Ξεκινά η «νέα εποχή» του πολέμου, λέει το Ισραήλ – Το κέντρο βάρους «μετακινείται στα βόρεια σύνορα»

Καθώς δεκάδες ασύρματοι χειρός εξερράγησαν σε όλο τον Λίβανο την Τετάρτη – μια μέρα μετά τις εκρήξεις βομβητών μελών της Χεζμπολάχ που τραυμάτισαν χιλιάδες – το Ισραήλ είπε ότι ξεκινά μια «νέα εποχή» πολέμου, αναγνωρίζοντας σιωπηρά το ρόλο του σε μια επιχείρηση σοκ που έχει ωθήσει την περιοχή πίσω στο χείλος μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

Σχεδόν 24 ώρες μετά τις εκρήξεις στους βομβητές που σκότωσαν τουλάχιστον 12 άτομα και τραυμάτισαν περισσότερους από 2.800, ο Λίβανος συγκλονίστηκε από ένα δεύτερο κύμα εκρήξεων. Τουλάχιστον

εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 300 τραυματίστηκαν στις εκρήξεις της Τετάρτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, καθώς πυροδοτήθηκαν ασύρματοι στη Βηρυτό και στα νότια της χώρας.

Αφού αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις της Τρίτης, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ φάνηκε να αναφέρεται στις επιθέσεις εμμέσως κατά τη διάρκεια επίσκεψης την Τετάρτη στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Ramat-David στο βόρειο Ισραήλ.

«Είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής σε αυτόν τον πόλεμο και πρέπει να προσαρμοστούμε», είπε. Επαίνεσε τα «εξαιρετικά επιτεύγματα» των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF), μαζί με την υπηρεσία ασφαλείας της χώρας, τη Shin Bet, και την υπηρεσία πληροφοριών της, τη Μοσάντ.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η επιχείρηση της Τρίτης ήταν μια κοινή προσπάθεια μεταξύ του IDF και της Μοσάντ, αλλά το σχόλιο του Γκάλαντ αποτελεί την πρώτη φορά που ένας Ισραηλινός αξιωματούχος αναγνωρίζει τον ρόλο του Ισραήλ στις δύο επιθέσεις.

Οι εκρήξεις στους βομβητές σημειώθηκαν λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ψήφισε τη Δευτέρα για να προσθέσει έναν άλλο πολεμικό στόχο στη σύγκρουσή του με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ: τη διασφάλιση της ασφαλούς επιστροφής των κατοίκων από τις κοινότητες κατά μήκος των συνόρων του με τον Λίβανο στα σπίτια τους.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο ανταλλαγής πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στο νότιο Λίβανο και στο βόρειο Ισραήλ. Ενώ η επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ θεωρείται από καιρό ως πολιτική αναγκαιότητα για την κυβέρνηση του Ισραήλ, αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίσημος στόχος πολέμου.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τη δέσμευσή του να «φέρει πίσω τους κατοίκους του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε στο CNN ότι ο Ισραηλινός Στρατός μεταφέρει την επίλεκτη 98η Μεραρχία από τη Γάζα στο βόρειο Ισραήλ. «Το κέντρο βάρους κινείται βόρεια», είπε ο Γκάλαντ. «Το νόημα είναι ότι εκτρέπουμε δυνάμεις, πόρους, ενέργεια προς τον Βορρά».

Νέος γύρος εκρήξεων

Δεκάδες πληρώματα ασθενοφόρων από τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου εργάζονταν για τη διάσωση και την εκκένωση των τραυματιών μετά την έκρηξη ασυρμάτων χειρός σε όλη τη χώρα την Τετάρτη.

Ένας μάρτυρας που ήταν σε κηδεία της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού την Τετάρτη περιέγραψε στο CNN το χάος καθώς τα walkie-talkies φάνηκαν να εκρήγνυνται γύρω στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα την Τετάρτη.

Ο μάρτυρας, ο οποίος δεν κατονομάζεται για λόγους ασφαλείας, είπε στο CNN ότι ακούστηκε ένας δυνατός κρότος, ακολουθούμενος από ουρλιαχτά. Είπαν ότι ο άνδρας του οποίου η ασύρματη συσκευή εξερράγη ήταν αιμόφυρτος και τα χέρια του είχαν ανατιναχθεί.

Εν τω μεταξύ, οι φωτογραφίες έδειχναν συσκευές γουόκι-τόκι που είχαν διαλυθεί κατά τη διάρκεια των εκρήξεων.

Η Πολιτική Άμυνα του Λιβάνου δήλωσε ότι εργάζεται επίσης για την κατάσβεση πυρκαγιών σε 60 σπίτια και καταστήματα που άρχισαν μετά τις εκρήξεις.

Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε την Τρίτη να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση που σκότωσε πολλούς ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες σε όλο τον Λίβανο την Τρίτη.

Οι εικασίες έχουν αυξηθεί σχετικά με το πώς θα μπορούσε το Ισραήλ να εκμεταλλευτεί τις συσκευές ασύρματης επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας. Οι New York Times ανέφεραν  την Τρίτη ότι το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτικά μέσα σε μια παρτίδα βομβητών που παραγγέλθηκαν από τον Ταϊβανέζο κατασκευαστή Gold Apollo και προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ. Ένας διακόπτης ήταν ενσωματωμένος για να τα πυροδοτήσει από απόσταση, πρόσθεσε.

Η άνευ προηγουμένου επίθεση – καθώς και οι νέες εκρήξεις την Τετάρτη – κινδυνεύουν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή που έχουν ήδη αυξηθεί λόγω του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Επιθετική κίνηση Fed με μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

«Παγώνει» το Βερολίνο τις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ

Έλον Μασκ: Οι δορυφόροι του Starlink «τυφλώνουν» τα ραδιοτηλεσκόπια και μπλοκάρουν τις έρευνες των αστρονόμων στο διάστημα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξεκινά, Ισραήλ –,xekina, israil –