Τσίπρας: Ανάγκη ενός παλλαϊκού κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας και της Δημόσιας Παιδείας

Πολιτική

 

Τη θέση ότι η δημόσια Παιδεία και το δημόσιο πανεπιστήμιο δέχονται επίθεση από την κυβέρνηση άρα χρειαζόμαστε «όχι απλώς ένα φοιτητικό κίνημα αλλά ένα παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της δημόσιας παιδείας» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Παρατηρητηρίου του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία.

Ειδικότερα στην παρέμβασή του στην έναρξη

της συζήτησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σημείωσε πως στον χώρο της παιδείας φαίνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενδιαφέρεται κυρίως να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα κολεγίων και να μεγαλώσει την πελατεία τους

Σημείωσε ότι το 2021 οι εισακτέοι στα δημόσια πανεπιστήμια θα είναι 25.000 λιγότεροι από όσοι την προηγούμενη χρονιά. Σε αυτούς που θα μείνουν εκτός η κυβέρνηση λέει, συνέχισε, πως αν θέλετε να σπουδάσετε να βρείτε χρήματα για να πάτε σε αμφιβόλου ποιότητας κολέγιο. Σε αυτά, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «δε θα υπάρχει κανένα κριτήριο, παρά μόνο η συνεπής πληρωμή των διδάκτρων».

Έκανε λόγο για «απαράδεκτη μεθόδευση κατά  των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» που θα προκαλέσει:

·       Αύξηση της μαθητικής διαρροής στο λύκειο

·       Ενίσχυση των φροντιστηρίων και αύξηση των σχετικών δαπανών των νοικοκυριών

·       Ακύρωση του μορφωτικού ρόλου του λυκείου.

·       Μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων

Ως αποτέλεσμα τόνισε, θα υπάρξει διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ των λαϊκών και μεσαίων οικογενειών και των ελίτ.

«Υπαρκτό πρόβλημα, ιδεοληπτική αντιμετώπιση»

Όσον αφορά την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να χαϊδέψει τ’ αυτιά του συντηρητικού ακροατηρίου μέσω της εργαλειοποίησης ενός υπαρκτού προβλήματος.  Την κατηγόρησε επίσης για ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής και ότι συκοφαντεί τα ελληνικά πανεπιστήμια ως χώρους εγκληματικών δράσεων. Σημείωσε ότι τα κρούσματα βίας και παραβατικότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και όχι με ένοπλους ανειδίκευτους ειδικούς φρουρούς. Σημείωσε επίσης, ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις υπάρχουσες διατάξεις εφόσον «δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία όπως μέχρι πρότινος, ότι δήθεν το άσυλο εμπόδιζε».

Κλείνοντας σημείωσε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που «έχοντας αποτύχει στα μεγάλα που διαχειρίζεται ετοιμάζεται να αφήσει το καταστροφικό της αποτύπωμα στην παιδεία» αλλά «πρέπει να υπάρχει ένας φραγμός». Κι αυτό διότι οι πρώτοι πληττόμενοι είναι  μια ολόκληρη γενιά που της στερείται το δικαίωμα στη μάθηση. «Έχουμε επίθεση στη δημόσια παιδεία και το δημόσιο πανεπιστήμιο» υπογράμμισε και «δε χρειαζόμαστε απλώς ένα φοιτητικό κίνημα αλλά ένα παλλαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας και δημοκρατίας».

Στην εκδήλωση μετείχαν οι: Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Σωτηρέλης, συνταγματολόγος & καθηγητής ΕΚΠΑ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, συνταγματολόγος & αναπλ. καθηγήτρια ΑΠΘ, Όθων Ηλιόπουλος, καθηγητής ογκολογίας στο Harvard University, Στάθης Γουργουρής, καθηγητής συγκριτικής λογοτεχνίας στο Columbia University, Αλεξάνδρα Κορωναίου, κοσμήτορας & καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ, Γιάννης Μυλόπουλος, πρώην πρύτανης ΑΠΘ, Ερρίκος Βεντούρης, καθηγητής στο ΠΑΔΑ, Μανόλης Μαργετάκης, αστυνομικός & μέλος ΔΣ ΠΟΑΣΥ, Ευθύμης Λαμπαδάς, φοιτητής & μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Παρέμβαση έκανε σχετικά με την επίθεση Ερντογάν στα τουρκικά πανεπιστήμια η Zeynep Gambetti, αναπλ. καθηγήτρια πολιτικής θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Την εκδήλωση συντόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας Μερόπη Τζούφη.

Αλέξης ΤσίπραςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα