Free To Run, του Πιέρ Μοράθ

Η Danaos Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 12 Μαΐου 2016 το ντοκιμαντέρ Free To Run σε σκηνοθεσία του Πιέρ Μοράθ.

Ανακάλυψε την εκπληκτική, άγνωστη ιστορία του τρεξίματος

Βγες έξω και τρέξε!

Το ντοκιμαντέρ FREE

TO RUN αφηγείται την εκπληκτική, άγνωστη ιστορία του κινήματος του τρεξίματος, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Εξετάζει τις ιδεαλιστικές απαρχές του τζόκινγκ στις αρχές της δεκαετίας του ’60, τον αγώνα για το δικαίωμα στο να τρέχουν οι άνθρωποι - ειδικά οι γυναίκες - ενάντια στον συντηρητισμό των επίσημων αθλητικών σωματείων, και την έκρηξη της επιθυμίας των ανθρώπων να συμμετάσχουν σε αγώνες δρόμου και μαραθώνιους.

Από τους δρόμους της Νέας Υόρκης μέχρι τα μονοπάτια ανάμεσα στα δέντρα των Ελβετικών Άλπεων, άνδρες και γυναίκες, πρωταθλητές ή οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, γίνονται πρωταγωνιστές της ανείπωτης, μέχρι σήμερα, ιστορίας του τρεξίματος. Εμπνευστική, ευφορική, πολιτική, δυναμική, πανανθρώπινη… Δεν είναι μία ταινία για την άσκηση ή για τους ανθρώπους που γυμνάζονται. Είναι το μανιφέστο για το δικαίωμα του καθένα μας να ΤΡΕΧΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Στο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους:

Μπόμπι Γκιμπ, η πρώτη γυναίκα που έτρεξε τον Μαραθώνιο της Βοστόνης.

Κάθριν Σουίτζερ, η πρώτη επίσημα γυναίκα μαραθωνοδρόμος. Ετρεξε το 1967 στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Νοέλ Ταμινί, ο Ελβετός που ίδρυσε τον Φεβρουάριο του 1972, το πρώτο περιοδικό για το τρέξιμο με τίτλο Spiridon από το μικρό όνομα του Έλληνα Μαραθωνοδρόμου (1896) Σπύρου (ή Σπυρίδωνα) Λούη

Στιβ Πριφοντέιν, ένας δρομέας ροκ σταρ ή για πολλούς ο Τζέιμς Ντιν του στίβου. Από τους πρωτεργάτες του jogging στην Αμερική κάνοντας το τρέξιμο μόδα σε ολόκληρη τη χώρα. Άνοιξε πόλεμο με την Παναμερικανική ομοσπονδία στίβου καθώς το 1971 ο κλασσικός αθλητισμός θεωρούνταν ερασιτεχνικός ακόμα στις ΗΠΑ και παρόλα τα εκατομμύρια που κέρδιζαν οι διοργανωτές από τα γεμάτα στάδια οι αθλητές δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν τίποτα. Στη καριέρα του κέρδισε τις 120 από τις 153 κούρσες που έτρεξε (78%) ενώ δεν έχασε ποτέ κούρσα στη κολεγιακή του καριέρα. Προς τιμήν του γίνεται κάθε χρόνο στο Όρεγκον το Prefontaine Classic από το 1975. Ως την ημέρα που πέθανε κρατούσε όλα τα αμερικάνικα ρεκόρ από τα 2 χιλιόμετρα μέχρι τα 10. Κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς έως και σήμερα.

Φρανκ Σόρτερ, χρυσός ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο. Εισήγαγε την τακτική στον αθλητισμό και τους αγώνες δρόμου. Με σταθερό τέμπο και επιτάχυνση προς το τέλος κάθε κούρσας άλλαξε για πάντα την εξοντωτική όψη του τρεξίματος στο φίλαθλο κοινό. Με δική του πρωτοβουλία καθιερώθηκαν τα χρηματικά έπαθλα σε αγώνες δρόμου στην Αμερική ενώ άνοιξε τον δρόμο για το «γάμο» εμπορευματοποίησης και πρωταθλητισμού στον στίβο.

Και πολλοί άλλοι δημοφιλείς αθλητές αλλά και άγνωστοι δρομείς επαγγελματίες ή ερασιτέχνες… εραστές, δηλαδή, της τέχνης του τρεξίματος!

Στοιχεία της ταινίας:

Σκηνοθεσία: Πιέρ Μοράθ

Παραγωγή: Ελβετία – Γαλλία –Βέλγιο ©2016

Έγχρωμο – Ασπρόμαυρο (πλάνα αρχείου)

Γλώσσα: Αγγλικά – Γαλλικά

Διάρκεια: 99’

Διανομή: Danaos Films

FREE TO RUNΒγες έξω και τρέξε

#‎FreeToRun - H προβολή γίνεται εμπειρία στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ!

Ζήστε την εκπληκτική, άγνωστη ιστορία του τρεξίματος παρέα με γνωστούς αθλητές και αθλητικούς δημοσιογράφους και συζητήστε μαζί τους μετά το τέλος των προβολών!

Μετά τις προβολές τις ταινίας Free to Run στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις με αθλητές και αθλητικογράφους.

Συγκεκριμένα:

Πέμπτη 12 Μαΐου: Νίκος Πολιάς, αθλητής | Runner Magazine

Παρασκευή 13 Μαΐου: Δημήτρης Θεοδωρακάκος, αθλητής & Δήμος Μπουλούκος, αθλητικογράφος

Σάββατο 14 Μαΐου: Μαρία Πολύζου, αθλήτρια

Κυριακή 15 Μαΐου: Λευθέρης Πλακίδας, διευθυντή σύνταξης του περιοδικού Κλασικού Αθλητισμού Athletics magazine

Τετάρτη 18 Μαΐου: Αντώνης Καλκαβούρας, αθλητικογράφος

Περισσότερα στοιχεία για τους καλεσμένους αθλητές:

Νίκος Πολιάς

Πολυνίκης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Δρόμου με 7 νίκες. Νικητής στην κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου 4 φορές. Ατομικό ρεκόρ 2:13:53 στον Μαραθώνιο του Παρισιού του 2003. 19η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997. 21η θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1998 24η θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Εκδότης του περιοδικού Runner.

Μαρία Πολύζου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1968 είναι πρώην αθλήτρια δρόμων αντοχής , πανελληνιονίκης και βαλκανιονίκης, σήμερα διευθύντρια του Μουσείου μαραθωνίου δρόμου και πρέσβειρα του Ελληνικού αθλητισμού. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα μεγάλων αποστάσεων που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες και η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο στους Βαλκανικούς αγώνες, κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο στην κλασική διαδρομή και το πανελλήνιο ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου. Το 1997 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Αθήνας σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ το οποίο διατηρείται έως σήμερα. Στην Βουδαπέστη στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1998 σημείωσε ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου με χρόνο 2:33:40 το οποίο διατηρείται έως σήμερα.

Δημήτρης Θεοδωρακάκος

Ασχολείται με τον αθλητισμό από τα προσχολικά του χρόνια σε διάφορα αθλήματα και αθλοπαιδιές.

Στα 16 του περίπου τον κέρδισε η κωπηλασία και από τότε άρχισε η συστηματική ενασχόλησή του (πρωταθλητισμός) με το άθλημα, όπου σχετικά γρήγορα ήρθαν οι πρώτες επιτυχίες σε εθνικά πρωτ/τα (Πανελλήνιες νίκες Ανδρών) και αμέσως αργότερα οι διεθνείς συμμετοχές (Παγκ. Πρωταθλήματα και κύπελλα) εκπροσωπώντας την χώρα μας.

Το 2005 αποφάσισε να σταματήσει για διάφορους λόγους την κωπηλασία και να αφοσιωθεί στo τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

Από τότε πρωταγωνιστεί στους αγώνες δρόμου της χώρας μας (2 νίκες. 5 2ες και μία 3η θέση, έως τώρα, στο αγώνισμα του Μαραθωνίου στο Πα/νιο πρωτάθλημα), με πολλές επιτυχίες αλλά και συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις (Βαλκανικά πρωταθλήματα, Μεσογειακούς αγώνες, Διεθνείς Μαραθωνίους κλπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα