Τσίπρας: Το Πολυτεχνείο δεν μπορούν να το καπηλεύονται δήθεν αντιεξουσιαστές ούτε να το λοιδορούν ακροδεξιοί νοσταλγοί της χούντας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ξεκίνησε η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου μετά από πρόταση του Σώματος Νίκου Βούτση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ιστορική μνήμη

του Πολυτεχνείου και αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση της χώρας σημείωσε ότι «η κατάσταση της επιτροπείας που βρίσκεται η χώρα, επαναφέρει τα μηνύματα του τριημέρου του Πολυτεχνείου το 1973».

Το σύνθημα του Πολυτεχνείου για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» παραμένει για όλους επίκαιρο και αποτελεί στοίχημα που η κυβέρνηση αυτή θέλει να κερδίσει και θα κερδίσει, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Παραμένει διεκδίκηση για τους αγώνες που έρχονται. Ως όρος επιβίωσης του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας. Ο αγώνας που δίνει σήμερα η χώρα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ενάντια στην κοινωνική αδικία, στην εξωτερική και εξαναγκαστική επιβολή νεοφιλελεύθερων αναποτελεσματικών μοντέλων, ο αγώνας στην εγχώρια διαπλοκή που έχει βασική ευθύνη για χρεοκοπία. Ο αγώνας για μια νέα απολιτική με ταξικό πρόσημο υπέρ των κοινωνικά αδυνάμων στρωμάτων, ο αγώνας για να αποκαταστήσουμε δημοκρατία πιάνει το νήμα του αγώνα της νεολαίας της δικτατορικής περιόδου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αυτόκλητους σωτήρες και δήθεν αντιεξουσιαστές τονίζοντας πως: «αυτό τον αγώνα, τις κατακτήσεις, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να τους καπηλευτεί κανένας. Ούτε οι αυτόκλητοι σωτήρες, δήθεν αντιεξουσιαστές, ούτε να τους λοιδορήσουν οι ακροδεξιοί νοσταλγοί της χούντας, είτε βρίσκονται στη Χρυσή Αυγή είτε αλλού». Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «τις προσδοκίες και τον αγώνα των νέων εκείνης της περιόδου δεν πρέπει να επιτρέψουμε κάποιοι αυτόκλητοι δήθεν σωτήρες να τον καπηλευτούν. Δυνάμεις που απουσίαζαν από κοινωνικούς αγώνες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν δήθεν αντιεξουσιαστές, που θεωρούν ότι μπορούν να έχουν την απόλυτη εξουσία ζωής και θανάτου».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός «η μεταπολίτευση που ακολούθησε τον αγώνα του Πολυτεχνείου δημιούργησε μεγαλύτερες προσδοκίες από την απλή αποκατάσταση δημοκρατίας. Παρά τις αντιφάσεις της αποτέλεσε περίοδο οικοδόμησης μιας σταθερής δημοκρατίας. Πολλοί έψαξαν αργότερα να βρουν την αιτία για την πρόσφατη οικονομική κρίση και επιτροπεία. Η μεταπολίτευση ήταν η περίοδος οικοδόμησης μιας σταθερής και σχετικά μεγάλης σε διάρκεια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ήταν περίοδος ανάπτυξης κοινωνικών αγώνων αλλά και ανάρρωσης της κοινωνίας από την βαρβαρότητα του κράτους των εθνικοφρόνων. Η μεταπολίτευση δεν είναι μία και ενιαία. Είναι ταυτόχρονα η περίοδος άνθισης δημοκρατίας και αγώνων αλλά και η περίοδος ενός συνασπισμού πελατειακής εξουσίας και ενός κρατικοδιαίατου και αυτάρεσκου κράτους. Το τέλος της με την κατάρρευση ενός ολόκληρου μοντέλου και με τραγική κατάληξη την υπαγωγή της χώρας στη επιτροπεία επαναφέρει στο προσκήνιο συνθήματα για λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και εμβάθυνση της δημοκρατίας».

ΒουλήΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΠολυτεχνείοομιλία Τσίπρα βουλήHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα