Υμηττός, αυτός ο… άγνωστος: Ο απίστευτος πλούτος του βουνού της Αθήνας - Δάσος, σπήλαια, φαράγγια
Σε μία νέα εποχή ετοιμάζεται να μπει ο Υμηττός. Ο ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού), στον οποίο μετέχουν ένδεκα δήμοι δεμένοι με το όρος, οι Αγίας Παρασκευής, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Βύρωνα, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Κρωπίας, Παιανίας, Παπάγου-Χολαργού, με την ενεργή σύμπραξη του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν έτοιμο πλέον ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναγέννηση του Υμηττού,
Ο Υμηττός απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και έχει έκταση 81.230 στρέμματα. Πρόκειται για ένα μακρύ και στενό βουνό με συνολικό μήκος 20 χλμ., που η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 1.026 μ. Διαθέτει περίπου 50 σπήλαια και βάραθρα, ενώ ένα βαθύ φαράγγι χωρίζει το βόρειο από το νότιο τμήμα του βουνού. Οι αρχαίοι ονόμαζαν «Μέγα Υμηττό» το βόρειο τμήμα και «Ελάσσονα ή Άνυδρο Υμηττό» το νότιο. Το βουνό έχει εξαιρετική οικολογική σημασία, αφού φιλοξενεί πολύ αξιόλογη βιοποικιλότητα και στέκεται σε κεντρική θέση της Αττικής.
Το σχέδιο που ονομάζεται «11 Δήμοι, μία Αποστολή, η Αναγέννηση του Υμηττού μας», περιλαμβάνει 5 βασικούς άξονες, που έχουν ως στόχο να αγκαλιάσει ο κόσμος το όρος. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος: «Δεν πάνε οι πολίτες στο βουνό, θα έρθει το βουνό στους πολίτες».
Οι πέντε αυτοί άξονες παρουσιάζονται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
1. Θωράκιση του Υμηττού
Α. Συντήρηση των υποδομών αντιπυρικής προστασίας. Υπάρχουν 150 δεξαμενές διάσπαρτες, πολλές εκ των οποίων αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν. Θα ενεργοποιηθούν όλες σε απόλυτο βαθμό ετοιμότητας, θα λειτουργήσουν πλήρως τα παρατηρητήρια, τα υδραυλικά συστήματα, τα αντλιοστάσια και τα υδροβόλα.
Β. Ενέργειες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Συντήρηση δασικών δρόμων, καθαρισμός και αποψιλώσεις.
Γ. Αποκατάσταση καμένων εκτάσεων. Αναδασώσεις, αντιπλημμυρική προστασία, φροντίδα των καμένων περιοχών.
2. Ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς
Α. Ανάδειξη του φυσικού πλούτου. Είναι ένα βουνό με τεράστια ομορφιά και ιστορική αξία, αλλά δεν είναι συντονισμένο. Θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν η χλωρίδα, η πανίδα, τα σπήλαια, ο βοτανικός παράδεισος (πάνω από 600 είδη, ανάμεσά τους και μια μορφή άγριας ορχιδέας, που δεν υπάρχει αλλού), αλλά και τα ύδατα του Υμηττού (π.χ. λίμνη Βουλιαγμένης).
Β. Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Υμηττός φιλοξενεί μοναστήρια, εκκλησίες, βυζαντινούς πύργους, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.
Γ. Διαμόρφωση πυλών εισόδου για κάθε δήμο-μέλος του ΣΠΑΥ. Να υπάρχει πρόσβαση από όλους τους δήμους του Υμηττού.
Δ. Σύνδεση του μητροπολιτικού πάρκου Ελληνικού με τον Υμηττό. Αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, καθώς αυτή η αρτηρία θα συνδέσει τη θάλασσα με το βουνό και το πάρκο του Ελληνικού, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες και οι τουρίστες να έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνδυάσουν με ευκολία και τα τρία σημεία.
3. Ανάπτυξη φιλοδασικής συνείδησης
Α. Δημιουργία καμπάνιας ευαισθητοποίησης με 365 σημεία (όσες και οι ημέρες του χρόνου).
Β. Οργάνωση δράσεων με τη συμμετοχή των πολιτών. Αναδασώσεις, καθαρισμός, ποτίσματα, εξωραϊσμός. Βασική θέση ότι το βουνό μπορεί να θωρακιστεί όταν έχει μέσα ανθρώπους.
Γ. Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μαθητών. Επισκέψεις σχολείων, δράσεις και παιχνίδια βουνού. Ανάμεσα στα άλλα 365 μαθητές από κάθε δήμο θα φυτέψουν και θα «υιοθετήσουν» 365 δένδρα.
Δ. Προσβασιμότητα για όλους. Θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να υπάρξει ισότιμη προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ. Διαμόρφωση είκοσι πιστοποιημένων πεζοπορικών διαδρομών 113 χλμ., ανάπτυξη και ποδηλατικών διαδρομών. Ακόμη, ο επισκέπτης με μια εφαρμογή θα μπορεί να κατεβάσει όλες τις πληροφορίες, θα υπάρχει υποδομή να φορτίσει το κινητό του, ακόμη και να ζητήσει βοήθεια.
Ε. Δημιουργία υπαίθριων πάρκων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Βοτανόκηποι, χώροι πικ νικ, πάρκο σκύλων, ενημερωτικές πινακίδες. Σε κάθε δήμο θα δημιουργηθεί το ανάλογο περιβαλλοντικό πάρκο ευαισθητοποίησης, αλλά και εκπαίδευσης των παιδιών στο περιβάλλον.
4. «Έξυπνος» Υμηττός
Α. Οργανωμένο Σύστημα συντονισμού και διαχείρισης κρίσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανάγκη ο ΣΠΑΥ να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες.
Β. Ψηφιακή αποτύπωση Υμηττού. Αποτύπωση ψηφιακά δασικών δρόμων, υποδομών και σημείων ενδιαφέροντος.
Γ. Θερμικοί Ανιχνευτές έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιάς.
Δ. Ηλεκτρονικές ταμπέλες στις Πύλες Εισόδου.
Ε. Ψηφιακή πλατφόρμα πληρότητας υδατοδεξαμενών. Αποτύπωση της στάθμης του νερού σε πραγματικό χρόνο.
5. Πολιτική προστασία και εθελοντισμός
Α. Συνδρομή και υποστήριξη εθελοντικών ομάδων. Πυροσβεστικός εξοπλισμός, ΜΑΠ, αναζήτηση χρηματοδότησης για οχήματα και εξοπλισμό.
Β. Οργάνωση των τηλεπικοινωνιών. Ο Υμηττός σε μία συχνότητα.
Γ. Καθιέρωση ετήσιας άσκησης αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς.
Γ. Κωνσταντάτος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θα φέρουμε τους Αθηναίους στο βουνό»
Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, είναι ο εμπνευστής του σχεδίου και το παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση, όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων και φυσικά οι δήμαρχοι των ένδεκα Δήμων.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κωνσταντάτος, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική ήταν αυτή η ημέρα. Είπε συγκεκριμένα: «Είναι κομβικό σημείο και ιστορικό το ότι ένδεκα δήμοι, δύο υπουργοί, πολλοί βουλευτές, οι εκπρόσωποι όλων των φορέων που εμπλέκονται, δασάρχες, Πυροσβεστικό Σώμα, Αστυνομία, όλοι κάτσαμε σε ένα τραπέζι και είδαμε μία πρόταση, που δεν λέω ότι είναι η καλύτερη, αλλά έχει ένα χαρακτηριστικό. Βγάζει με εξωστρεφή τρόπο έναν Σύνδεσμο, τον ΣΠΑΥ, με 1.200.000 πληθυσμό προς τα έξω, λέγοντας ότι για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον Υμηττό, πρέπει ουσιαστικά να φέρουμε τους Αθηναίους στο βουνό. Κι αφού οι Αθηναίοι δεν πάνε στο βουνό, θα πάει το βουνό στους Αθηναίους. Πώς θα πάει; Μέσα από μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να γίνουν, που θα συνδυάζουν την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση, τον εθελοντισμό, θα συνδυάζουν δηλαδή όλα αυτά τα πράγματα που χρειάζεται ο κόσμος, η οικογένεια, ο απλός πολίτης να ανέβει και να χαρεί τον Υμηττό.
Ο Υμηττός είναι ένα απίστευτο βουνό, έχει μοναδική ομορφιά, θεωρώ ότι είναι από τα ωραιότερα βουνά της χώρας και νομίζω ότι είναι ευκαιρία και για εμάς που μένουμε δίπλα του και για όλη την Αττική, να ανακαλύψει ξανά το ιστορικό βουνό της αρχαίας Αθήνας. Συνεπώς ό,τι δείξαμε είναι προσανατολισμένο σε αυτή την κατεύθυνση. Εγώ χαίρομαι που δύο υπουργοί υιοθέτησαν και αγκάλιασαν το σχέδιο και όλοι οι συναρμόδιοι που εμπλέκονται θα βάλουν πλάτη προκειμένου να βρούμε και τη νομική φόρμουλα, έτσι ό,τι κάνουμε να είναι νόμιμο, σεβόμενοι τη δασική και την περιβαλλοντική νομοθεσία».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να κλαίμε όταν καίγονται τα δάση, ούτε όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι όταν δεν έχουμε κάνει ο καθένας από το δικό του μετερίζι όλα αυτά που πρέπει, έτσι ώστε να μην καίγονται τα δάση, να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές. Η πρόληψη είναι που σώζει, η εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση, η παιδεία και η αγάπη για το περιβάλλον και το βουνό. Αυτό σήμερα νομίζω ότι το κερδίσαμε. Μένει να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».
Θέληση φάνηκε ότι υπάρχει, ωστόσο υπάρχει και σύμπνοια από τους δήμους; «Υπάρχει σύμπνοια. Νομίζω ότι είμαστε όλοι ενωμένοι», απαντάει ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ.
ΑΠΕ
ΕλληνικόΥμηττόςδάσοςHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σεισμοί στην Τουρκία: Εικόνες φρίκης και χιλιάδες νεκροί από την "εκδίκηση" της φύσης
- Τροφές που απαγορεύονται δια ροπάλου στη γρίπη
- Ρίχτερ τρόμου στην Τουρκία: Στους 199 οι νεκροί - Πάνω από 922 οι τραυματίες
- Η νόσος που απειλεί όσους έχουν χάσει έστω και ένα δόντι
- Η Νικολέτα Ράλλη ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος
- Μετά το κάπνισμα μπαίνει φραγμός και στο αλκοόλ
- Ας φανταστούμε την κυρία Σακελλαροπούλου απέναντι στον Ερντογάν...
- Πληρωμή συντάξεων με μειωμένες κρατήσεις από τον Φεβρουάριο
- Θεούλης: Δες τι μήνυμα της έστειλε αφού του έριξε χυλόπιτα!
- Απίστευτο! Πόσο χρονών είναι αυτή η γυναίκα; Θα πάθεις... ΣΟΚ!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Δυσοίωνη πρόβλεψη Λέκκα για Τουρκία - «Φοβάμαι μετασεισμό ακόμα και 6,8 Ρίχτερ»
- Ο «Ρινόκερος» του αύριο…
- Ο καιρός του Σαββάτου: Ήλιος, κρύο και τοπικές βροχές στα δυτικά
- Καζίνο Ελληνικού: Σε αναμονή Mohegan - ΤΕΡΝΑ
- Απεργία πείνας μεταναστών στην Πέτρου Ράλλη - Καταγγέλλουν βασανιστήρια από αστυνομικούς
- Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Η ασθένεια της εποχής μας που δεν έχει καμιά γνωστή θεραπεία
- Πέντε μεγάλα ξενοδοχεία στην Κρήτη άλλαξαν χέρια
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο κοροναϊό - Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις
- Κλιμακώνει το ΚΚΕ κατά της συμφωνίας για τις βάσεις και της αμερικανοΝΑΤΟϊκής εξωτερικής πολιτικής
- Πώς αποτιμούν κυβερνητικές πηγές την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Νταβός
![Υμηττός, Αθήνας - Δάσος,ymittos, athinas - dasos](https://images32.inewsgr.com/3639/36399143/ymittos-aftos-o-agnostos-o-apisteftos-ploutos-tou-vounou-tis-athinas---dasos-spilaia-farangia-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Υμηττός, αυτός ο… άγνωστος: Ο απίστευτος πλούτος του βουνού της Αθήνας - Δάσος, σπήλαια, φαράγγια
- Διονύσης Χαριτόπουλος: Νέτα-σκέτα χαφιές όποιος καλεί το 1142 - «Άντε… αγαπηθείτε»
- Πέντε μεγάλα ξενοδοχεία στην Κρήτη άλλαξαν χέρια
- Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Η ασθένεια της εποχής μας που δεν έχει καμιά γνωστή θεραπεία
- Brexit: Ο Τζόνσον έτοιμος να «παίξει» το «χαρτί» των υψηλών δασμών προς ΗΠΑ-ΕΕ
- Έρχεται ο e-ΕΦΚΑ - Προ των πυλών η ψηφιακή σύνταξη
- Απεργία πείνας μεταναστών στην Πέτρου Ράλλη - Καταγγέλλουν βασανιστήρια από αστυνομικούς
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο κοροναϊό - Δώδεκα ερωτήσεις και απαντήσεις
- Πώς αποτιμούν κυβερνητικές πηγές την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Νταβός
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Έλαμψε» και στην «πόλη του φωτός» ο Giannis
- Μητσοτάκης Λιβύη: Η γνωμάτευση της γερμανικής Βουλής για τα μνημόνια μας δικαιώνει
- Θεσσαλονίκη: Έπιασαν στα "πράσα" διαρρήκτες μονοκατοικίας στο Πανόραμα
- Μαγαζιά της Ανατολικής Αττικής που σε ταξιδεύουν στα χρόνια της παράδοσης
- Ιδού πιο είναι το φθηνότερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα...
- Νέο ασφαλιστικό ΕΦΚΑ: Έρχεται η ψηφιακή σύνταξη ( e – ΕΦΚΑ)
- «Ξεφορτώσου την!» – Νέο ηχητικό εκθέτει τον Τραμπ για την απόλυση της πρέσβειρας στην Ουκρανία
- Κοροναϊός: 10+2 απαντήσεις -Ο τρόπος μετάδοσης, τα συμπτώματα, οι κίνδυνοι
- Την Τετάρτη οι υπογραφές για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά
- Εντοπίστηκε ένας τόνος κοκαΐνης στον Αστακό - Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ