Τσίπρας: Με σκληρά διλήμματα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο παρά ένα της ψηφοφορίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέτοντας σκληρά διλήμματα ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε στο παρα πέντε της κρίσιμης ψηφοφορίας κύρωσης της συμφωνίας στη Βουλή, να περιορίσει τις διαρροές.

Ειδικότερα

ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να διαχωρίσει τη σημερινή κυβέρνηση από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά «ανάμεσα σε όσους έδωσαν μια άνιση μάχη» και όσους «παραδόθηκαν αμαχητί».

Θέλησε να δώσει ένα στίγμα προοπτικής λέγοντας ότι παρα το ότι η συμφωνία είναι δύσκολη η δημοσιονομική προσαρμογή που φέρει είναι σαφώς ηπιότερη. Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ αποτελεί εγγύηση ότι δε θα προχωρήσει σε πράξεις και παραλείψεις όπως το κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων ή το ξεπούλημα των τραπεζών εν μία νυκτί και πως θα δώσει τη μάχη προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των μέτρων στο λαό.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το δίκιο του αγωνιζομένου λαού» σημείωσε.

«Είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία» είπε «διότι αυτό είναι το πλαίσιο σήμερα το ευρωπαϊκό» και πρόσθεσε ότι «παρά τις δυσκολίες μπορεί να γίνουνε πολλά πράγματα που θα υπηρετήσουν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και θα αποκαταστήσουν την πληγωμένη περηφάνια του λαού».

Ανέδειξε ως κομβική μάχη της επόμενης μέρας τη μάχη έναντι των καρτέλ, της ολιγαρχίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Υπαρκτός ή πλαστός ο εκβιασμός;

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα της ευθύνης».

Αναφερόμενος στα όσα είχαν ακουστεί και από προηγούμενους ομιλητές στον εκβιασμό που δέχτηκε στις Βρυξέλλες, κάλεσε τους βουλευτές του να απαντήσουν στο ερώτημα αν θεωρούν τον εκβιασμό πλαστό ή υπαρκτό.

Οι επιλογές είπε ήταν συγκεκριμένες. «Η μία επιλογή ήταν να αποδεχτώ μια συμφωνία που σε πολλά σημεία είχα ριζικές διαφωνίες. Η δεύτερη επιλογή ήταν η άτακτη χρεοκοπία, δε θέλω να αναφερθώ στις συνέπειες της, τις ξέρετε όλοι».

Υπήρχε, πρόσθεσε, και μια τρίτη επιλογή, «το σχέδιο Σόιμπλε για συναινετική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αν τη θέλουμε, σημείωσε έχουμε χρόνο να τη ζητήσουμε ακόμη και τώρα.

«Η επιλογή της ευθύνης απέναντι στα χειμαζόμενα λαϊκά στρώματα είναι να μην οδηγηθούν σε χειρότερη θέση από αυτή που είναι τώρα».

«Αν θεωρείτε ότι είναι πλαστός ο εκβιασμός είμαι ανοιχτός να ακούσω τις εναλλακτικές και μαζί να ψηφίσουμε σε αυτές».

«Αν δεν θεωρείτε ότι είναι πλαστός ο εκβιασμός δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος της ευθύνης».

«Σε ό,τι με αφορά είμαι ο τελευταίος ο οποίος θα δραπετεύσω από την ευθύνη" επανέλαβε "αλλά και ο τελευταίος ο οποίος θα προσχωρήσω στο σχέδιο των αντιπάλων. Το σχέδιο απομάκρυνσης από τα κυβερνητικά έδρανα ετούτης της κυβέρνησης».

Αλέξης ΤσίπραςΒουλήψηφοφορίαΒαγγέλης ΜεϊμαράκηςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα