"Tomorrows": Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην έκθεση της Στέγης

Πώς θα είναι η καθημερινή ζωή στις πόλεις του μέλλοντος; Τι αλλαγές θα φέρουν οι ολοένα και πιο έξυπνες συσκευές, οι τεχνολογίες αυτοματοποίησης και η συνεχής συνδεσιμότητα; Ποια νέα οικονομικά μοντέλα ενδέχεται να αναδυθούν και ποιος θα είναι ο ρόλος των ιδιαιτεροτήτων διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών; Πώς θα επηρεάσει η ανάπτυξη των αυριανών πόλεων το περιβάλλον και τη διαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη;

Σήμερα,

το μέλλον μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ. Ένας νέος τρόπος ζωής ήδη διαμορφώνεται, που βασίζεται στη συνεχή συσσώρευση και επεξεργασία δεδομένων. Μη ανθρώπινοι παράγοντες, όπως οι αλγόριθμοι, εισέρχονται σε μοντέλα για εξυπνότερες κατοικίες και πόλεις, με στόχο να βελτιστοποιήσουν την οργάνωση των πόλεων και την καθημερινότητα των κατοίκων τους. Αν και η διαμεσολάβηση της τεχνολογίας αναμφισβήτητα παίζει κυρίαρχο ρόλο στις συζητήσεις για το μέλλον των αυριανών πόλεων, οφείλει κανείς να παρατηρήσει ταυτόχρονα το εξής: Οι προβολές στο μέλλον συνήθως αφορούν αστικά κέντρα και μητροπόλεις χωρίς ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά. Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, οι τοπικές οικονομίες και η δυναμική των κατοίκων συχνά απουσιάζουν, διαμορφώνοντας μια εικόνα γενικευμένη και, ίσως, εξιδανικευμένη.

Η έκθεση Tomorrows θα επιδιώξει να περιγράψει το μέλλον μέσα από ουτοπικά και δυστοπικά σενάρια εικαστικών, αρχιτεκτόνων και designers, διερευνώντας τα πιθανά μέλλοντα περιοχών με διαφορετικές δυνατότητες και ανάγκες. Πόλεις πραγματικές, ιδωμένες στο μέλλον, μοντέλα πόλεων που δεν θα χτιστούν ποτέ και φαντασιακά αστικά περιβάλλοντα θα αφηγηθούν ιστορίες για τις επερχόμενες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. Νέα αστικά τοπία, υποδομές, εργαλεία, φορέσιμα και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης θα αποτελέσουν την αφορμή για απροσδόκητες ή σκοπίμως υπερβολικές αφηγήσεις με κριτική διάθεση, όπου το μέλλον θα αξιοποιηθεί ως εργαλείο κατανόησης για το ίδιο το παρόν.

Μέρος της έκθεσης θα είναι αφιερωμένο στη Μεσόγειο, μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια συνοψίζεται η κρίση του Δυτικού πολιτισμού. Η εξελισσόμενη οικονομική κρίση, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και οι συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής αναδιαμορφώνουν το φυσικό και αστικό περιβάλλον της Μεσογείου. Η έκθεση θα εξετάσει πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της ευρύτερης περιοχής, συζητώντας το ρόλο που ενδέχεται, για παράδειγμα, να έχουν σε αυτήν τα επερχόμενα έξυπνα συστήματα, οι βιομετρικές τεχνολογίες και οι δικτυακές υποδομές.

Η παρούσα ανοιχτή πρόσκληση αφορά την υποβολή προτάσεων που επικεντρώνονται στο μέλλον των μεσογειακών πόλεων. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν ολοκληρωμένα έργα ή νέες ιδέες που να αναφέρονται –χωρίς αυτό να είναι περιοριστικό– σε αντικείμενα, συστήματα, υποδομές και περιβάλλοντα. Ζητούνται οραματικές προτάσεις για εναλλακτικά μέλλοντα, αλλά και αναστοχαστικές προσεγγίσεις για φαινόμενα και ζητήματα του παρόντος.

Οι προτάσεις συμμετοχής θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

•Κείμενο περιγραφής της ιδέας (έως 250 λέξεις)
•Τεχνικές προδιαγραφές & ανάγκες παρουσίασης του έργου
•4 έως 6 εικόνες ή σχέδια
•Στοιχεία συντελεστών
•Σχετικούς συνδέσμους (URL) εφόσον υπάρχουν
•Στοιχεία επικοινωνίας (email, τηλέφωνο, διεύθυνση) ενός εκπροσώπου
•Σύντομο βιογραφικό των δημιουργών ή της ομάδας (έως 150 λέξεις)

Το παραπάνω υλικό θα πρέπει να υποβληθεί σε ένα αρχείο .pdf, με ανώτερο επιτρεπτό μέγεθος τα 3MB.

Όλα τα κείμενα θα πρέπει να είναι γραμμένα στα αγγλικά.

Το αρχείο θα πρέπει να αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση tomorrows@sgt.gr έως τις 2 Δεκεμβρίου 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για την επιλογή των έργων μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε email στη διεύθυνση tomorrows@sgt.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα http://tomorrows.sgt.gr.

Η έκθεση Tomorrows θα παρουσιαστεί στην Αθήνα το Μάιο του 2017.

Οργάνωση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση – Χρήστος Καρράς
Επιμέλεια: Δάφνη Δραγώνα, Πάνος Δραγώνας
Σχεδιασμός: Πάνος Δραγώνας, Βαρβάρα Χριστοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα