Perception: η εγκατάσταση τεχνολογικού design του Γιάννη Βογδάνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
11:34 5/9/2016
- Πηγή: Culture Now
Εφόσον δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα, ας αλλάξουμε τα μάτια που τη βλέπουν!
Νίκος Καζαντζάκης
Η διαδραστική εγκατάσταση τεχνολογικού design του 25χρονου καλλιτέχνη Γιάννη Βογδάνη, που δίνει ζωή και κίνηση στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Η εγκατάσταση με τίτλο «Perception» έχει στο κέντρο της ένα μάτι. Γύρω του κομμάτια σκληρών δίσκων. Εξερευνώντας τα μαθαίνει κανείς
Γιατί, όμως, να θέλει κανείς να δώσει ζωή στα άψυχα μεταλλικά αντικείμενα ενός σκληρού δίσκου; Γιατί να τοποθετήσει την ίριδα ενός ματιού στο κέντρο μιας ηλεκτρονικής κατασκευής;
«Βλέπω τον υπολογιστή σαν ένα σώμα, Τα μέταλλα και τα καλώδια είναι τα όργανά του, το μάτι ο εγκέφαλός του. Μέσω της δικής μου αισθητικής προσέγγισης προσπαθώ να δημιουργήσω μια οφθαλμαπάτη, αυτό που στη φυσική ονομάζεται ως “ επιμονή της όρασης “, το φαινόμενο κατά το οποίο το μάτι μας κρατάει τη τελευταία εικόνα, αυτή την εικόνα που εκτέθηκε μόλις στο 1/25 του κλάσματος του δευτερολέπτου» λέει ο Γιάννης Βογδάνης με τη φωνή της γενιάς του, που αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο την πραγματικότητα.
Μαζί με άλλα, παράταιρα υλικά, όπως το γυαλί, το ξύλο, τα led και την εκτύπωση της ίριδας του ματιού, ο σκληρός δίσκος επαναπρογραμματίζεται στη νέα λειτουργία του. Τροποποιείται αισθητικά και γίνεται κάτι που σε καλεί κοντά, όσο τον πλησιάζεις αντιδρά, ένας αισθητήρας συλλαμβάνει την παρουσία σου στο χώρο, το χρώμα, την κίνησή σου. Σκληρός δίσκος και θεατής λειτουργούν διαδραστικά και η επέμβαση στην τεχνολογική πραγματικότητα αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.
Να δούμε αυτό που είναι κρυμμένο
Οι τέσσερεις σκληροί δίσκοι που βρίσκονται πίσω από σκούρο γυαλί μας επιτρέπουν να δούμε μόνο τα κινούμενα κομμάτια τους. Μέσα από μια ρωγμή στη μεταλλική επιφάνεια του δίσκου μπορούμε να δούμε αυτό που πριν λίγο ήταν κρυμμένο. Όσο πλησιάζουμε βλέπουμε αυτό που ήμασταν σίγουροι πως δεν υπήρχε. Οι κεφαλές των δίσκων παίρνουν εντολή από τον αισθητήρα ότι είμαστε κοντά, πιο κοντά, οι ρωγμές φωτίζονται με τη βοήθεια των led και η αλήθεια του έργου αποκαλύπτεται.
«Η πραγματικότητα είναι θέμα οπτικής γωνίας, απόστασης και ταχύτητας. Καμιά βεβαιότητα δεν υπάρχει, όλα μπορούν να είναι αλλιώς. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι κατανοεί απολύτως αυτό που βλέπει», συμπληρώνει ο καλλιτέχνης.
Με δικά του λόγια
Γεννήθηκα στη Ρώμη το 1991 αλλά μεγάλωσα και έζησα στην Αθήνα. Από μικρός ένοιωθα μια ιδιαίτερη έλξη για τα εργαλεία, ήταν αμέτρητα τα πράγματα που μπορούσα να κάνω με αυτά. Μετά το Λύκειο σπούδασα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και αποφοίτησα με δίπλωμα στη φωτογραφία και στη γραφιστική. Τα ενδιαφέροντά μου όμως επεκτείνονταν πέρα από αυτά που διδασκόμουν στο Πανεπιστήμιο κι έτσι βρέθηκα μπροστά στο μαγικό κόσμο των ηλεκτρονικών, τον οποίο και ερωτεύτηκα. Αυτό με ώθησε να κυνηγήσω κι ένα δεύτερο πτυχίο από το «California College of Arts» στην Αμερική. Εκεί ασχολήθηκα από τις παραδοσιακές τέχνες, όπως η γλυπτική, μέχρι την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, την τρισδιάστατη εκτύπωση.
Η δουλειά μου σήμερα περιστρέφεται γύρω από τις διαδραστικές κατασκευές, τη φωτογραφία και τη γλυπτική. Μέσω της εργασίας μου δίνεται η ευκαιρία να ανακαλύψω και να καταλάβω τον κόσμο γύρω μου. Μου αρέσει να πειραματίζομαι με διαφορετικά υλικά και να ανακαλύπτω τα φυσικά τους όρια. Τότε, κάποιες φορές, μου δίνεται η δυνατότητα να τα «χειραγωγήσω» και με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού τα βλέπω να παίρνουν ζωή.
Keywords
Μιχάλης Κακογιάννης, design, ιδρυμα μιχαλης κακογιαννης, ιδρυμα, κακογιαννης, design, led, νέα, αθηνα, σταση εργασιας, δουλεια, εργαλεια, θεμα, ιριδα, ξυλο, ρωμη, φυσικη, φωτογραφια, αμερικη, βοηθεια, γινεται, γυαλι, δευτερο, δυνατοτητα, δωσει, διπλωμα, ευκαιρια, υπαρχει, ελξη, ενδιαφεροντα, ερχεται, ζωη, ιδεα, εικονα, κατασκευες, κινηση, λειτουργια, λυκειο, ματια, ματι, ορια, οφθαλμαπατη, πτυχιο, ρωγμη, ρωγμες, σιγουρος, σκληρος δισκος, σωμα, φυσικα, φωνη, χρωμα, εγκεφαλος, led, μπροστα, οργανα, υλικα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Αθλητικά παπούτσια Schmoove
- Tι συνέβη και βούλιαξε φέτος η Σκιάθος από ωραίες γυναίκες;
- Ελένη Τσολάκη: Οι δηλώσεις της μετά τον αποκλεισμό του Alpha από τις τηλεοπτικές άδειες
- Διάσημη Ελληνίδα ηθοποιός θα προχωρήσει σε ακρωτηριασμό [photo]
- Γκλέτσος: Πήρε τη λάμψη της νύφης με το τσάμικό του σε γαμήλιο γλέντι! [vds]
- Απότομη αλλαγή του καιρού με βροχές και καταιγίδες
- Τελευταίο αντίο στον Θάνο Ανεστόπουλο
- Κωστής Τσιακανίκας: Το σκληρό γράμμα του διευθυντή Ειδήσεων του Star στην Όλγα Γεροβασίλη
- Το σοκαριστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Βέλιου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Culture Now
- Τελευταίο αντίο στον Θάνο Ανεστόπουλο
- Ελληνική μυθολογία για μικρά παιδιά
- Perception: η εγκατάσταση τεχνολογικού design του Γιάννη Βογδάνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
- Ψάχνοντας την Ντόρι: Μαγικός Κόσμος
- Tardive Dyskinesia: Νέο τραγούδι και lyric video
- Η μπλε κιθάρα - Τζων Μπάνβιλ: Κριτική βιβλίου
- Ο Κουρέας της Σεβίλλης της Κάρμεν Ρουγγέρη στο Κηποθέατρο Παπάγου
- Τελευταία Νέα Culture Now
- Perception: η εγκατάσταση τεχνολογικού design του Γιάννη Βογδάνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
- Ο Κουρέας της Σεβίλλης της Κάρμεν Ρουγγέρη στο Κηποθέατρο Παπάγου
- Ψάχνοντας την Ντόρι: Μαγικός Κόσμος
- Tardive Dyskinesia: Νέο τραγούδι και lyric video
- Τελευταίο αντίο στον Θάνο Ανεστόπουλο
- Η μπλε κιθάρα - Τζων Μπάνβιλ: Κριτική βιβλίου
- Ελληνική μυθολογία για μικρά παιδιά
- Παλαιά Μουσική στον Άγιο Παύλο: τον Οκτώβριο η 7η έκδοση συναυλιών
- Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας
- 150 Χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Έκθεση αφίσας από το Τμήμα Γραφιστικής Τ.Ε.Ι. Αθήνας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Μάνος Ιωάννου: Η ιδιαίτερη σχέση του με την κόρη της Πάολας, Παολίνα
- Η σεναριογράφος Ρένα Ρίγγα στο Face2Face του Tvnea.com:Οι Καλές δουλειές με μαθηματική ακρίβεια θα πήγαιναν εκεί που πήγαν
- Το σοκαριστικό μήνυμα του Αλέξανδρου Βέλιου
- Σταύρος Θεοδωράκης: "Έβγαλα αρκετά χρήματα από την τηλεόραση αλλά δεν μας τα χάριζαν"
- «Unique»: Έκθεση φωτογραφίας από την ομάδα Διαδρομές [photos]
- Αθλητικά παπούτσια Schmoove
- T-shirt Vans
- T-shirt Benetton