Αποκαλύπτοντας το τοπίο: διάλεξη της Τερέσα Μόγιερ στο Megaron Plus

Το Punta Pite, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα (έκτασης 27 στρεμμάτων που κατασκευάστηκε το διάστημα 2004-2006 με τη βοήθεια 40 τεχνητών που κλήθηκαν να κόψουν, να χαράξουν και να λειάνουν βουνοπλαγιές) που αναπτύσσεται οργανικά μαζί με το άγριο τοπίο που το περιβάλλει, συγκαταλέγεται στα διάσημα έργα της χιλιανής Αρχιτέκτονος Τοπίου Τερέσα Μόγιερ που την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα ανεβαίνει στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος για μια διάλεξη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση) που επικεντρώνεται

στο εντυπωσιακό έργο της, το οποίο λειτουργεί σε τέλεια αρμονία με το περιβάλλον, και το μοναδικό όραμά της.

Λαξευμένες σκάλες που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται ανάμεσα στα βράχια της ακτής του Σαντιάγο, διαδρομές μέσα από στενά περάσματα –με το ανθρώπινο χέρι να παρεμβαίνει μόνο εκεί που χρειάζεται για να ανοίξει δρόμο στην απρόσιτη ομορφιά του ωκεανού–, μια «γραμμή στο τοπίο», μια «ασυνεχής πορεία που ακολουθείς, άλλοτε σίγουρος για το πού θα πας κι άλλοτε ψάχνοντας για κατευθύνσεις και σημάδια στο χώρο – όπως συμβαίνει και στη ζωή»… Αυτό είναι το Punta Pite. Η δουλειά της Τερέσας Μόλλερ χαρακτηρίζεται από απλότητα, καθώς η ίδια πιστεύει ακράδαντα πως από εκεί ακριβώς απορρέει η δύναμη του έργου της, εφόσον η απλότητα είναι το στοιχείο που συνδέει τη φύση με την αρχιτεκτονική.

Στην ομιλία της «Αποκαλύπτοντας το τοπίο» (όπως και το ομώνυμο βιβλίο της «Unveiling the landscape», που κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Hatje Cantz, Puro Chile), η ξεχωριστή δημιουργός θα μας συστήσει το μικρό της στούντιο (Teresa Moller Studio) που δραστηριοποιείται από το 1990, όπως επίσης τις μεθόδους και τους διαφορετικούς τρόπους εργασίας της πάνω σε μια σειρά εντυπωσιακά έργα – τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στη Χιλή («καθώς λίγες είναι οι χώρες όπου η ποικιλομορφία των εδαφών τους είναι ικανή να σε κρατήσει σε εγρήγορση») και απλώνονται από την έρημο Ατακάμα στο Βορρά μέχρι τις Λίμνες του Νότου, και από τις ακτές του Ειρηνικού μέχρι τις Άνδεις. Ενώ θα μοιραστεί με το κοινό του Μεγάρου τους κώδικες της προσωπικής αρχιτεκτονικής της γλώσσας: τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης σχέσης ανάμεσα στο τοπίο, την αρχιτεκτονική, τη φύση και την ενδημική χλωρίδα που ενσωματώνει την αισθητική και λειτουργική επαναξιολόγηση της γεωγραφίας ενός τόπου και λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων του. Έτσι ώστε κάθε έργο να αποτελεί το άμεσο και μοναδικό αποτέλεσμα του περιβάλλοντός του... «Έτσι ώστε οι άνθρωποι να ξαναβρούν την επαφή τους με τη φύση και τη γη που κατοικούν, την αίσθηση του ανήκειν σ’ ένα φυσικό περιβάλλον που βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς αλλαγής. Όπως και οι ίδιοι. Γιατί η φύση είναι ζωντανή και όχι μόνον ένα αντικείμενο ομορφιάς» όπως η ίδια σημειώνει «και το να σχεδιάζεις απλώς για λόγους αισθητικής δεν αρκεί πια…».

Την εκδήλωση –που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ)– συντονίζει ο αρχιτέκτων-αρχιτέκτων τοπίου Θωμάς Δοξιάδης.

Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας https://webcast.grnet.gr/

Η Τερέσα Μόγιερ (Teresa Moller) σπούδασε αρχιτεκτονική τοπίου στο Επαγγελματικό Ινστιτούτο Τεχνών και Επιστημών (INCACEA) της Χιλής, ενώ, μετά την αποφοίτησή της, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον σχεδιασμό τοπίου στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης (1986-1989). Εργάζεται πάνω στην αρχιτεκτονική τοπίου από το 1990, που ίδρυσε το Teresa Moller Studio. Τα περισσότερα έργα της βρίσκονται στη Χιλή και απλώνονται από την έρημο Ατακάμα στο Βορρά μέχρι τις Λίμνες του Νότου, και από τις ακτές του Ειρηνικού στα ανατολικά μέχρι τις Άνδεις στα δυτικά. Ειδικότερα, για το έργο της Punta Pite, η Τερέσα Μόγιερ κλήθηκε να γίνει μέλος του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Χιλής (ICHAP). Το στούντιό της δραστηριοποιείται στους τομείς του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τοπίου δημόσιων και ιδιωτικών χώρων σε αστικές και αγροτικές περιοχές (κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, ιδρύματα, πάρκα κλπ), την κατασκευή και τη συντήρηση των έργων του όπως επίσης τη λειτουργία ενός καταστήματος που πουλά βιολογικά υλικά για κήπους. Στόχος του γραφείου είναι η επίτευξη ολοκληρωμένων λύσεων σχεδιασμού –με τη σύμπραξη πάντα αρχιτεκτόνων αλλά και των ενδιαφερόμενων πελατών του– που να είναι εξίσου αποτελεσματικές και καλαίσθητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα