Αlphabet games: έκθεση του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη στη Γκαλερί Cube

Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον εικαστικό Αλέξανδρο Μαγκανιώτη και φιλοξενεί την ατομική του έκθεση με τίτλο “alphabet games”.

O Γιάννης Μπόλης, ιστορικός τέχνης, γράφει για τα έργα του “alphabet games”:

Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης παρουσιάζει μια ενότητα έργων, τα οποία κινούνται στο μεταίχμιο “φυσιολογικού” και “παράδοξου”, ισορροπούν επάνω σε απροσδόκητες συναντήσεις και συνυπάρξεις. Βασική παράμετρο του προβληματισμού του συνιστά η διερεύνηση των ορίων μεταξύ εικόνας-λόγου/κειμένου, η διαδραστική και αλληλοσυμπληρούμενη σχέση τους.

Η

σειρά των 24 συνθέσεων με τις λέξεις (μία για κάθε γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου) και τις εικόνες τους, όπου κεφάλια ζώων ή φυτά προβάλλουν μέσα από ανθρώπινα σώματα, είναι ενδεικτική των προθέσεων και των αναζητήσεών του. Οι μορφές σχεδιάζονται με μαρκαδόρους πάνω σε ημιδιαφανές χαρτί, με τα περιγράμματα και τους όγκους τους να σχηματίζονται από ανεξάρτητα σημεία-κουκίδες. Τα έργα του, πρωτότυπα και ευρηματικά, συγκροτούν διφορούμενες και αναπάντεχες εικονογραφήσεις, υποβάλλουν μια παράδοξη, ανατρεπτική και άκρως ενδιαφέρουσα πρόσληψη της πραγματικότητας, ενεργοποιούν μηνύματα μετατόπισης και μεταφοράς.

Με σαφή ή υπαινικτικό τρόπο, ειρωνική, συχνά παιγνιώδη, διάθεση, καταλυτικό χιούμορ, σουρεαλιστικό πνεύμα και μια σαφώς υποκειμενική-κριτική ματιά, ο δημιουργός υπερβαίνει τη μονοδιάστατη ερμηνεία, συνδιαλέγεται με τη μνήμη, τα σύμβολα και τις σύγχρονες καταστάσεις, αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα παραπομπών και αναφορών, χρησιμοποιώντας οτιδήποτε μπορεί να εμψυχώσει τις ιδέες του. Οι εικόνες του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη εμπεριέχουν το βίωμα, διευρύνουν την όραση, προκαλούν και αιχμαλωτίζουν το βλέμμα, συγκροτούν ένα νοητικό μηχανισμό, ένα πρωτότυπο αισθητικό αλφάβητο της ίδιας της ανθρώπινης ζωής και της περιπέτειάς της.

Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο, Master in Architectural Design (M. Arch) “The Bartlett”, Faculty of the Built Environment, University College London, (U.C.L.) Έργα του βρίσκονται στη συλλογή του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών (ACG), στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, στο Μουσείο των Ονείρων του Φρόιντ στην Αγία Πετρούπολη, στο Μουσείο του Λευκάδιου Χερν στην Ματσούε της Ιαπωνίας, στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα