Βρετανία: Οι Εργατικοί θετικοί σε συμφωνία για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

Οι Εργατικοί στην Βρετανία, άφησαν να εννοηθεί ότι είναι θετικοί την αποστολή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με μακροπρόθεσμο δανεισμό στην Ελλάδα, καθώς ο πρωθυπουργός Keir Starmer (Κιρ Στάρμερ) προσελκύει την ΕΕ γιατί επιδιώκει ακόμα πιο στενές σχέσεις, γράφει σήμερα η MailOnline.

Ο υπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ προκάλεσε αίσθηση επαινώντας τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου να επιλύσει διεθνείς διαφορές – όπως για τα γλυπτά του Παρθενώνα. Η διαμάχη διαρκεί αιώνες, με τον Ρίσι Σουνάκ και τον Έλληνα ομόλογό του να συγκρούονται σφοδρά για το θέμα πέρυσι.

Ο πρώην καγκελάριος των Τόρις Τζορτζ Όσμπορν προσπαθεί να διαπραγματευτεί μια συμφωνία από τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου.

Τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας που σκέφτονται

Αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα για μια δεκαετία – αν και δεν είναι σαφές ότι η Αθήνα θα συμφωνήσει, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα αποδεχόταν σιωπηρά τη νόμιμη ιδιοκτησία του Μουσείου.

Ο τερματισμός του σίριαλ θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσπάθειες του Σερ Κίρ για την «αποκατάσταση» των σχέσεων με την Ευρώπη, την οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα για την πρωθυπουργία του, γράφει η Mailonline.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα του πέμπτου αιώνα π.Χ. μεταφέρθηκαν από την Αθήνα μεταξύ 1801 και 1812 από τον κόμη του Έλγιν, όταν αυτή ήταν ακόμη μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο ευγενής, ο οποίος ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας, σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό μουσείο πριν τα μεταφέρει στο Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα.

Η Ελλάδα επιμένει ότι τα αντικείμενα αποκτήθηκαν παράνομα από τον λόρδο Έλγιν, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανένδοτο ότι αποκτήθηκαν νόμιμα από τον λόρδο Έλγιν με την άδεια των οθωμανικών αρχών. Ένας νόμος του 1963 εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο να διαθέσει μόνιμα βασικά αντικείμενα από τη συλλογή του, αν και δεν θα εμπόδιζε μια συμφωνία δανεισμού.

Τον περασμένο Νοέμβριο ξέσπασε διπλωματική διαμάχη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας με επίκεντρο τα Ελγίνεια Μάρμαρα.

Ο κ. Σουνάκ ακύρωσε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, αφού ο τελευταίος δήλωσε ότι η διατήρηση των μαρμάρων από τη Βρετανία είναι σαν να «κόβει τη Μόνα Λίζα στη μέση».

Το Ηνωμένο Βασίλειο επέμεινε ότι είχε αθετήσει τη δέσμευση των Ελλήνων να μην χρησιμοποιήσουν την επίσκεψη για «μεγαλοστομίες» σχετικά με τη μακροχρόνια διαμάχη.

Τον Μάρτιο του 2023, ο κ. Σουνάκ υπογράμμισε τη θέση του ότι τα εν λόγω κειμήλια πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει φροντίσει για τα Ελγίνεια Μάρμαρα εδώ και γενιές», είπε. Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους επειδή αποτελούν τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για τη χώρα αυτή. «Μοιραζόμαστε τους θησαυρούς τους με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τα δει», είχε πει.

Τι στάθηκε αφορμή για το δημοσίευμα

Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Andrew George την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Bryant δήλωσε: «Οι αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού αντικειμένων από τη συλλογή τους, είναι θέμα των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με τον νόμο περί Βρετανικού Μουσείου του 1963. Το Βρετανικό Μουσείο είναι λειτουργικά ανεξάρτητο από την κυβέρνηση.

‘Γνωρίζουμε ότι ο πρόεδρος των διαχειριστών, George Osborne, είχε συνομιλίες με Έλληνες υπουργούς για το θέμα, επιδιώκοντας μια εποικοδομητική συνεργασία.

‘Εκτιμούμε το έργο που επιτελεί το Βρετανικό Μουσείο διεθνώς και χαιρετίζουμε την επιτυχία των συνεργασιών του, όπως η πρόσφατη συνεργασία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου, του V&A και του Μουσείου του Παλατιού Μανχίγια στη Γκάνα.

‘Όσον αφορά τον νομικό τίτλο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η απομάκρυνση των γλυπτών ήταν νόμιμη και καλά τεκμηριωμένη. Μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1816 και έκτοτε αποτελούν νόμιμη ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου και όχι της βρετανικής κυβέρνησης», είπε ο Βρετανός υπουργός.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα αντικείμενα έχουν επιστραφεί στη χώρα προέλευσής τους με συμβάσεις δανεισμού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους για τον δανεισμό μιας συλλογής χρυσών αντικειμένων, που αναφέρονται ως «κοσμήματα του στέμματος» της Γκάνας, πίσω στη Γκάνα.

Η συμφωνία για την επιστροφή των αντικειμένων, γνωστών ως ο χρυσός Asante, αποτελεί μέρος μιας τριετούς συμφωνίας δανεισμού με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία χρόνια.

Μια παρόμοια συμφωνία φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να δει τα Ελγίνεια Μάρμαρα να επιστρέφονται στην Ελλάδα ως μέρος μιας ανταλλαγής με άλλα αντικείμενα από την Ελλάδα για να «γεμίσει το κενό», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: 14 τραυματίες από έκρηξη στο εργοστάσιο χημικών της BASF – Προκλήθηκε και φωτιά (Photos/Video)

Ο Τραμπ δέχτηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στο FBI για την απόπειρα δολοφονίας του

Μέση Ανατολή: Κλιμακώνει την επίθεση κατά του Ισραήλ ο Ερντογάν – Aπειλεί ακόμα και με εισβολή

Keywords
Τυχαία Θέματα