Η Canonical αναζητά χρηματοδότηση για το Ubuntu Edge smartphone

Μέσω της crowdfunding πλατφόρμας Indiegogo.

Ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο επιχειρεί να υλοποιήσει η Canonical, μέσω της crowdfunding πλατφόρμας Indiegogo. Οι άνθρωποι πίσω από την διανομή Ubuntu του Linux, αναζητούν χρηματοδότηση για το πρώτο τους Ubuntu smartphone, το Ubuntu Edge. Για να καταφέρει

ωστόσο να βγει το συγκεκριμένο smartphone στην παραγωγή, η Canonical θα πρέπει μέσα σε 31 ημέρες να συγκεντρώσει το ποσό των $32 εκατομμυρίων! Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για περίπου 40.000 συσκευές, κάτι που δεν μοιάζει ακατόρθωτο, ωστόσο το κόστος της συσκευής ανέρχεται στα $830 (οι πρώτες 5.000 συσκευές στην ειδική τιμή των $600 «πουλήθηκαν» ήδη).

Γιατί όμως το Ubuntu Edge κοστίζει τόσο; Επειδή πολύ απλά, πρόκειται για ένα υπέρ-τηλέφωνο, με τεχνικά χαρακτηριστικά που όμοιά τους δεν έχουμε δει σε κάποιο smartphone μέχρι σήμερα –ίσως σε 1,5 με 2 χρόνια να φτάσουν σ’ αυτό το επίπεδο τα high-end smartphones.

Πιο συγκεκριμένα, το Ubuntu Edge θα διαθέτει οθόνη 4,5 ιντσών στα 720x1280 pixels με κρύσταλλο ζαφειριού. Κοινώς θα είναι εξαιρετικά ανθεκτική. Η Canonical επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει κάποιο Full HD πάνελ, μιας και πάνω από τα 300 ppi η ευκρίνεια δεν βελτιώνεται ουσιαστικά για το ανθρώπινο μάτι –αρκεί να έχεις φροντίσει να επιλέξεις ένα καλό πάνελ. Και μπορεί η οθόνη να μη σε εντυπωσίασε, όμως η Canonical θα εξοπλίσει το Edge με τον ταχύτερο πολυπύρηνο επεξεργαστή της αγοράς τη στιγμή που θα ξεκινήσει η παραγωγή του, 4GB RAM και 128GB solid state αποθηκευτικού χώρου! Η κάμερα στην πίσω πλευρά θα έχει ανάλυση 8 megapixel και βελτιωμένες επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ αυτή της πρόσοψης 2 megapixel.

Από πλευράς συνδεσιμότητας, το Ubuntu Edge θα υποστηρίζει dual-LTE, dual-band 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 και NFC και οι διαστάσεις του θα είναι 124x64x9 χιλιοστά. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει, τέλος, μπαταρία τεχνολογίας ιόντων λιθίου με άνοδο πυριτίου, ούτως ώστε να επιτύχει μεγαλύτερη χωρητικότητα χωρίς επιπτώσεις στις διαστάσεις της συσκευής.

Το καλύτερο, βέβαια, είναι πως το Ubuntu Edge θα μπορεί να κάνει boot τόσο σε Ubuntu mobile OS όσο και σε Android, γεγονός που δίνει στους χρήστες μεγαλύτερη ευελιξία. Παράλληλα, η Canonical υπόσχεται πως θα μπορείς να συνδέσεις το Edge σε οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι για να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως έναν desktop υπολογιστή με Ubuntu –και μιλάμε για την πλήρη έκδοση του desktop λειτουργικού συστήματος Ubuntu που εμπιστεύονται εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Με τέτοια τεχνικά χαρακτηριστικά, πάντως, σίγουρα δεν θα υστερεί σε επιδόσεις σε σύγκριση με κανονικούς desktop ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Απώτερος στόχος της Canonical είναι ο χρήστης να χρησιμοποιεί μια συσκευή για όλα –θεωρητικά, το Edge θα μπορούσε να συνδέεται και στο σώμα ενός φορητού υπολογιστή και να μετατρέπεται σε laptop. Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η εταιρεία σ’ αυτή της την προσπάθεια είναι πολλές, με πρώτη και σημαντικότερη το κόστος χρηματοδότησης, που είναι τεράστιο για τον κόσμο του crowdfunding. Μέσα στην πρώτη κιόλας ημέρα, ωστόσο, η Canonical κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από $3.323.000.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το project, μπορείς να δεις την επίσημη σελίδα του στο Indiegogo, κάνοντας κλικ εδώ.

UPDATE 24/06

Βλέποντας πιθανότατα τον ρυθμό των προπαραγγελιών να μειώνεται, η Canonical προχώρησε στην προσφορά ακόμα περισσότερων smartphones σε χαμηλότερη τιμή. Έτσι όσοι ενδιάφερονται, μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το Ubuntu Edge στην τιμή των $625, των $675 και των $725. Υπάρχουν διαθέσιμα 1.250 κομμάτια για την κάθε κατηγορία –και η εταιρεία φιλοδοξεί μ' αυτό τον τρόπο, προφανώς, να φτάσει πιο κοντά στον στόχο της.

Keywords
Τυχαία Θέματα