Βερναρδάκης: Κλείνει ο κύκλος της πολιτικοοικονομικής διαπλοκής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε φόβο του παλιού πολιτικού συστήματος απέδωσε τη «λυσσαλέα αντίδραση» και την έκπληξή για το κλείσιμο της Συμφωνίας, ο αν. υπουργός Εσωτερικών για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, με το σκεπτικό ότι μαζί της κλείνει και «ο ιστορικός κύκλος της ύστερης πολιτικοοικονομικής διαπλοκής στη χώρα μας».

Όπως είπε επίσης ο κ. Βερναρδάκης - κατά την τοποθέτησή του επί του πολυνομοσχεδίου στο οποίο εμπεριέχονται ρυθμίσεις της αρμοδιότητάς του - το σύστημα αυτό «του παλιού νεοφιλελεύθερου δικομματισμού» ξέρει πολύ

καλά ότι δεν είναι μόνο το πρόγραμμα και οι συμφωνίες που έχουν σημασία, αλλά και ποιος τις εφαρμόζει.

«Το πολυνομοσχέδιο αλλάζει τον περιορισμό των προσλήψεων του "περίφημου 1 προς 5"»

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε ο αρμόδιος υπουργός στο ενιαίο πλαίσιο κατάρτισης, εφαρμογής, συντονισμού της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και πολιτικής επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι η χώρα που παρέδωσε το προηγούμενο πολιτικό σύστημα είναι ψηφιακά καθυστερημένη χωρίς ενιαίο σχέδιο και χωρίς διοικητικά εργαλεία ιδίως για την προτεραιοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ. Κάλεσε δε τη ΝΔ, η οποία δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τη σύσταση της Γραμματείας, να απαντήσει τι αντιλέγει στους δικούς της συνομιλητές στην ΕΕ που είναι σύμφωνοι με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση ώστε να εγκριθούν τα σχέδια του νέου ΕΣΠΑ.

Ακόμη, μίλησε για την επέκταση της σύστασης των διοικητικών γραμματέων σε όλο το πλήθος των γραμματειών ξεκαθαρίζοντας πως δεν δημιουργούνται καινούργιες θέσεις, και υπογράμμισε ότι πρέπει να ξαναδούμε την αναγκαιότητα της αυτοτελούς τους ύπαρξης και λειτουργίας στο πλαίσιο των νέων οργανογραμμάτων. Η διοίκηση πρέπει να είναι λειτουργική και διαφανής διότι είναι άλλο να ευαγγελίζεσαι μεταρρυθμίσεις και άλλο να τις πραγματοποιείς, είπε τονίζοντας προς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι ευκολότερο να βαφτίζεις μεταρρυθμίσεις τις απορρυθμίσεις του εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος του δημόσιου τομέα παρά να παρεμβαίνεις στη ρίζα που γεννάει ανορθολογισμούς αδικίες, διαπλοκή και διαφθοράς.

Τέλος, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι το πολυνομοσχέδιο αλλάζει τον περιορισμό των προσλήψεων του «περίφημου 1 προς 5» μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την οποία η κυβέρνηση κατάφερε να μειώνει σταδιακά τον συσχετισμό σε 1 προς 4, σε 1 προς 3 και ούτω καθεξής, τα επόμενα χρόνια, να απαλλάξει από τον περιορισμό του αριθμού των προσλήψεων τις δικαστικές αποφάσεις και να διαμορφώσει ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι έτσι ώστε να υπάρχει ευελιξία στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας.

ΒερναρδάκηςπολυνομοσχεδίοΟλομέλειαπροσλήψειςδιαπλοκήHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα