Ξανά στα ύψη ο τουρισμός – Από Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ οι περισσότεροι επισκέπτες

Σημαντικά αυξημένες θα είναι οι ελληνικές επιδόσεις στην τουριστική σεζόν του 2024 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του κλάδου… Ήδη το πρώτο τρίμηνο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι ρυθμοί αύξησης τρέχουν με 20% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο τον Μάρτιο ξεπερνούν το 30%. Ο Μάιος κινείται σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, ενώ η κίνηση και των επόμενων μηνών προδιαγράφεται αρκετά βελτιωμένη.

Το 2024 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις επιδόσεις – ρεκόρ του 2023 και ότι οι αφίξεις φέτος θα αυξηθούν κατά 5,3%, στα 34,5 εκατ.

άτομα, από 32,7 εκατ. άτομα το 2023.

Σε αυτό το πνεύμα, άλλωστε, η Fitch Solutions εκτιμά ότι έως το 2028 οι τουριστικές αφίξεις αναμένεται να φτάσουν στα 39,3 εκατ. άτομα, εμφανίζοντας έναν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,7%.

Δυναμική σεζόν τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο βλέπει και ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (fedHATTA).

«Αυτό παρά την κακή εξέλιξη των δύο πολέμων σε Ουκρανία και Παλαιστίνη, οι οποίοι έχουν φέρει τον κόσμο σε αναστάτωση, αλλά και το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι θα έχουμε δύο πολύ σημαντικά αθλητικά γεγονότα στη Γηραιά Ήπειρο, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Γερμανία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, τα οποία παραδοσιακά», όπως λέει, «συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού τουριστών και “κόβουν” επισκέπτες από άλλους προορισμούς».

Την ίδια ώρα, συνεχίζει, «η αξία συνολικά του τουριστικού προϊόντος φέτος στην Ελλάδα θα είναι αυξημένη κατά μέσο όρο 15% σε σχέση με πέρυσι, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα.

Άνοδος 16,5% στο «Ελ. Βενιζέλος»

Παρά ταύτα αυξημένες κατά 14,3% σε σύγκριση με πέρυσι είναι οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τον Μάιο φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, και μαζί με τον Απρίλιο (+12,2%) αποτελούν τους δύο μήνες με την ισχυρότερη ποσοστιαία αύξηση.

Η ενίσχυση της έναρξης της σεζόν δείχνει την ισχυρή ζήτηση που έχει η Ελλάδα, καθώς οι ούτως ή άλλως πολύ «δυνατοί» μήνες Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος έχουν περιορισμένα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Ωστόσο και αυτοί κινούνται σε ανοδικά επίπεδα σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις, της τάξης του 7,7% έως και 9,9%.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα σκήπτρα των αερομεταφορών τα κρατά ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, από τον οποίο διακινήθηκαν φέτος ήδη συνολικά περισσότεροι από 7,7 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 16,5%. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε αύξηση της τάξης των 8,4% και 20,2% αντίστοιχα.

Ακολουθεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, με 1,85 εκατ. επιβάτες και αύξηση 7,6%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με σχεδόν 860.000 επιβάτες και αύξηση 7,4%.

Σε ό,τι αφορά τους δύο προορισμούς που πέρυσι είδαν μειωμένες επιδόσεις, η Σαντορίνη φαίνεται ότι φέτος ανακάμπτει, με την επιβατική κίνηση το τετράμηνο να κλείνει ανοδικά κατά 13,3%, ξεπερνώντας τις 290.000 επιβάτες (από 260.000 πέρυσι το ίδιο διάστημα), ενώ η Μύκονος συνεχίζει την καθοδική πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport, το αεροδρόμιο στο «νησί των ανέμων» διακίνησε φέτος 77.500 επιβάτες, έναντι 78.600 πέρυσι, σημειώνοντας περαιτέρω μείωση της τάξης του 1,3%.

Λίγο χαμηλότερη η μέση δαπάνη

Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Αθήνας έκλεισαν το πρώτο τετράμηνο του 2024 με μέση πληρότητα της τάξης του 68,7%, έναντι 63,9% το ίδιο διάστημα του 2023. Όμως, αυτή η αύξηση δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ξενοδόχων, οι οποίοι δεν δηλώνουν ιδιαίτερα χαρούμενοι αφού οι αυξημένες αφίξεις στο αεροδρόμιο δεν μεταφράζονται σε αντίστοιχα νούμερα για τα ξενοδοχεία.

Σε ό,τι αφορά τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα, τα στοιχεία από την Airbnb δείχνουν ότι υπάρχει άνοδος στη ζήτηση για το θερινό τρίμηνο κατά 19% σε σύγκριση με πέρυσι.

Στην Κρήτη οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για μέση πληρότητα της τάξης του 70% με 80%, η οποία ανεβαίνει όσο πλησιάζουμε στο θερινό τρίμηνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 942 εκατ. ευρώ (+28,2%) ενώ και οι ταξιδιωτικές πληρωμές καταγράφουν αντίστοιχη αύξηση 30,3% στα 575,4 εκατ. ευρώ. Τα 2,3 εκατομμύρια ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο (έναντι 1,87 εκατ. το 2023) ξόδεψαν οριακά περισσότερα καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ήταν 395 ευρώ έναντι 382,2 ευρώ το 2023 αλλά απέχει ακόμα από τα 414 ευρώ του 2022.

Οι χώρες προέλευσης

Και πάλι η Βρετανία αναδεικνύεται σε νούμερο ένα αγορά για την Ελλάδα, με κάτι λιγότερο από 5,5 εκατ. προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για το καλοκαίρι, αριθμός αυξημένος κατά 5,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Αλλά και η ζήτηση από Βρετανούς για διακοπές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Έως τον Μάρτιο, οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυξημένες κατά 41,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η δεύτερη χώρα προέλευσης τουριστών είναι σταθερά η Γερμανία, από την οποία έχουν προγραμματιστεί 11% περισσότερες αεροπορικές θέσεις, φτάνοντας τα 4,6 εκατομμύρια. Ωστόσο οι κρατήσεις των Γερμανών έως τον Μάρτιο εμφανίζονται μειωμένες κατά 4,2% σε σύγκριση με τον περυσινό Μάρτιο.

Η μεγαλύτερη αύξηση στην προσφορά θέσεων σημειώνεται στις πτήσεις από τις ΗΠΑ, η οποία κινείται για το καλοκαίρι με ρυθμούς της τάξης του 25,4% και φτάνουν σχεδόν τις 600.000. Προς το παρόν οι κρατήσεις θέσεων που καταγράφει το Airdata Tracker έως τον Μάρτιο εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,7%.

Φέτος υπάρχει σημαντική κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις νέες αεροπορικές συνδέσεις των ελληνικών προορισμών με αγορές του εξωτερικού. Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας της Αθήνας όσο και περιφερειακά αεροδρόμια προσελκύουν πτήσεις από διάφορες χώρες, κάποιες από αυτές για πρώτη φορά.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με 102 προορισμούς στην Ευρώπη, 12 στη Μέση Ανατολή, 9 στην Αμερική, 7 στην Αφρική και 2 στην Ασία. Φέτος προστίθενται έξι νέοι προορισμοί (Σαγκάη, Βρέστη, Ανκόνα, Σεράγεβο, Φορλί και Σάρτζα).

Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport φέτος προστίθενται 6 αεροπορικές εταιρείες, με δρομολόγια από / προς Ιταλία, Γαλλία, Κύπρο και Ρουμανία, ενώ αυξάνουν και εμπλουτίζουν τα δρομολόγιά τους και όσες ήδη δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα.

Σοβαρές προσδοκίες από Κίνα

Κατά τον πρόεδρο της fedHATTA είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ελληνικό τουρισμό το φετινό καλοκαίρι το ότι περιμένουμε στη χώρα μας μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Κίνα, μία τεράστια σε μέγεθος αγορά. Σε αυτό θα συμβάλει το γεγονός ότι πλέον υπάρχει απευθείας πτήση, η οποία συνδέει την Ελλάδα με την Κίνα. Η αγορά της Κίνας άνοιξε για την Ελλάδα μετά και τις επαφές και ενέργειες προβολής του τουριστικού μας προϊόντος που έκανε στη χώρα της Άπω Ανατολής η fedHATTA.

Την ίδια στιγμή, μειωμένες αναμένονται οι επισκέψεις από την Αυστραλία καθώς και από τις ΗΠΑ. Στον αντίποδα, ευχάριστο είναι το γεγονός ότι η αγορά της Ευρώπης διατηρεί τη δυναμική της για τη χώρα μας, αφού αναμένεται να μας επισκεφθεί και φέτος ένας μεγάλος αριθμός τουριστών από τη Γηραιά Ήπειρο.

Σε ό,τι αφορά τους δημοφιλείς προορισμούς, ο πρόεδρος της fedHATTA σημειώνει ότι το φετινό καλοκαίρι θα πρωτοστατήσει το νότιο Αιγαίο (Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Χάλκη, Σύμη) και βέβαια οι Κυκλάδες, ενώ εκτός από τους παγκοσμίως προβεβλημένους προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος) ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών είναι ακόμη η Τήνος, η Νάξος και η Άνδρος.

Επίσης η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου τραβούν και πάλι το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών, ενώ πολύ καλά αναμένεται να πάει φέτος και η Χαλκιδική, αλλά και η ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς κίνηση αναμένουμε για φέτος στη νότια Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία.

Διαβάστε επίσης

Νυχτερινό ρεύμα: Τι αλλαγές προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις

Χατζηδάκης: Ο Γιώργος Προβόπουλος λειτούργησε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις φωνές του λαϊκισμού και της πόλωσης

Χατζηδάκης: Εύρωστες τράπεζες αλλά και ανταγωνισμός μεταξύ τους ο στόχος της κυβέρνησης

Keywords
ηπα, εκλογες ηπα, ξανα, γερμανια, ηπα, τουρισμος, ολυμπιακοί αγώνες, ττε, fitch, καλοκαιρι, ελλαδα, tracker, αθηνα, θεσσαλονικη, μυκονος, κρητη, τραπεζες, προσφορες, γαλλια, κυπρος, αιγαιο, ροδος, κως, τηνος, κινηση στους δρομους, χατζηδακης, greek tracker, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δεη διακοπες ρευματος, αξια, τραπεζα της ανατολης, βενιζελος, θερινη ωρα, μειωση μισθων, 600 δις, αλλαγη ωρας 2013, χωρες, αθλητικα, ανδρος, αυστραλια, αφρικη, ηνωμενο βασιλειο, ιταλια, κινα, κυκλαδες, κως, ναξος, νησια, ξενοδοχεια, ουκρανια, πτησεις, ρουμανια, σαντορινη, ττε, χαλκιδικη, ωρα, αγορα, αγωνες, αεροδρομιο, αυγουστος, αυξηση, αμερικη, ανκονα, ανοδος, ασια, αφιξεις, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, διαστημα, δειχνει, δρομολογια, δικτυο, ευχαριστο, ευρω, υπαρχει, εξελιξη, εξι, ευρωπη, ιδια, ιδιο, θεσσαλια, καλυμνος, κινηση, λογο, μαιος, μηνες, μειωση, παλαιστινη, παρισι, πτηση, ρεκορ, ρευμα, ρυθμοι, σεζον, τριτη, φορα, χαλκη, αγορες, tracker, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνιος, ιουλιος, υπουργειο, ταξιδι, θεσεις
Τυχαία Θέματα
Ξανά, Βρετανία Γερμανία ΗΠΑ,xana, vretania germania ipa