφέρουν και μαζί τους υποφέρουν και οι πολίτες» εξηγώντας ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει να μας ενδιαφέρουν καθώς «στον αδυσώπητο κοινωνικό ανταγωνισμό, όταν υπάρχουν θεσμοί, οι αδύναμοι έχουν μια ελπίδα παραπάνω. Οι λειτουργούντες θεσμοί, μια δικαιοσύνη που αποδίδεται στην ώρα της, μια αστυνομία που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες, ανεξάρτητες αρχές που ελέγχουν την κυβέρνηση αντί να την καθαγιάζουν, όλα αυτά και πολλά άλλα, βοηθάνε πρωτίστως τον αδύναμο. Όλους τους βοηθάνε δηλαδή, αλλά είναι οι ανίσχυροι που βρίσκονται πιο εκτεθειμένοι στην αδικία όταν οι θεσμοί δεν λειτουργούν».

Υπογραμμίζει ότι στην Αριστερά «υπάρχει μια παράδοση αναγωγισμού που όλα τα εναποθέτει στην οικονομία» όμως «αυτή τη στιγμή η μάχη της δημοκρατίας είναι ζωτικής σημασίας» και «είναι ζωτική κυρίως σε μια στιγμή όπου στην Ευρώπη η Άκρα Δεξιά καραδοκεί και εμφανίζεται με ηγεμονικούς όρους στην πολιτική σκηνή».

Προσθέτει πως «και η ΝΔ – όσο κι αν δεν χαρακτηρίζεται συνολικά ακροδεξιά – έχει στο εσωτερικό της παραδοσιακά το μείζον τμήμα της ελληνικής ακροδεξιάς, από τη μεταπολίτευση και ύστερα, και καταφέρνει μια χαρά να το ενσωματώνει. Ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκε μάστορας σε αυτή τη ζεύξη του ακραίου κέντρου με την ακροδεξιά».

Με αφορμή την απάντηση που δίνουν «οι θρασύτεροι των κυβερνώντων» όταν δέχονται κριτική για τις θεσμικές ανεπάρκειες («41%», δηλαδή «ο λαός μας ψήφισε και επομένως λίγο μας ενδιαφέρει η κριτική σας») αποδίδει στην Νέα Δημοκρατία τη λογική του εκλογικού αυταρχισμού (electoral authoritarianism). Αυτή η λογική, σημειώνει, «βρίσκεται στον πυρήνα όλων των ανελεύθερων δημοκρατιών της Κεντρικής Ευρώπης. “Μας ψηφίζετε, κάνουμε ό,τι θέλουμε και μη ζητάτε τα ρέστα”. Αυτή είναι η πεμπτουσία του προβλήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Κάθε φορά που της ασκείται κριτική για τις απαράδεκτες πρακτικές της στον τομέα του κράτους δικαίου, μας απαντάει γυρνώντας μας την πλάτη και μας λέει “Δεν τα καταφέρατε. Γιατί μιλάτε;”».

«Ε, λοιπόν», διαμηνύει, «θα μιλάμε για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Θα μιλάμε για τους θεσμούς, ξέροντας και τα όριά τους. Θα μιλάμε για τις υποκλοπές που διέλυσαν οποιαδήποτε έννοια ιδιωτικότητας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Θα ασκούμε διπλή κριτική στην κυβέρνηση που όταν την εγκαλούμε για τις απαράδεκτες πρακτικές της, μας κατηγορεί για «εθνοπροδότες» – θυμηθείτε λίγο τι έκανε με τη Θράκη ανάμεσα στις δύο εκλογές».

Κλείνοντας τονίζει πως «ο αγώνας για την θεραπεία των θεσμικών καταγμάτων που υπέστη η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια θα είναι μακρύς. Το 2024, η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία κλείνει μισό αιώνα ζωής. Έχει σημασία να μη γεράσει η δημοκρατία μας. Αν γεράσει, κερδίζουν οι εχθροί της».

Διαβάστε επίσης:

Θα λερώσουν τα χέρια τους;

Νέα Φιλαδέλφεια: Νέες αιχμές Οικονόμου για την ΕΛ.ΑΣ. – Προαναγγέλλει απομάκρυνση κι άλλων αξιωματικών (video)

Η κούρσα της διαδοχής και ο «θερμός» Αύγουστος του ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα