Τσελέντης – Λέκκας: «Πιθανότητα και για μεγαλύτερο σεισμό στην Τουρκία – Άθλια η ποιότητα των κτιρίων» (videos)

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των Άκη Τσελέντη και Ευθύμη Λέκκα για την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στο Γκαζιαντέπ και προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 5.000 ανθρώπων σε Τουρκία – Συρία.

Μιλώντας στον ANT1, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, είπε αρχικά πως «με το που έγινε ο σεισμός, η άμεση εκτίμηση που έκανα ήταν ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τις

15.000» και περιέγραψε ότι «ήμουν στην περιοχή αυτή πριν από επτά χρόνια, για 25 ημέρες, στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος. Μου έκανε εντύπωση η άθλια ποιότητα των κτιρίων, ακόμη και των πρόσφατων, με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό της Τουρκίας».

«Τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν εφάρμοζε πολιτική κατασκευής εργατικών πολυκατοικιών και έδινε τα έργα σε κολλητούς του μεγαλοεργολάβους. Αυτοί έδωσαν έμφαση στο κέρδος και βλέπετε τα αποτελέσματα», είπε στη συνέχεια.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «είδαμε πολυκατοικίες να καταρρέουν στα 150 χλμ. από το επίκεντρο. Αυτές οι πολυκατοικίες δεν έπρεπε να καταρρεύσουν. Δεν λέω, και στην Ελλάδα να είχαμε έναν τόσο ισχυρό σεισμό κοντά σε ένα κτίριο, θα είχαμε πρόβλημα. Αλλά οι μηχανικοί σχεδιάζουν ώστε και να πέσουν οι τοίχοι, να μείνει ο δομικός ιστός, οι κολώνες».

«Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει τουλάχιστον 8-10 μήνες, με μεγάλους μετασεισμούς της τάξης των 7 Ρίχτερ, μπορεί και παραπάνω. Υπάρχει πιθανότητα και για μεγαλύτερο σεισμό, 7,8-7,9 Ρίχτερ. Ένα “εφτάρι” θα τους αποτελειώσει, όσα σπίτια έχουν μείνει όρθια έχουν υποστεί τεράστια ζημιά. Τα πράγματα είναι τραγικά», είπε ο κ. Τσελέντης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος ηγείται της πρώτης ελληνικής αποστολής βοήθειας που ήδη βρίσκεται στην Τουρκία, προέβλεψε με τη σειρά του ότι στην συγκεκριμένη περιοχή της νοτιοδυτικής Τουρκίας και της βορειοδυτικής Συρίας «βεβαίως μπορούν να καταγραφούν και άλλοι σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ».

«Υπάρχουν όλες οι απαραίτητες δομές που είναι ικανές να παράγουν έναν τόσο μεγάλο σεισμό. Είναι πολύ πιθανό εδώ στην νοτιοανατολική Τουρκία να υπάρξουν και πολύ πιο μεγάλες σεισμικές δονήσεις. Υπάρχει το ιστορικό, υπάρχει το δυναμικό για να γίνει αυτή η διαδικασία. Δεν αποκλείονται δονήσεις μεγαλύτερες ή του ίδιου μεγέθους, στη ζώνη που αρχίζει από το Ερζερούμ και τη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στο Λίβανο, το Ισραήλ, τη Νεκρά Θάλασσα στο νότο», είπε.

Αναφέρθηκε στην ελληνική αποστολή, περιγράφοντας πως βρίσκεται στην περιοχή της Αντιόχειας, στις τουρκικές ακτές της επαρχίας του Χατάι και κοντά στα σύνορα με τη Συρία και τη Λατάκεια. Έκανε λόγο για έναν τεράστιο χώρο με καταστροφές, «άλλα 300 χλμ. προς τα βορειοανατολικά, μέχρι το Ελαζίγ όπου είχε γίνει ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ το 2020».

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της πρώτης ελληνικής αποστολής, αυτές είναι:

-Απεγκλωβισμοί και ανθρωπιστική βοήθεια
-Ιατρική βοήθεια στο μέτρο που είναι εφικτό
-Τεχνική βοήθεια σε πολλαπλά πεδία

«Είναι σχεδόν αδύνατο αυτές οι μεγάλες δονήσεις να καταγραφούν στον ελλαδικό χώρο»

Επίσης, οι δύο επιστήμονες παρουσιάστηκαν καθησυχαστικοί, σχετικά με την πιθανότητα οι σεισμικές δονήσεις στην Τουρκία να συμβάλουν στη διέγερση ρηγμάτων στη χώρα μας.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι «είναι δύσκολο, σχεδόν αδύνατο αυτές οι μεγάλες δονήσεις να καταγραφούν στον ελλαδικό χώρο, γιατί είναι σε ένα τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό σύστημα. Έχει διεύθυνση βορειοανατολική-νοτιοδυτική. Συναντάει αυτό που στην Ελλάδα λέμε “ρήγμα της Ανατολίας”. Αν οι σεισμοί γίνονταν εκεί, θα μπορούσε θεωρητικά να επιδράσει στον ελλαδικό χώρο, όπως έγινε το 1999. Αλλά έχουμε ένα διαφορετικό σύστημα ρηγμάτων, δεν επηρεάζει τον ελληνικό χώρο, δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσελέντης είπε πως «αυτές τις εικόνες δεν πρόκειται να τις δούμε στην Ελλάδα. Το ρήγμα αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βορείου Ανατολίας, που φτάνει μέχρι το βόρειο Αιγαίο. Απέχει περίπου 600 χλμ. από την χώρα μας, έχει κατευθυντικότητα βορειοανατολική, δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο. Μπορεί να επηρεάσει την Κύπρο, που είναι σε ένα τόξο που φτάνει μέχρι αυτή την περιοχή. Αλλά ακόμη κι εκεί, αν γίνει ένας σεισμός της τάξης των 6-6,5 Ρίχτερ, θα είναι στη θάλασσα, επομένως η επίδραση θα είναι σχετικά μικρή. Και ο δομικός ιστός της Κύπρου είναι εξαιρετικός».

Στη συνέχεια, επιβεβαίωσε ότι συνολικά η Τουρκία μετακινήθηκε 3 μ. προς τη Μεσόγειο και εξήγησε γιατί έγινε ο δεύτερος μεγάλος σεισμός. «Είχαμε τον πρώτο μεγάλο σεισμό στο νοτιοανατολικό κομμάτι του ρήγματος. Στο ίδιο ρήγμα, είχαμε μεταφορά τάσεων παραπάνω, εκεί που ήταν “κλειδωμένο” και “έσπασε” κι αυτό. Είχαμε φαινόμενο “ντόμινο” πάνω στο ίδιο ρήγμα».

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 σε Εύβοια και περιοχές της Αττικής

Ηλεία: Τραγωδία με κορίτσι 13 ετών που πέθανε απο ανακοπή

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Χιόνια σκέπασαν την Μαγνησία – Μάχη να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι (Photo)

Keywords
Τυχαία Θέματα