Βλάχος στο topontiki.gr: Όχι σε «νέο Αφγανιστάν» στην Ουκρανία – Οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν προβλήματα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις δράσεις – κυρώσεις της Ευρώπης, την στάση του Ερντογάν αλλά και την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μιλάει στο topontiki.gr το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Παναγιώτης Βλάχος.

«Το σημαντικό είναι να κερδίσει η διπλωματία, να λήξει ο πόλεμος το συντομότερο και να μην δημιουργηθεί ένα νέο ‘Αφγανιστάν’ μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μια πηγή αστάθειας και διαρκούς βίας», λέει ο Παναγιώτης Βλάχος για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ο Ερντογάν προσπαθεί να εξισορροπήσει

τη στάση του απέναντι στη Ρωσία και τη Δύση», συμπληρώνει. Παράλληλα ο Παναγιώτης Βλάχος τονίζει: «Η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τερματισμό της εμπορίας όπλων από ευρωπαϊκές χώρες προς την Τουρκία πρέπει να μπει επιτέλους σοβαρά στο τραπέζι».

Όσον αφορά τις προκλήσεις στην οικονομία και τα προβλήματα που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση το μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ προτείνει: αύξηση κατώτατου μισθου στα 751 ευρώ, νέο ΕΚΑΣ, μείωση 2% ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής στο 6%, μείωση του ειδικου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

«Η παρουσίαση ενός αξιόπιστου σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος, η επαναφορά του Κινήματος σε πρωταγωνιστικό ρόλο, μια ισχυρή, περήφανη, δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία», εαπαντά ο Παναγιώτης Βλάχος στην ερώτηση «ποια είναι τα επόμενα βήματα του ΚΙΝΑΛ».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΡΕΝΑΤΟ ΛΕΚΚΑ

Πώς κρίνεται τη στάση της Ε.Ε. απέναντι στον Πούτιν και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Οι τελευταίες εξελίξεις είναι η αρχή μίας νέας Ευρώπης;

Ο πάλαι ποτέ Ψυχρός Πόλεμος επανασυστήνεται στις νέες γενιές μέσα από την ουκρανική κρίση. Εξάλλου, ο ρωσικός αλυτρωτισμός για την ανασύσταση της ΕΣΣΔ δεν εξαφανίστηκε ποτέ από τους πολιτικούς κύκλους της Μόσχας και βρήκε τον ιδανικό εκφραστή του στην 20ετή κυριαρχία του Πούτιν. Παρά τη ρητορική κλιμάκωση των τελευταίων ημερών, ελάχιστοι περίμεναν ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία. Όπως και η Ρωσία δεν είχε υπολογίσει στη σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών και το πάνδημο κύμα συμπαράστασης που αυτό δημιούργησε. Ας λάβουμε υπόψη ότι η Ουκρανία άλλαζε όσο εμείς βυθιζόμασταν στις δικές μας κρίσεις. Από το 2014 και την ανατροπή του φιλορώσου Προέδρου Γιανουκόβιτς, τις χιλιάδες απώλειες και την εσωτερική μετατόπιση 1.7 εκ. Ουκρανών εξαιτίας των επεμβάσεων της Ρωσίας, το πατριωτικό συναίσθημα φούντωνε, ώστε σήμερα να μην αφήνει κανένα περιθώριο αποδοχής μιας διορισμένης ρωσόφιλης Διοίκησης. Ταυτόχρονα η εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης επιβεβαιώνει ότι η Ευρώπη ξυπνά στις κρίσεις και τις χρησιμοποιεί ως επιταχυντή της ολοκλήρωσής της – όχι πάντα επιτυχημένα, αλλά οι κυρώσεις σε συνδυασμό με την αμυντική συνδρομή είναι ένα σημαντικό βήμα. Μένει τώρα να αποδειχθεί αν μπήκαν οι βάσεις για μια κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, αλλά και για την ενεργειακή της απεξάρτηση από την Ρωσία. Ακόμη δεν ξέρουμε μέχρι που θα φτάσει ο Πούτιν. Το σημαντικό είναι να κερδίσει η διπλωματία, να λήξει ο πόλεμος το συντομότερο και να μην δημιουργηθεί ένα νέο “Αφγανιστάν” μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μια πηγή αστάθειας και διαρκούς βίας.

Η στάση της Ευρώπης μας κάνει αισιόδοξους και για την τουρκική προκλητικότητα; Ό,τι συμβαίνει απέναντι στον κ. Πούτιν, πρέπει να ισχύει και για τον Ερντογάν;

Υπάρχει μια προϊστορία αδράνειας από την πλευρά της Δύσης που δεν προεξοφλεί την διορατικότητά της. Αν πάμε λίγα χρόνια πριν, δεν δόθηκε ποτέ συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δεν υπήρξε αντίδραση στην προσάρτηση της Κριμαίας ή ότι παλαιότερα στην επέμβαση του Πούτιν στη Νότια Οσετία. Όμως η σημερινή στάση της Ευρώπης – και ιδιαίτερα του γαλλογερμανικού άξονα – δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη αντανακλαστικά επιβίωσης. Ανεξάρτητα από την έκβαση της κρίσης, θα είναι δύσκολο να ανεχθεί η Ευρώπη στο προσεχές διάστημα άλλες αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές. Εξού και ο Ερντογάν προσπαθεί να εξισορροπήσει τη στάση του απέναντι στη Ρωσία και τη Δύση. Το σημαντικό όμως είναι τι κάνουμε εμείς, ποια είναι η εθνική μας στρατηγική και αν είμαστε διατεθειμένοι να απορροφήσουμε το κόστος μιας κοινής αμυντικής πολιτικής. Πιστεύω ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει από αυτήν την κρίση και να ενισχύσει τα επιχειρήματά της υπερ του διεθνούς δικαίου και να απομονώσει τον νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό.. Εξού και η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για τερματισμό της εμπορίας όπλων από ευρωπαϊκές χώρες προς την Τουρκία πρέπει να μπει επιτέλους σοβαρά στο τραπέζι.

Πόσο θα επηρεάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία την ελληνική καθημερινότητα; Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση προβληματίζουν τους πολίτες. Τι θα έκανε το ΚΙΝΑΛ;

Αν πριν την ουκρανική κρίση ήταν βέβαιο ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα φρέναρε την ανάπτυξη, τώρα έχουμε σενάρια με πολύ χειρότερες προβλέψεις για το κόστος διαβίωσης. Ο πόλεμος και οι κυρώσεις δημιουργούν επαλληλα σοκ στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, στο εμπόριο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τον τουρισμό. Η Ελλάδα πρέπει να είναι θωρακισμένη – στο βαθμό του εφικτού – από οικονομικές, περιβαλλοντικές, ενεργειακές και γεωπολιτικές κρίσεις. Επείγει η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, μια συζήτηση που είχαμε ανοίξει καιρό πριν μπούμε στο τούνελ της ενεργειακής κρίσης. Με άλλα λόγια, αύξηση κατώτατου μισθου στα 751 ευρώ, νέο ΕΚΑΣ, μείωση 2% ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής στο 6%, μείωση του ειδικου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, επιδότηση των ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών και όχι κέρδη για τους πάροχους, μείωση των ρυθμιστικών χρεώσεων των λογαριασμών ρεύματος. Επιπρόσθετα έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει τη δίκαιη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων μας και όχι να αυξάνεται η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο, όπως έπραξε η Κυβέρνηση της ΝΔ. Τα χρήματα υπάρχουν, αφού το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει αυξημένο ΦΠΑ και μπορεί να υποστηρίξει παρεμβάσεις ανακούφισης των πολιτών & των επιχειρήσεων.

O πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει και τις όποιες σκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές;

Όταν αλλάζουν τα κοινωνικά δεδομένα, οι πολιτικές εξελίξεις έπονται. Υποθέτουμε ότι υπάρχουν σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δεδομένου ότι η πανδημία μπαίνει σε ύφεση, ο πόλεμος αποσπά το ενδιαφέρον από την ακρίβεια και συνήθως συσπειρώνει τους πολίτες γύρω από την Κυβέρνησή του. Παρόλα αυτά, ο άγραφος νόμος της πολιτικής λέει ότι οι πολίτες αξιολογούν τις κυβερνήσεις τους κυρίως από τις επιδόσεις τους στην οικονομία. Εκκρεμούν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, των οποίων το αποτύπωμα στην κοινωνία και την οικονομία θα αξιολογηθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο για εκλογές μέσα στο 2022 είναι πλέον ορατό.

Είστε ένα από τα κεντρικά στελέχη του κόμματος. Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην οργάνωση και εξωστρέφεια; Πολλοί φίλοι της παράταξης αναρωτιούνται ακόμα και για το όνομα.

Θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό, συμμετοχικό, θεσμικό. Όχι περίκλειστο και γραφειοκρατικό. Εξού και οι πρόσφατες δράσεις μας κατά της ακρίβειας, αλλά και η δέσμευσή μας για την αυτοοργάνωση, ως μια ουσιαστική πολιτική και θεσμική διαδικασία επανίδρυσης και επανασύνδεσης του Κινήματος με την κοινωνία. Ο κορωνοϊός και οι τρέχουσες εξελίξεις μας έχουν καθυστερήσει, αλλά σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε ιδρυτικές τοπικές συνελεύσεις για όλα τα μέλη και φίλους, περιφερειακά εργαστήρια πολιτικής, εκλογές τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών, εκλογή συνέδρων με κατάληξη στο Συνέδριο το Μάιο. Φυσικά και με τις αντίστοιχες επεξεργασίες και προετοιμασίες, σε πολιτικό και ψηφιακό επίπεδο. Απευθυνόμαστε σε κάθε προοδευτικό πολίτη, ανεξάρτητα από ηλικία ή πρόσφατη κομματική προτίμηση. Ελάτε να συζητήσουμε και να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή. Είναι το κάλεσμα για ένα νέο Συμβόλαιο με το Λαό για την αξιοπρέπεια, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισχυρή κοινωνία. Με το ΠΑΣΟΚ κυρίαρχο στο όνομα, στην αξιακή και ιδεολογική μας ταυτότητα στη νέα εποχή.

Πώς θα προσελκύσετε νέους ηλικιακά ψηφοφόρους; Είναι εκεί η αδυναμία του ΚΙΝΑΛ;

Ήδη οι ηλικιακές προτιμήσεις έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ακόμη και πρωτιά του ΠΑΣΟΚ σε νεότερους ψηφοφόρους. Το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνεται “μόδα”, όχι ως διαδικτυακό meme αλλά πραγματική πολιτική επιλογή. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στη νέα γενιά τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά, αλλά και ένα πρόγραμμα αξιόπιστο, προοδευτικό, ριζοσπαστικό και ρεαλιστικο, όπως πχ η πρόταση που ετοιμάζουμε για τη δημιουργία χιλιάδων κοινωνικών κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο, ώστε να στηρίξουμε τους επισφαλείς εργαζόμενους, τους χαμηλοαμειβόμενους, τα νέα ζευγάρια στα αστικά κέντρα, όπου τα ενοίκια είναι απλησίαστα. Αντίστοιχες προτάσεις θα καταθέσουμε για την κλιματική κρίση, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας, την ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος, την ενδυνάμωση της διαφορετικότητας και της κοινωνικής συμπερίληψης.

«Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, το βράδυ των εκλογών θα έχουμε δυο ηττημένα κόμματα», λέει ο πρόεδρος σας. Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΚΙΝΑΛ; Μήπως τα γκάλοπ δημιουργούν και προβλήματα στον χώρο σας;

Πράγματι οι δημοσκοπήσεις δημιουργούν προβλήματα, αλλά στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξού και η επαναφορά της γνωστής ρητορείας περί “ίσων αποστάσεων” και κυβερνητικών συνεργασιών, που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και υποβαθμίζει την πολιτική συζήτηση. Αφουγκραζόμαστε τις νέες κοινωνικές δυναμικές, θέλουμε να τις εκφράσουμε, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Προτεραιότητά μας είναι η επανασύνδεση με τις νέες κοινωνικές διεκδικήσεις, η οργανωτική ανασυγκρότηση, η ανανέωση στα ψηφοδέλτια, η παρουσίαση ενός αξιόπιστου σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος, η επαναφορά του Κινήματος σε πρωταγωνιστικό ρόλο, μια ισχυρή, περήφανη, δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία. Ούτε προσύμφωνα εκλογικά υπογράφουμε ούτε πολιτευόμαστε με μεζούρα για να εισπράττουμε εύσημα αξιοπιστίας και προοδευτισμού από τους θιασώτες του τοξικού δικομματισμού, την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Σπυρόπουλος στο topontiki.gr: «Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο – Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις αλλά αυτόνομη πορεία»

Μάντζος στο topontiki.gr: «Το ΚΙΝΑΛ είναι απέναντι στον ελιτισμό της ΝΔ και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ»

Ουκρανία – Ανάλυση: «Η Ευρώπη αναμετράται με την ιστορία της» – Γιατί ανοίγει η όρεξη του Ερντογάν

Keywords
δημοσκοπηση, συριζα, μυστικες δημοσκοπησεις, ουκρανια, βλαχος, προβληματα, ΠΑΣΟΚ, ρωσία, κπε, ΦΠΑ, εσσδ, σθεναρή, βασεις, νατο, οσετία, ελλαδα, σοκ, νεα δημοκρατια, εκλογες, νέα, γκαλοπ, ψηφοδελτια, μεζούρα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, κοινωνια, ψυχρος πολεμος, ημερομήνια, χωρες, ρωσία, βημα, εθνικη, κπε, οικονομια, προγραμμα, σημερινη, τα νεα, υπουργειο οικονομικων, υφεση, φυσικο αεριο, αδυναμια, αυξηση, αξιοπρεπεια, βραδυ, διαστημα, δυνατοτητα, δοθηκε, ευρω, εκβαση, ενεργα, εξελιξη, εποχη, επρεπε, ερντογαν, ερευνες, εσσδ, ευρωπη, ζευγαρια, ηλικια, ισχυει, κυβερνηση, κυμα, κομμα, λογια, μηνες, μειωση, νατο, νεα γενια, ξυπνα, παντα, ονομα, οσετία, παμε, παρουσιαση, πηγες ενεργειας, πηγη, πληθωρισμος, πουτιν, ρητορικη, ρολο, συζητηση, συζητησουμε, σθεναρή, σκεψεις, σοκ, σχεδιο, ταυτοτητα, τουρκια, φυσικα, φυσικο, ψηφιακο, βηματα, ειδη, εξαρτηση, εθνικο, φιλοι, ηπειρο, ιδανικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, εισβολη, κυριακου, μεζούρα, πηγες
Τυχαία Θέματα