Βούτσης: Η απλή αναλογική ικανοποιεί απολύτως την αξιακή απαίτηση της Αριστεράς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Η απλή αναλογική, έτσι όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση, ικανοποιεί απολύτως την αξιακή και διαχρονική απαίτηση της Αριστεράς και όλων των αριστερών δυνάμεων" αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ο πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει σχετικά με την απλή αναλογική και τον εκλογικό νόμο: "Θέλω να σας πω ευθέως και θα ήθελα να ληφθεί

υπ’ όψιν -αν είναι δυνατόν- αυτή η θέση μου και από τους φίλους ή και τους λιγότερο φίλους του ΠΑΣΟΚ, που θα συνεδριάσουν για να πάρουν τελικά τη θέση τους. Είτε είκοσι πούμε, είτε εικοσιπέντε, είτε τριάντα, είναι μπόνους, και όταν μάλιστα βάζεις το 42%.

Δεν το λέω λοιπόν με την ηθική της πολιτικής, έχει μια ιδιαίτερη αξία για την Αριστερά, γι’ αυτό ήταν και διαχρονικά η θέση μας, η απλή αναλογική, το λέω με την έννοια του πολιτικού συστήματος και του νέου δικομματισμού, τον οποίο θρέφει αυτή η αντίληψη. Όταν βάζεις λοιπόν όριο 42%, αντιλαμβάνεσαι, στις επόμενες ή στις μεθεπόμενες εκλογές, ποιο θα είναι το βαρύ πυροβολικό του πρώτου, του δεύτερου ή του υποψήφιου τρίτου κόμματος, οποιοδήποτε κι είναι αυτό. Δώσε δύναμη να πάω στο 42% να κυβερνήσω μόνος μου, να μην έχω ανάγκη κανέναν. Είναι ή δεν είναι έτσι; Τα ζήσαμε ή δεν τα ζήσαμε αυτά; Είναι μια βαθύτατη υποκρισία. Σας το λέω. Ξέρετε ότι ο δρόμος για την κόλαση είναι σπαρμένος με τις καλύτερες των προθέσεων.

Ξεκινάει λοιπόν μια αντίληψη και λέει: « Ναι, ρε παιδί μου, αλλά αν ο λαός δώσει 42%;». Μα, δεν θα το δώσει κενό. Θα το δώσει βοηθούντος ενός εκλογικού νόμου, καλπονοθευτικού. Αυτά τα ξεχάσαμε; Εγώ σας λέω – θέλω να μιλήσω πάρα πολύ ειλικρινά– ήμουν υπουργός Εσωτερικών όταν έγιναν οι εκλογές, εννοώ στο ενδιάμεσο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπατε στις δημοσκοπήσεις ήταν στο 25%, στο 27%, στο 29%, στο 30%. Διεκδικούσε την πρώτη θέση, ήταν πιο κάτω η Ν.Δ. Όταν φθάνει η ώρα των εκλογών και υπάρχει το μπόνους, διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων μια τεχνητή πόλωση, όπως λέγαμε παλαιότερα, πέραν δηλαδή της πολιτικής ιδιαιτερότητας, της πολιτικής ουσίας. Και σοφά ο κόσμος, για να επιλέξει ένα κόμμα που θα «καθαρίσει», χωρίς δηλαδή να έχει ανάγκη να κάνει συμμαχίες, συνεργασίες κτλ, δίνει στον έναν κατ’ ανοχή, κατ’ οικονομία, την ψήφο του, που είναι η δημοκρατική του κατάθεση κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτά δεν λέγαμε τόσα χρόνια;

Δεν τα έχουμε αναλύσει, δεν τα έχουν πει όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου; Και τολμούν καθηγητές, διανοούμενοι, πολιτικοί, να μιλούν για πολιτικό έγκλημα και αποσταθεροποίηση; Να πουν, η άποψή μας είναι να διαμορφωθεί ένας νέος δικομματισμός ή να διαμορφώσουμε ένα ευρωπαϊκό τόξο πολυκομματικό, που να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέλους από τη μέση. Ας πουν ό,τι θέλουν. Πολιτικά έχουν κάθε δικαίωμα. Έτσι δεν είναι; Αλλά μην συζητάμε ως επιχείρημα το ότι θα πρέπει η σταθερότητα να προέλθει μέσω ενός 42% ή 45% ή 40%. Αυτό είναι λοιπόν το απαύγασμα του δικομματισμού".

Επιπλέον, ο Νίκος Βούτσης επισημαίνει σε ότι αφορά στον δικομματισμό ότι "η επιλογή που γίνεται έχει να κάνει με το εάν θα καλλιεργήσουμε ως θερμοκήπιο έναν νέο δικομματισμό που θα θεριέψει στο τέλος ή και μετά την κρίση. Δηλαδή, εάν τα διδάγματα που βγήκαν δεν αξιοποιηθούν υπέρ ενός πολιτικού πλουραλισμού, υπέρ μιας κουλτούρας ευρύτερων κυβερνήσεων, ή αν ο εκλογικός νόμος θα εξωθεί σε έναν νέο δικομματισμό. Αυτό δεν πρέπει να γίνει. Όλα τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κοινωνία θέλει κάτι πολύ πιο πλουραλιστικό.

Τα κόμματα του κεντρώου και αριστερού χώρου να αναλογιστούν την ευθύνη τους

"Τώρα είναι υποχρεωμένη η Αριστερά, ακριβώς επειδή για πρώτη φορά ιστορικά έχει αυτόν τον αριθμό των βουλευτών, στη βάση και αυτού του τερατώδους μπόνους, να πάρει θέση και να διαμορφώσει θέση απόλυτη και όχι ολίγον έγκυος, καταλάβατε, ολίγον αναλογική. Ήμουν πάρα πολύ σαφής σε αυτό, το γνωρίζετε εδώ και μήνες και νομίζω ότι είναι πολύ σωστό και περιμένω και από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, του ευρέως δημοκρατικού φάσματος και της δημοκρατικής παράδοσης, να αναλογιστούν και με βάση τον εαυτό τους, δηλαδή σε τι ποσοστά βρίσκονται τώρα, αλλά και κυρίως με ορίζοντα, βλέποντας τον ορίζοντα των άμεσων και μελλοντικών καταστάσεων, να αναλογιστούν την ευθύνη τους και τις θέσεις που κατά καιρούς έχουν πάρει. Και αναφέρομαι τώρα στο ΠΑΣΟΚ βεβαίως, αλλά και στα άλλα κόμματα, δηλαδή στο ΚΚΕ, στο ΠΟΤΑΜΙ, στην Ένωση Κεντρώων, σε όλον αυτόν τον χώρο, είτε τον ενδιάμεσο είτε της παραδοσιακής Αριστεράς".

Το μπόνους οδηγεί σε τεχνητή πόλωση πέραν της πολιτικής ουσίας

Βούτσηςαπλή αναλογικήεκλογικός νόμοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα