Ξεκινά ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων – «Να μην γίνουν από… απόσταση , όπως στο παρελθόν», λέει ο Παναγιώτης Καρύδης (Video)

Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, ειχαν αρχίσει οι προβληματισμοίκαι στη χώρα μας για την αντοχή και την καταλληλότητα των κτιρίων – ιδιαίτερα των δημόσιων.

Έτσι ξεκίνησαν οι προσεισμικοί έλεγχοι σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, κρούει το καμπανάκι προκειμένου αυτοί οι έλεγχοι να γίνουν σωστα.

Ο ίδιος ανέφερε σαν παραδειγμα προς αποφυγή τις παθογένειες του παρελθόντος και ελέγχους

που έχουν γίνει… εξ΄ αποστάσεως.

«Ευτυχώς τουλάχιστον έστω και αργά να γίνει αυτός ο έλεγχος που πιστεύω πως θα πρέπει οπωσδήποτε να αποδώσει, αρκεί να γίνει σωστά, συστηματικά και με ενιαία βάση», λέει αρχικά ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτοί οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει από το 2000. Από τα 70 με 80.000 δημόσια κτίρια άντε να έχουν γίνει 20 με 25.000 και αυτά είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας. Σε 20 χρόνια δηλαδή έχει ελεγχθεί μόλις το 1/4 των κτιρίων».

Με αυτούς τους ρυθμούς για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα πρέπει να περάσουν 80 χρόνια!», σχολιάζει εκθέτοντας την καθυστέρηση του μηχανισμού.

Μάλιστα, καταγγέλλει πως «πολλές φορές, από προσωπική εμπειρία, ο έλεγχος μπορεί να γίνει και από το γραφείο», στέλνοντας το μήνυμα στους αρμοδίους να προσέξουν  να γίνουν αληθινοί έλεγχοι με αξιόπιστα στοιχεία.

Για το ΕΠΑΛ Χαλκίδας που… γέρνει είπε πως προφανώς κάποιος θα πάει να το δει αλλά σε άλλα κτίρια κάποιος μπορεί να κάνει εκτίμηση και εξ΄ αποστάσεως. «Σου λέει ‘’γιατί να πάω να κάνω επιτόπου αυτή τη δουλειά;’’».

«Είναι απαραίτητο αυτός ο έλεγχος τώρα να γίνει σωστά, δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στη φέρουσα κατασκευή αλλά και σε στοιχεία μη δομικής τρωτότητας που είναι και επιπλέον στοιχεία της καθημερινής ασφάλειας. Έχω ελέγξει χιλιάδες κτίρια. Στο δήμο Αθηνών όλα τα σχολεία, 650 περίπου», συνεχίζει ο κ. Καρύδης. 

Και καταλήγει λέγοντας πως «το βασικό είναι να ελεγχθούν οι οροφές που πέφτουν, ιδιαίτερα στον τελευταίο όροφο πρέπει με ένα κοντάρι οι ελεγκτές να ελέγξουν εάν ο σοβάς είναι επικίνδυνος να πέσει στα κεφάλια των παιδιών»

Διαβάστε επίσης

Ξάνθη: «Χειροπέδες» σε τρία ακόμα άτομα για τη δολοφονία του 46χρονου (Video)

Καβγάς Μαυροειδάκου – Παγώνη για τον οδηγό του γερανού: «Άριστα έκανε ο συνάδελφος» – «Αν ήταν το παιδί σας εκεί;» (videos)

Κορωνοϊός: Ποια μέτρα παραμένουν σε ισχύ – Τι θα γίνει από Σεπτέμβρη (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα