Τσίπρας: Καταγγέλλει «πλιάτσικο» εν μέσω κρίσης ακρίβειας

Στην ακρίβεια και τις διάφορες πτυχές της έχει επικεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. την καθημερινή του δράση και ρητορική, καθώς και στην πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και αρμόδιους υπουργούς, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την κριτική που σηκώνει κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ,

η κυβέρνηση μένει ουσιαστικά άπρακτη στο μέτωπο της ακρίβειας, αφήνοντας νοικοκυριά κι επιχειρήσεις εκτεθειμένα στον πληθωρισμό και το κόστος της ενέργειας.

Η γραμμή που έχει χαράξει η ηγεσία είναι η υπογράμμιση της απόστασης ανάμεσα στις ανάγκες της κοινωνίας σε αυτή τη συγκυρία, που δεν ικανοποιούνται από την κυβέρνηση, και τις ιδιοτελείς κυβερνητικές προτεραιότητες που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η διανομή του δημοσίου χρήματος σε ημετέρους, εξ ου και ο Τσίπρας τις τελευταίες δύο μέρες έβαλε δύο θέματα:

· Τις απευθείας αναθέσεις, ζήτημα το οποίο ανέδειξε με την επίσκεψή του τη Δευτέρα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

· Τη διαχείριση των κονδυλίων του ταμείου ανάπτυξης.

Επί της ουσίας το ζήτημα που θέτει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται με αδιαφανή κριτήρια και χωρίς λογοδοσία το δημόσιο χρήμα και τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι:

– Παρόλο που το ξέσπασμα της κρίσης ακρίβειας και της αύξησης των τιμών της ενέργειας είναι διεθνές φαινόμενο, η κυβέρνηση το πολλαπλασίασε γιατί δεν έλαβε μέτρα νωρίς, αντιθέτως καθησύχαζε την κοινωνία και απέρριπτε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προειδοποιούσε από τις αρχές του φθινοπώρου.

– Υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες για μέτρα στήριξης της κοινωνίας και ειδικά αυτών που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, εφόσον από πλευράς Ε.Ε. εξακολουθεί να ισχύει η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας.

Τα μηνύματα για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ωστόσο, έχουν αρχίσει και πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα και από Κομισιόν και από τον Στουρνάρα και από τις αγορές, με το Μαξίμου να βάζει φρένο στις «παροχές» (οι οποίες και πάλι – κατά τον ΣΥΡΙΖΑ – εξυπηρετούσαν μικροπολιτικές στοχεύσεις και δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της συγκυρίας).

Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σπαταλά τις δυνατότητες που υπάρχουν σε άλλες προτεραιότητες και πολιτικές επιλογές απ’ αυτές που έχουν ανάγκη η κοινωνία και η αγορά.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του μετά την επίσκεψη στην Ανεξάρτητη Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις χρησιμοποίησε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Αρχικά επισήμανε ότι τους τελευταίους μήνες το ύψος των κονδυλίων που έχουν δοθεί μέσω κλειστών διαγωνισμών ή απευθείας αναθέσεων έχει αυξηθεί από τα 5 δισ. ευρώ στα 7 δισ. ευρώ (περίπου). Έκανε λόγο για «γιουρούσι σε δημόσιο χρήμα με τη σφραγίδα Μητσοτάκη» και πρόσθεσε πιο αναλυτικά ότι απ’ αυτά, τα 4 δισ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί σε κλειστούς διαγωνισμούς και 2,7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις, ενώ την πανδημία αφορούσαν μόνο 320 εκατ. ευρώ. Και κατέληξε με το ρητορικό ερώτημα: «Ποιος θα διαχειριστεί τα δισεκατομμύρια του ταμείου ανάκαμψης; Αυτή η κυβέρνηση που αξιοποιεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να κάνει πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα δίχως να δίνει λογαριασμό;».

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της ατζέντας εντάσσονται και οι εξορμήσεις, περιοδείες, επαφές με φορείς που πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα. Συνεχίζοντας τις εξορμήσεις σε περιοχές και γειτονιές της Αθήνας, προκειμένου να μπορεί να «σφυγμομετρήσει» από πρώτο χέρι το κλίμα στην κοινωνία, μετά τη Νέα Ιωνία την περασμένη εβδομάδα, χθες επισκέφθηκε την αγορά του Βύρωνα και συνομίλησε με κατοίκους, εμπόρους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες κ.ά. Ενδιαμέσως επισκέφθηκε τη Λάρισα και το Κιλελέρ, εστιάζοντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος εν γένει και πλέον λόγω της ακρίβειας. Την Τρίτη κατέθεσε και επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τη στήριξη των αγροτών, ζητώντας μέτρα για τη διαφύλαξη της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και προτείνοντας ως «ουσιαστικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους» την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο για όλους ανεξαιρέτως τους αγρότες, καθώς και τη στοχευμένη επιδότηση των αγροτικών τιμολογίων ρεύματος με στόχο την αντιστάθμιση του υπέρογκου κόστους της ρήτρας προσαρμογής.

Ειδικού ενδιαφέροντος θέμα είναι και το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας σε φυσικό αέριο, που επηρεάζεται από την ουκρανική κρίση. Οι επιπτώσεις των εξελίξεων περί την Ουκρανία στην ενέργεια (επάρκεια, κόστος) και οι προτάσεις που μπορεί να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συζητηθούν μαζί με άλλα θέματα στο Πολιτικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει αύριο Παρασκευή. Από την Κουμουνδούρου θεωρούν βασικό πρόβλημα ότι η κυβέρνηση σε αυτή τη συγκυρία προχωρά κανονικά, χωρίς φρένο, τη στρατηγική της απολιγνιτοποίησης.

«Πανδημία» απευθείας αναθέσεων στο Δημόσιο με πρόσχημα την Covid-19

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε διάστημα 22 μηνών (από 1.1.2020 έως 31.10.2021) έχουν διατεθεί 2,68 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις. Στο ίδιο διάστημα έχουν δοθεί 3,98 δισ. ευρώ για «διαδικασίες διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση» και «κλειστές διαδικασίες». Συνολικά 6,66 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 4,9 δισ. αφορούν το διάστημα Ιανουαρίου 2020 – Ιουνίου 2021, ενώ στη συνέχεια, μέσα σε τέσσερις μήνες, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021, αντιστοιχούν απευθείας αναθέσεις ύψους 1,76 δισ. ευρώ. Αρμόδια στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και ο πρώην γ.γ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης, επισημαίνουν ότι «δεν είναι όλες οι απευθείας αναθέσεις προβληματικές» και σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαίες, ωστόσο οι αλλαγές στη νομοθεσία (αύξηση του ανώτατου ορίου των απευθείας αναθέσεων) αλλά και οι μέσω ΠΝΠ παρεκκλίσεις λόγω Covid-19 έχουν οδηγήσει σε «πανδημία αναθέσεων».

Όπως σημειώνουν σε κείμενό τους (ieidiseis.gr), «υπουργεία και άλλοι φορείς του Δημοσίου βαφτίζουν ως σχετιζόμενες με την Covid-19 ακόμη και πάγιες ανάγκες τους και προχωρούν στην κάλυψή τους με απευθείας αναθέσεις και άλλες διαδικασίες κλειστού τύπου. (…) Σε όλον τον δημόσιο τομέα επικρατεί μια πρωτοφανής κατασπατάληση πόρων με ταυτόχρονη υπονόμευση και νόθευση κάθε έννοιας υγιούς ανταγωνισμού, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης».

Διαβάστε επίσης:

Πάρτι γενεθλίων για τον κορωνοϊό

Startup: Σημαντικές εξαγορές από κολοσσούς δίνουν κίνητρα ανάπτυξης και σε άλλες

Συνδρομητική έκρηξη στην TV

Keywords
Τυχαία Θέματα