3ος Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος στη Στοά του Βιβλίου

Η βόλτα με τους ευρωπαίους λογοτέχνες συνεχίζεται: Κι αυτό το φθινόπωρο, το δίκτυο EUNIC (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) σας προσκαλεί να συναντήσετε κι άλλους συγγραφείς από διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Θα διαβαστούν έργα από τους ίδιους τους λογοτέχνες αλλά και ηθοποιούς και δημοσιογράφους, σε διάφορα σηµεία της Στοάς του βιβλίου. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί όλους τους χώρους της εκδήλωσης.

Με τους:

Denisa Comanescu (Πρεσβεία της Ρουµανίας)
Jan Guillou (Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών)
Barbara Nesvadbova

(Πρεσβεία της Τσεχικής Δηµοκρατίας)
Martin Rueff (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος)
Juan Cruz Ruiz (Instituto Cervantes)
Dionisios Sturis (Πρεσβεία της Πολωνικής Δηµοκρατίας)
Saskia Trebing, Valentin Moritz (Goethe-Institut Athen)
Ahren Warner (British Council)
Αντώνης Γεωργίου (και αφιέρωµα στην Ειρένα Ιωαννίδου-Αδαµίδου, Σπίτι της Κύπρου)
Δώρα Κασκάλη (Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού)

Denisa Comanescu

Η Ντενίσα Κομανέσκου (Denisa Comănescu), ποιήτρια, εκδότρια και μεταφράστρια, σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και αποφοίτησε με πτυχίο ρουμανικής και αγγλικής γλώσσας. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εκδότριες ξένης λογοτεχνίας στην Ρουμανία και είναι η διευθύντρια εκδόσεων του Εκδοτικού Οίκου Humanitas Fiction. Είναι μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Ρουμανίας από το 1986 και του ρουμανικού Κέντρου PEN από το 1990 (διετέλεσε Γενική Γραμματέας από το 1990 μέχρι το 2004), είναι μέλος του Ireland-Romania Cultural Foundation από το 2002 και μέλος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου (ECP) από το 2006.

Γνώστη ποιήτρια της γενιάς του ‘80, έχει δημοσιεύσει 5 τόμους ποιημάτων: Η δίωξη από τον Παράδεισο, Εκδοτικός οίκος (δεν χρειάζεται πλάγια γραφή) Cartea Românească- Βουκουρέστι 1978 (Βραβείο για ντεμπούτο της Ένωσης Συγγραφέων Ρουμανίας), Το ασημένιο μαχαίρι, Εκδοτικός οίκος Eminescu-Βουκουρέστι 1983, Η βάρκα στα κύματα, Εκδοτικός οίκος Cartea Românească- Βουκουρέστι 1987, Το σημάδι φωτιάς, Εκδοτικός οίκος Axa- Μποτοσάνι 1999 (Βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Οράντεα-1999, Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Τόμις-1999), Τώρα η βιογραφία του τότε, Εκδοτικός οίκος Eminescu- Βουκουρέστι 2000.

Τα έργα της μεταφράστηκαν στη Σουηδία (Glädje utan försoning), την Ισπανία (Regreso del exilio), την Ιταλία (Ritorno dall’esilio), και ποιήματά της περιλαμβάνονται σε ποιητικές συλλογές σε 15 άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα (Ανθολογία ρουμανικής ποίησης – 12 σύγχρονες Ρουμάνες ποιήτριες, Εκδοτική Άλφα, Αθήνα 2007), την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τον Καναδά, την Πολωνία, κ.α.

Jan Guillou

Ο Γιαν Γκιγιού (Jan Guillou) γεννήθηκε το 1944 και είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς της Σουηδίας αλλά και ένας από τους πιο αξιόπιστους δημοσιογράφους. Έγινε διάσημος όταν δημοσιογραφικά αποκάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα κατασκοπείας στην σύγχρονη σουηδική ιστορία, το οποίο του κόστισε δέκα μήνες φυλάκιση με την κατηγορία της προδοσίας. Στο ενεργητικό του έχει πάνω από 40 βιβλία, από τα οποία μόνο η σειρά μυθιστορημάτων πολιτικού θρίλερ με ήρωα τον Καρλ Χάμιλτον, η ιδέα του οποίου γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, έχει μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ο Γιαν Γκιγιού κινείται ανάμεσα σε θέματα του νόμου, της παγκόσμιας ιστορίας και της διεθνούς πολιτικής.

Barbara Nesvadbova

Η Μπάρμπαρα Νεζβάδμποβα (Barbara Nesvadbova) είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος, και γεννήθηκε το 1975 στην Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία. Αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα. Κατόπιν εργάστηκε ως αρχισυντάκτρια των περιοδικών Xantypa και Playboy στην Τσεχική Δημοκρατία και σήμερα είναι η αρχισυντάκτρια της τσεχικής έκδοσης του διεθνούς περιοδικού μόδας Harper´s Bazaar.

Ήδη στο Πανεπιστήμιο άρχισε να συνεργάζεται με σημαντικούς εκδότες στη χώρα της και εξέδωσε το πρώτο βιβλίο της με τίτλο Οι σνιτσελάδες (Řízkaři, 1997), μια συλλογή σύντομων διηγημάτων περί ανδρών, γυναικών και των πολλές φορές περίπλοκων σχέσεών τους. Στο επόμενο βιβλίο της, Το βεστιάριο (Bestiář, 1999), βασίζεται η ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστές τους πιο δημοφιλείς Τσέχους ηθοποιούς. Ακολούθησαν τα βιβλία Η ζωή ως προσχέδιο (Život nanečisto, 2000), Ο παραμυθάς (Pohádkář, 2008), ενώ το δεύτερο έγινε επίσης ταινία το 2014, η συλλογή μικρών διηγημάτων Κράνμπερις (Brusinky, 2009) και η συλλογή διηγημάτων Μύρτιλλα (Borůvky, 2011). To 2013 εκδίδει το βιβλίο Οι φίλες (Přítelkyně), δύο νουβέλες περί της φιλίας μεταξύ γυναικών, και το 2014 τη συλλογή σύντομων διηγημάτων με τίτλο Οι πραλίνες (Pralinky). Το πιο πρόσφατο βιβλίο, στη συγγραφή του οποίου συμμετείχε, είναι το Τρεις μανούλες και ο πατέρας (Tři maminky a tatínek, 2016) –τρεις γυναίκες, τρεις καλλιτέχνιδες, τρεις μάνες με ένα μόνο θέμα: ο πατέρας...

Εκτός από βιβλία για ενήλικες αναγνώστες, τα οποία ως επί το πλείστον ασχολούνται με την καθημερινή ζωή και τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, κυρίως μεταξύ γυναικών και ανδρών, έγραψε επίσης ένα βιβλίο για παιδιά, αφιερωμένο στην κόρη της Μπιμπιάνα με τίτλο Οι χαριτωμένες αταξίες του σκύλου Γαρπίσεκ ή αλλιώς η Μπίμπι και οι τέσσερεις γάτες (Garpíškoviny aneb Bibi a čtyři kočky, 2010).

Η συγγραφέας συμμετέχει τακτικά σε ανθρωπιστικά έργα και υποστηρίζει ενεργά δραστηριότητες διάφορων ανθρωπιστικών σωματείων που ασχολούνται με παιδιά με σοβαρές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας. Επίσης συνεργάζεται στενά με τη Unicef.

Την Μπάρμπαρα Νεζβάδμποβα θα παρουσιάσει στο κοινό ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Θεμελής.

Martin Rueff

Ο Μαρτίν Ρυέφ (Martin Rueff) διδάσκει Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας. Είναι ένας από τους αρχισυντάκτες του περιοδικού Poésie. Ως μεταφραστής, έχει επιμεληθεί τα τεύχη 109 και 110 του περιοδικού που είναι αφιερωμένα στη σύγχρονη ιταλική ποίηση, ενώ διευθύνει και τη συλλογή Terra d'Altri, (Εκδόσεις Verdier). Ως κριτικός, έχει δημοσιεύσει πολλά κείμενα για την κλασική και τη σύγχρονη ποίηση καθώς και μια μελέτη για τον Michel Deguy: "Michel Deguy, un poète lyrique à l’apogée du capitalisme culturel", Hermann, 2007. Το 2013 κυκλοφόρησε μία ακόμα ποιητική συλλογή του, δύο βιβλία του για τον Rousseau και ένα δοκίμιό του για τον Baudelaire.

Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, την ποιητική συλλογή Icare crie dans un ciel de craie, (Εκδόσεις Belin, 2008, Βραβείο Yvan Goll και Βραβείο Henri Mondor της Γαλλικής Ακαδημίας).

Ποιήματα του στα ελληνικά κυκλοφορούν στην Ανθολογία σύγχρονης γαλλικής ποίησης (Εκδόσεις Άγρα, 2013).

Toν Μαρτίν Ρυέφ θα παρουσιάσει στο κοινό ο Mikaël Hautchamp, Σύμβουλος συνεργασίας και μορφωτικής δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Juan Cruz Ruiz

Ο Χουάν Κρουθ Ρουίθ (Juan Cruz Ruiz) γεννήθηκε στην Τενερίφη το 1948. σπούδασε Δημοσιογραφία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Λαγούνα. Σε ηλικία 13 ετών άρχισε να συνεργάζεται με την αθλητική εφημερίδα Aire Libre και αργότερα εργάστηκε πρώτα στην εφημερίδα La Tarde και στην συνέχεια μέχρι και σήμερα στην εφημερίδα El Día. Και οι δύο εφημερίδες εκδίδονται στην Τενερίφη. Συνεργάστηκε επίσης με την εφημερίδα La Provincia της Πάλμα της μεγάλης Κανάριας. Το 1976 πήγε στο Λονδίνο για την El País, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε ανταποκριτής στο Λονδίνο, αρχισυντάκτης του πολιτιστικού τμήματος, υπεύθυνος για την στήλη «Γνώμη», συντονιστής του Προγράμματος «Λεονάρντο» και της σειράς «Ευρώπη, Αμερική», την οποία διηύθυνε ο Τζων Χ. Έλλιοτ για το ένθετο El País Semanal. Ίδρυσε επίσης την εφημερίδα La Gaceta de Canarias και συνεργάστηκε με το Εθνικό Ραδιόφωνο της Ισπανίας, με το οποίο συνεργάζεται και σήμερα στην πολιτιστική εκπομπή «24 ώρες». Διετέλεσε Διευθυντής Συντακτικού Συντονισμού του Ομίλου Prisa και Διευθυντής Επικοινωνίας του Ομίλου Santillana. Το 2000 κέρδισε το Βραβείο «Κανάριας» Λογοτεχνίας.

Από τα βιβλία που έχει εκδώσει ξεχωρίζουν: Crónica de la nada hecha pedazos (Κομματιασμένο χρονικό του τίποτα) που κέρδισε το Βραβείο Μπενίτο Πέρεθ Άρμας Μυθιστορήματος το 1972, El sueño de Oslo (Το όνειρο του Όσλο), που κέρδισε το Βραβείο Αθορίν 1988, Asuán (Ασουάν), Una historia pendiente (Μια εκκρεμής ιστορία), Serena (Σερένα), Exceso de equipaje (Υπέρβαρο), El territorio de la memoria (Η επικράτεια της μνήμης), Una memoria de El País (Μια ανάμνηση από την El País), La foto de los suecos (Η φωτογραφία των Σουηδών), El peso de la fama (Το βάρος της φήμης), La playa del horizonte (Η παραλία του ορίζοντα), Retrato de un hombre desnudo (Πορτραίτο ενός γυμνού άνδρα), Ojalá octubre (Μακάρι ο Οκτώβρης), Muchas veces me pediste que te contara esos años (Πολλές φορές μου ζήτησες να σου διηγηθώ αυτά τα χρόνια), Egos revueltos (Ταραγμένα εγώ) Βραβείο Κομίγιας Ιστορίας, Βιογραφίας και Απομνημονευμάτων) και Contra el insulto (Ενάντια στην προσβολή).

Σήμερα, πέραν των υποχρεώσεών του ως δημοσιογράφου και συγγραφέα, είναι επισκέπτης καθηγητής στην Σχολή Δημοσιογραφίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης - El País. Το 2012 του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο Πολιτιστικής Δημοσιογραφίας του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Τύπου της Μαδρίτης και του Διευθυντηρίου του Κύκλου Καλών Τεχνών.

Toν Χουάν Κρουθ Ρουίθ θα παρουσιάσει στο κοινό ο Víctor Andresco, Διευθυντής του Instituto Cervantes.

Dionisios Sturis

Ο Διονύσης Στούρης (Dionisios Sturis), δημοσιογράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1983 και μεγάλωσε στην Πολωνία. Σήμερα εργάζεται στο ΤΟΚ FM Radio στην Βαρσοβία, όπου ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Ryszard Kapuściński του Πολωνικού πρακτορείου ειδήσεων και το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο Kapuscinski για το λογοτεχνικό ρεπορτάζ. Είναι ο συγγραφέας του μεγάλης φήμης «Greece. Bitter oranges» και του «Whichever way you throw me. The Isle of Man and the Poles». Το τρίτο βιβλίο του μη μυθοπλασίας θα εκδοθεί σύντομα, μια ιστορία 14.000 προσφύγων από τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, που στα τέλη της δεκαετίας του 1940 βρέθηκαν στην Πολωνία, κάποιοι από αυτούς, μέλη της οικογένειας του Διονύση Στούρη.

Η συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η δημοσιογράφος Μπεάτα Ζολκιέβιτς-Σιακαντάρη (Beata Żółkiewicz-Siakantari).

Saskia Trebing, Valentin Moritz

Η Σάσκια Τρέμπινγκ (Saskia Trebing) και ο Βαλεντίν Μόριτζ (Valentin Moritz) είναι δύο νέοι συγγραφείς από το Βερολίνο, που έχουν βραβευθεί για τα διηγήματά τους και είναι δραστήρια μέλη στον χώρο των νεαρών Γερμανών συγγραφέων. Αποτέλεσμα της συνεργασίας τους είναι μία σειρά από οπτικοακουστικές performance όπως οι „bahia“ (2015) και skarabäus_passagen“ (2016).

Για τον 3ο ευρωπαϊκό λογοτεχνικό περίπατο δημιούργησαν τη διαλεκτική performance «Ο πελάτης είναι βασιλιάς» („The customer is king“).

Ahren Warner

O Βρετανός ποιητής Άχρεν Γουόρνερ (Ahren Warner) είναι αρχισυντάκτης του κορυφαίου ανεξάρτητου περιοδικού ποίησης στη Βρετανία Poetry London και επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Λογοτεχνίας του Νιούκαστλ (Newcastle Centre for the Literary Arts). Στο έργο του μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα βιβλία Confer (2011) και Pretty (2013). Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Τεχνών της Βρετανίας (Arts Foundation) και έχει τιμηθεί με το βραβείο Eric Gregory της Εταιρείας Συγγραφέων και με δύο διακρίσεις από την Poetry Book Society της Βρετανίας.

Αντώνης Γεωργίου

Ο Αντώνης Γεωργίου σπούδασε Νομικά στη Μόσχα και εργάζεται στη Λεμεσό ως δικηγόρος. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Άνευ. Ασχολήθηκε με την επιμέλεια των θεατρικών ημερολογίων (2001-2013), με θέμα την ιστορία του κυπριακού θεάτρου, της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού. Απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει εκδώσει τα έργα: Πανσέληνος παρά μία (Ποιήματα), (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα 2006), Γλυκιά Bloody Life (Διηγήματα), (Το Ροδακιό, Αθήνα 2006, Κρατικό Βραβείο Διηγήματος), Ένα αλπούμ ιστορίες (Μια ιστορία), (Το Ροδακιό, Αθήνα 2014, Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016). Συμμετείχε στη συλλογική έκδοση διηγημάτων Ονόματα (Κέδρος, Αθήνα 2008) και σε άλλες συλλογικές εκδόσεις διηγημάτων και ποίησης.

Έχουν ανεβεί τα θεατρικά του έργα: Αγαπημένο μου πλυντήριο, 2005, ΘΟΚ, (Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ), Η Νόσος, 2009, Ο κήπος μας, 2011, La Belote, 2014, Ήμουν η Λυσιστράτη, 2016. Επίσης το βιβλίο του, Ένα αλπούμ ιστορίες, διασκευάστηκε και ανέβηκε στη σκηνή το 2016.

Ο Αντώνης Γεωργίου θα παρουσιάσει το έργο του, θα διαβάσει αποσπάσματα από κείμενά του και θα συνομιλήσει με το κοινό.

Απόδοση διασκευασμένων αποσπασμάτων από το βιβλίο του Αντώνη Γεωργίου, Ένα αλπούμ ιστορίες, σε μορφή θεατρικού αναλογίου.

Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου

Η Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 5 Φεβρουαρίου 1939. Σπούδασε μουσική και ξένες γλώσσες στη Λοζάννη και τη Βιέννη. Έχουν εκδοθεί 26 βιβλία της. Έχει γράψει 62 θεατρικά έργα, από τα οποία 50 έχουν δραματοποιηθεί σε θέατρο, τηλεόραση και ραδιόφωνο, 6 αυτοτελείς τηλεταινίες και 7 τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες έχουν μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση της Κύπρου αλλά και από τηλεοράσεις σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Έχει μεταφράσει 116 θεατρικά έργα.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και έχει λάβει πολλές διακρίσεις. Από τα σημαντικότερα: 3ο Πανελλήνιο Βραβείο Πεζογραφίας (1985), 1ο Πανελλήνιο Βραβείο Πεζογραφίας (1992), 1ο και μοναδικό Βραβείο του 7ου Παγκόσμιου Διαγωνισμού Θεατρικού Έργου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (1994), 3ο Βραβείο Πεζογραφίας στον Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Οι κουλτούρες της Μεσογείου στη Γένοβα (2005). Το 2004 παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για την προώθηση της ιταλικής κουλτούρας μέσω της λογοτεχνικής μετάφρασης.

Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία της Μονομαχία με τον άνεμο, Το αηδόνι της Σμύρνης, Δρόμοι της Ανατολής, Το Βαλς της Ζωής, Με το Άρωμα του Νείλου και Υφαίνοντας όνειρα.

Έφυγε, απροσδόκητα, από τη ζωή στις 27 Μαΐου 2016.

Για τη ζωή και το έργο της Ειρένας Ιωαννίδου Αδαμίδου θα μιλήσει η φιλόλογος Ελένη Αντωνιάδου.

Απόδοση του θεατρικού μονολόγου της Ειρένας Ιωαννίδου Αδαμίδου, Η Συγγραφέας, σε μορφή θεατρικού αναλογίου.

Δώρα Κασκάλη

Η Δώρα Κασκάλη ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Νέα Ελληνική Φιλολογία, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Το αντικείμενο της μεταπτυχιακής της εργασίας αφορούσε τη φιλολογική επιμέλεια των ποιημάτων του Γιώργου Θεοτοκά. Συνεργάζεται με έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά όπου δημοσιεύει άρθρα, ποιήματα και διηγήματα. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Έργα:
1. Στο τρένο (Διηγήματα, εκδ. Γαβριηλίδης, Αθήνα 2010, στη βραχεία λίστα για τον πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα του περιοδικού Διαβάζω)
2. Κάτω (Μυθιστόρημα, εκ. Γαβριηλίδης, Αθήνα 2011)
3. Πέντε ζωές και ένα μυθιστόρημα (Νουβέλα, e-book με ελεύθερη διανομή από τις εκδόσεις της ανοικτής βιβλιοθήκης OPENBOOK, Ηράκλειο 2012)
4. Ανταλλακτήριο ηδονών (Ποιήματα, εκδ. Σαιξπηρικόν, Θεσσαλονίκη 2014, Βραβείο «Μαρία Πολυδούρη»)
5. Ο γατούλης στον κόσμο (παιδική νουβέλα, εκδ. Διόπτρα, Αθήνα 2014)
6. Το μαύρο κουτί της μνήμης τους (Διηγήματα, εκδ. Οκτώ, Αθήνα 2015)
Εντός του έτους 2017 θα κυκλοφορήσει η δεύτερη ποιητική συλλογή της.

Η Δώρα Κασκάλη θα συνομιλήσει με τους Χαράλαμπο Γιαννακόπουλο, φιλόλογο-ποιητή και την Τίνα Μανδηλαρά, δημοσιογράφο-κριτικό λογοτεχνίας.

EUNIC

Το EUNIC είναι το δίκτυο των εθνικών πολιτιστικών ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδρύθηκε το 2006 και έχει 30 μέλη που εκπροσωπούν 26 διαφορετικές χώρες. Τα μέλη του είναι παρόντα σε περισσότερες από 150 χώρες, στις οποίες υπάρχουν περισσότερα από 2.000 ιδρύματα.

Το έργο τους επικεντρώνεται στις τέχνες, τις γλώσσες, τη νεολαία, την εκπαίδευση, την επιστήμη, τον διαπολιτισμικό διάλογο και την ανάπτυξη.

Το EUNIC ενθαρρύνει τα μέλη του να υλοποιήσουν κοινά πρότζεκτ και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και εταίρους από όλο τον κόσμο.

Το EUNIC Athens δημιουργήθηκε στις 10 Ιουνίου 2008.

Δεκατέσσερα ευρωπαϊκά πολιτιστικά ιδρύματα, με έδρα την Αθήνα υπέγραψαν ένα άτυπο μνημόνιο συμφωνίας με κύριο στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας τους μέσω κοινών έργων, με την υποστήριξη εταίρων του ελληνικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κύριος στόχος του είναι η δημιουργία αποτελεσματικών συνεργασιών και δικτύων μεταξύ των συμμετεχόντων οργανισμών για την προώθηση της πολιτιστικής και γλωσσικής ποικιλομορφίας, την κατανόηση μεταξύ των ευρωπαϊκών κοινωνιών, καθώς και την ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου και της συνεργασίας εντός και εκτός Ευρώπης.

Keywords
isle of man, british council, αθηνα, cruz, cervantes, warner, fiction, ελλαδα, γαλλια, playboy, bazaar, unicef, terra, nada, oslo, foto, esos, contra, θεσσαλονικη, radio, performance, poetry, london, newcastle, pretty, eric, book, κυπρος, γαβριηλίδης, life, θεατρο, θοκ, λυσιστράτη, αηδόνι, μαΐου, νέα, ηρακλειο, athens, ιουνίου, μνημονιο, βιβλια, εφημεριδες, εφημεριδα δημοκρατια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, νικος θεμελης, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, μνημονιο 2, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, η ζωη, cervantes, oslo, ελενη, χωρες της ευρωπης, αηδόνι, λυσιστράτη, χωρες, esos, αλφα, βερολινο, γερμανια, δημοκρατια, δωρα, εδρα, θεμα, θοκ, θριλερ, ισπανια, ιταλια, καθημερινη, κηπος, κυπρου, λονδινο, μεταφραστης, μουσικη, ονειρα, ονοματα, ονειρο, περιοδικα, ποιηματα, ραδιοφωνο, ρουμανια, σουηδια, τηλεοραση, φωτογραφια, axa, foto, ireland, radio, unicef, αρθρα, αρωμα, αφιερωμενο, βιβλιο, βιεννη, γαβριηλίδης, γατες, γεωργιου, δευτερο, διηγηματα, δοκιμιο, δικτυο, εγινε, ευκαιρια, εκπαιδευση, ενεργα, εργα, εντυπα, ετων, εφημεριδα, ζωη, ζωης, ιδεα, ηλικια, εκδοσεις, κυματα, κρατικο, λογοτεχνια, μαυρο, μαΐου, μηνες, μορφη, μοσχα, μυθιστορημα, νεολαια, νιουκαστλ, νουβελα, οικος, ποιηση, οκτω, παιδια, πλυντηριο, πολωνια, πορτογαλια, πραγα, προβληματα, πρωταγωνιστες, πτυχιο, σειρες, συνεχεια, συντομα, σειρα, σπιτι, τενεριφη, τμημα, τρενο, φεστιβαλ, φθινοπωρο, κωνσταντινος, athens, bazaar, book, cruz, ελληνικα, eric, εθνικο, fiction, γλωσσες, χωρα, ηλεκτρονικα, isle of man, ιουνίου, κειμενα, life, london, μελετη, nada, ποιητης, poetry, pretty, romania, σκηνη, terra, τηλεορασεις, τμημα φιλολογιας, θεματα, υγειας, warner, performance
Τυχαία Θέματα