Η απογοήτευσή μου στη Ρωσία - Έμμα Γκόλντμαν

Ανατυπώθηκε και ξανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Απόπειρα, Η απογοήτευσή μου στη Ρωσία της Έμμα Γκόλντμαν σε μετάφραση Δέσποινας Κερεβάντη και Γιάννη Βαλούρδου.

Η "Κόκκινη Έμμα" φτάνει στη Ρωσία αρχές του 1920, "γεμάτη ελπίδες" ότι θα βρει "μια χώρα νεογέννητη, με το λαό δοσμένο ολόψυχα στη μεγαλειώδη α.ά δύσκολη δουλειά τής επαναστατικής ανοικοδόμησης". Προσφέρεται να βοηθήσει

με όλες της τις δυνάμεις. Γνωρίζει τον Λένιν, τον Ζηνόβιεφ, τον Λουνατσάρσκι, τον Κροπότκιν, την Κολλοντάι, τον Γκόρκι τον Τζων Ρηντ κ.ά. Επισκέπτεται την Πετρούπολη, τη Μόσχα, το Χάρκοβο, το Κίεβο, την Οδησσό, τον Αρχάγγελο. Όμως γρήγορα, αντί για την ομορφιά και τη λάμψη της Επανάστασης, συναντά την εκμετάλλευση, τις καταχρήσεις και τα προνόμια των μελών του κόμματος, τη στέρηση της ελευθερίας του λόγου, τη λογοκρισία, το συγκεντρωτισμό, τις διώξεις των διαφωνούντων. Το όνειρό της θαμπώνει, και το 1921, μετά την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης της Κρονστάνδης, παίρνει τελικά την απόφαση να εγκαταλείψει τη Ρωσία των Σοβιέτ.

Μια από τις πιο έντιμες και αυθεντικές μαρτυρίες για τα πρώτα χρόνια μετά την Επανάσταση των Μπολσεβίκων, που εκδίδεται με μεγά.η καθυστέρηση για πρώτη φορά στη γλώσσα μας. Η Έμμα Γκόλντμαν παθιάζεται για την αλήθεια, και το βιβλίο της, ζωντανό και πάντα επίκαιρο, αποτελεί ανεκτίμητο βοήθημα για όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει τα μεγάλα γεγονότα του 20ού αιώνα.

Η Έμμα Γκόλντμαν (1869-1940) υπήρξε πολιτική ακτιβίστρια, φεμινίστρια και μία από τις σημαντικότερες εκφράσεις του ριζοσπαστικού αναρχισμού στην Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα. Γεννημένη στην πόλη Κόνβο της Ρωσίας (σημερινό Κάουνας της Λιθουανίας), μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη το 1885. Η σκέψη και η πολιτική της στάση επηρεάστηκαν από στοχαστές όπως ο Μπακούνιν, ο Κροπότκιν αλλά και ο Χένρι Ντέιβιντ Θόρω και ο Ραλφ Ουάλντο Έμερσον. Μαζί με τον αναρχικό συγγραφέα, εραστή και σύντροφο σε όλη τη ζωή της Alexander Berkman, αναμίχθηκαν σε πράξεις πολιτικού ακτιβισμού, μεταξύ των οποίων η απόπειρα δολοφονίας του αμερικανού βιομήχανου και χρηματιστή Henry Clay Frick -για την οποία ο Berkman, καταδικάτηκε σε φυλάκιση 22 ετών και η Γκόλντμαν φυλακίστηκε για δύο χρόνια-, αλλά και η διακήρυξη πολιτικής ανυπακοής όσον αφορά τη συμμετοχή των Αμερικανών στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1906 εξέδωσε το αναρχικό περιοδικό "Μητέρα Γη" [Mother Earth]. Την αρχική συμπάθειά της προς τη Ρωσική Επανάσταση διαδέχτηκε η απογοήτευσή της για την αναστολή των ατομικών ελευθεριών, που αποτυπώθηκε σε μια σειρά ανταποκρίσεων προς την εφημερίδα "The New York World" του Joseph Pulitzer, οι οποίες εκδόθηκαν αργότερα σε δύο τόμους. Όσο ζούσε, εξέδωσε τα βιβλία: "Anarchism and Other Essays", 1910, "The Social Significance of the Modern Drama", 1914, "My Disillusionment in Russia" (τίτλος που απέδωσε ο εκδότης της), 1923, "My Further Disillusionment in Russia", 1924, "Living My Life", 1931.

Keywords
Τυχαία Θέματα