Τσίπρας: Σχέδιο 7 σημείων για την επόμενη μέρα – Απέδωσε ευθύνες σε Μητσοτάκη και ζήτησε συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων

Σχέδιο επτά σημείων παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας για την επόμενη μέρα της τραγωδίας των πυρκαγιών ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αποδίδοντάς της «βαρύτατες ευθύνες».

Ωστόσο τη δεδομένη στιγμή προέταξε την ενότητα και τη συνεννόηση πάνω σε ένα σχέδιο για την επούλωση των πληγών, ενώ τόσο εισηγητικά όσο και στις ερωτήσεις σημείωσε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ

στόχος είναι να δοθεί η ελπίδα και όχι η πολιτική αξιοποίηση της οργής των πολιτών, που είπε είναι δικαιολογημένη και δεν πρέπει να εργαλειοποιηθεί πολιτικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπίστωσε την κατάρρευση του επιτελικού κράτους, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για την μη αξιοποίηση του πορίσματος Γκολντάμερ που είχε παραδώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «από εκεί εκκινεί η εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης» τόνισε.

Ανέφερε ότι δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη και δεν θα ζητήσει παραιτήσεις, καθώς όπως είπε την ευθύνη φέρει «ακέραια» ο πρωθυπουργός κι εκείνος είναι αρμόδιος να επιμερίσει τις ευθύνες στους υφισταμένους του. Ειδικά όσον αφορά τον πρωθυπουργό, διερωτήθηκε αν η συγνώμη που απεύθυνε κατά τη χθεσινή του δήλωση είναι ειλικρινής, τον επέκρινε δηλαδή ότι το βασικό του μήνυμα ήταν ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε τις διάφορες κρίσεις – και τη σημερινή – επιτυχώς. «Αναρωτιέμαι» σημείωσε, «για ποιο πράγμα ζητάει συγνώμη».

Κάλεσε τέλος τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη για την συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων: «Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα και επείγοντα προβλήματα που είναι μπροστά μας με τη σοβαρότητα που επιβάλλουν οι στιγμές».

Και να καλέσει με δική του ευθύνη σε συνεννόηση όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Επέμεινε στο μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εδώ ως δύναμη ευθύνης, για να συμβάλει και όχι για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη: «Θέλω να διαβεβαιώσω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης. Να σταθεί δίπλα σε όσους δοκιμάζονται. Να υποδείξει λύσεις. Αλλά και να αναλάβει το βάρος της ανασυγκρότησης του κράτους και της αναγέννησης της ελπίδας για το αύριο του τόπου μας».

Το σχέδιο των 7 σημείων που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τα εξής:

1) Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο). Να αποτρέψουμε κάθε είδος παρασιτικής λογικής.

2) Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται.

3) Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

4) Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 19 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Η πρόταση μεταξύ άλλων προβλέπει η νέα Αρχή να έχει ένα Μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από όλα τα ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα και δομές της χώρας που εμπλέκονται στην πρόβλεψη, τη μελέτη, την έρευνα και το πείραμα στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΕΛΚΕΘΕ, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων).

– Ένα Μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης (με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπ. Υποδομών) και με την εξουσιοδότηση να αξιοποιεί τις δυνατότητες, τα μέσα, το προσωπικό και την εμπειρία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων.

– Την Κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα, από το μικρότερο έως το υψηλότερο χωρικό επίπεδο.

5) Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

6) Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

7) Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

Διαβάστε επίσης:

«Μύδροι» Γεννηματά για φωτιές: Άμεση αντικατάσταση Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά

Κυριάκος Μητσοτάκης: Την Πέμπτη η συνέντευξη Τύπου για τις φωτιές

Φωτιές: Γρήγορες αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους – Στο υπουργικό συμβούλιο οι αποφάσεις για τα μέτρα

Keywords
Τυχαία Θέματα