Βόρεια «σπρώχνει» τους πρόσφυγες ο αποκλεισμός του Αιγαίου: Καραβάνια μέσω Ρωσίας - Γιατί ανησυχεί η Ιταλία

ΚΟΣΜΟΣ

Ο "χρυσός κανόνας" των προσφυγικών ροών και της μετανάστευσης είναι ότι το κλείσιμο συνόρων αλλάζει τις διαδρομές, ακόμη κι αν είναι λιγότεροι όσοι τις περνάνε. Η προοπτική να "σφραγιστούν" τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και να συνδράμει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί κινητικότητα.

Συγκεκριμένα, διακινητές στην Αλβανία τρίβουν τα χέρια τους

τις τελευταίες εβδομάδες καθώς μυρίζονται μεγάλες ευκαιρίες.

Εξάλλου, έχει ήδη παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στις ροές μέσω Σερβίας και Βοσνίας.

Οι αρχές στην Ιταλία, μάλιστα, φοβούνται για αναβίωση της λεγόμενης διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου, διαδρομή που θεωρείται πιο επικίνδυνη για τους πρόσφυγες από το πέρασμα του Αιγαίου.

Ακόμη, θεωρείται ότι θα αρχίσουν να υπάρχουν αυξημένες ροές προς Φινλανδία ή Νορβηγία μέσω της Ρωσίας!

Ειδικοί για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική προσπαθούν να μαντέψουν ποιες θα είναι όλες οι εναλλακτικές διαδρομές που θα προκύψουν, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθούν με ακρίβεια στην παρούσα φάση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα νέα για σκλήρυνση της στάσης της Ευρώπης ταξιδεύουν γρήγορα κι έχουν σαν αποτέλεσμα να επισπεύδεται η μετακίνηση, πριν δυσκολέψουν κι άλλο τα πράγματα. Πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να μπουν στην Ευρώπη όσο γρηγορότερα γίνεται. Η Ευρώπη, άλλωστε, στην ουσία γνωρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν οι ροές των προσφύγων.

Ως τώρα, η δια θαλάσσης διαδρομή προς την Ευρώπη ήταν και παραμένει το δημοφιλέστερο πέρασμα. Όμως, αν η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δυσκολέψει τα πράγματα για τους πρόσφυγες, όπως αναμένεται, αρκετοί θα αποθαρρυνθούν να επιχειρήσουν το πέρασμα από Τουρκία σε Ελλάδα.

Ένα από τα περάσματα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από περισσότερους εκτιμάται ότι θα είναι η Αρκτική.

Ήδη μέσα στο 2015, εκατοντάδες πρόσφυγες από την Συρία έφτασαν στον βορρά της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να περάσουν στην μικρή πόλη Κίρκενες στο σύνορο Νορβηγίας – Ρωσίας. Μάλιστα ο αστυνομικός του τμήματος της πόλης έχει δηλώσει στον Guardian ότι οι περισσότεροι περνάνε μέσα σε ρωσικά αυτοκίνητα, κάποιοι ακόμη και με ποδήλατα.

Νορβηγία και Φινλανδία μπορεί να δουν ραγδαία αύξηση των προσφύγων στα σύνορά τους. Ο αριθμός που ήδη περνάει είναι μικρός σε σχέση με την Νότια Ευρώπη, όμως εκφράζονται φόβοι ότι αν οι συνηθισμένες διαδρομές κλείσουν, το (ήδη δοκιμασμένο) πέρασμα στην Ευρώπη μέσω Ρωσίας θα επιλέγεται απ' όλο και μεγαλύτερους αριθμούς προσφύγων.

Η «πολική οδός», όπως λέγεται, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής εναλλακτική σε περίπτωση που η Μεσόγειος, το Αιγαίο και τα Βαλκάνια δυσκολέψουν.

Ήδη, μόνο από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα, 24.000 πρόσφυγες από Συρία κι Αφγανιστάν πέρασαν στη Νορβηγία μέσω Ρωσίας, από το συνοριακό σταθμό Στόρσκογκ, κοντά στο Κίρκενες. Οι οικογένειες προσφύγων πλήρωσαν 10.000-30.000 για να φτάσουν στην Νορβηγία μέσω Ρωσίας. Τιμές πολύ πιο ακριβές σε σύγκριση με το θαλάσσιο πέρασμα Τουρκίας – Ελλάδας.

Η νορβηγική κυβέρνηση εμφανίζεται αιφνιδιασμένη αφού δεν περίμενε τέτοιο αριθμό προσφύγων να μπουν στην χώρα. Διαμοίρασε τους πρόσφυγες σε κτίρια που βρίσκονται στον βορρά, σε απομονωμένες μικρές πόλεις και χωριά. Πρόκειται για μέρη με 100 - 400 κατοίκους, εξαιρετικά αποκομμένα και με θερμοκρασίες 30 βαθμών υπό το μηδέν αυτή την εποχή.

Οι πρόσφυγες χαρακτηρίζουν τα μέρη όπου τώρα διαμένουν, συχνά μικρά ξενοδοχεία στο πουθενά, ως «Αρκτική Φυλακή». Οι αρχές της Νορβηγίας επεξεργάζονται τις αιτήσεις ασύλου τους, εξετάζοντας πόσοι τελικά θα γίνουν δεκτοί, αλλά και πόσοι θα απελαθούν είτε στην Ρωσία είτε σε άλλες χώρες. Παράλληλα, όμως, προετοιμάζονται και για αυξημένες ροές μετά το μπλόκο που επιχειρείται να στηθεί στο Αιγαίο.

ΜετανάστεςΕλλάδαΡωσίαΦινλανδίαΝορβηγίαπρόσφυγεςΤουρκίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα