Διάλογοι Ζωής: Έκθεση της Άννας Αλεξάνδρου στη Σχολή Αιγαία

Η Σχολή καλών και εφαρμοσμένων τεχνών Αιγαία φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση της Άννας Αλεξάνδρου με τίτλο «Διάλογοι Ζωής» από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 11 Μαρτίου 2015. Η έκθεση διοργανώνεται στα πλαίσια της εικαστικής φιλοξενίας που καθιερώθηκε από τη Σχολή Αιγαία, με ομαδικές και ατομικές εκθέσεις εικαστικών και σχεδιαστών, καθώς και με πληθώρα άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

«Μια γραμμή, λίγο χρώμα, μια τυχαία διαδρομή. Ένα ταξίδι μόλις ξεκίνησε! Μια αναζήτηση ψυχής, ένας κόσμος, μια εικόνα...

Διάφορα υλικά γίνονται ένα, προσπαθούν να ταιριάξουν, προσπαθούν να γράψουν μια πορεία, μια γραμμή... μια ζωή.» Άννα Αλεξάνδρου

Η Άννα Αλεξάνδρου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1982 και είναι αριστούχα απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας το 2006, με κατεύθυνση ζωγραφικής και καθηγητή τον Αναστάσιο Χριστάκη. Σπούδασε με πλήρη υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της παρακολούθησε εργαστήρια Γλυπτικής (2003-2005) και Χαρακτικής (2005-2006). Η Άννα ανήκει στο ακαδημαϊκό δυναμικό της σχολής Αιγαία από το 2007, ενώ παράλληλα είναι ενεργή στον καλλιτεχνικό χώρο με βραβεία και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Η έκθεση της Άννας Αλεξάνδρου είναι η πρώτη ατομική έκθεση μέλους του ακαδημαϊκού προσωπικού που διοργανώνεται από τη σχολή Αιγαία και έχει ξεχωριστή σημασία και για την ίδια τη σχολή αλλά και για το κοινό που παρακολουθεί τα εικαστικά δρώμενα της Κύπρου. Η Άννα Αλεξάνδρου προσφέρει καθημερινά με ευσυνειδησία και πάθος τις γνώσεις και εμπειρίες της στους σπουδαστές και μαθητές της σχολής, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας ξεχωριστής εικαστικής κουλτούρας νέων δημιουργών, στην οποία ανήκει και η ίδια ως καλλιτέχνης. Η πρώτη της ατομική έκθεση σηματοδοτεί και επίσημα την παρουσία της στον καλλιτεχνικό χώρο και αναδεικνύει τον ρόλο της ως μια σημαντική σύγχρονη εικαστικός της Κύπρου.

Η δουλειά της - καθαρά βιωματική - αποτελεί ένα εικονογραφημένο ημερολόγιο εμπειριών και βιωμάτων το οποίο, μέσα από διάφορους συμβολισμούς και σύμβολα, αφηγείται μια ιστορία ουρανού και γης, ένα διάλογο ζωής. Η Άννα, επιλεκτικά αποκρυπτογραφεί κάποια από τα σύμβολα της και μας τα δίνει ως βοηθήματα για «ανάγνωση» αυτού του τόσο προσωπικού ημερολογίου. Έτσι κι αλλιώς, οποιαδήποτε έλλειψη διάθεσης για «ανάγνωση» από μέρους του θεατή, δεν θα του στερήσει την οπτική ικανοποίηση και την εσωτερική ευφορία, καθώς θα αντικρίσει τα φλύαρα έργα της Άννας.

Όπως λέει και η ίδια: «Μέσα από τα έργα μου, προσπαθώ να εκφράσω σκέψεις και συναισθήματα που με απασχολούν. Είναι για μένα ένα παιχνίδι σύνθεσης, χρώματος, ύλης, κενού και γεμάτου σε μια επιφάνεια. Πειραματίζομαι με διάφορα υλικά, γι' αυτό εκτός από καμβά χρησιμοποιώ υφάσματα, κλωστές χαρτί, ράψιμο, γράμματα, λέξεις, σύμβολα και οτιδήποτε μπορεί να με βοηθήσει να συνθέσω αυτό που θέλω να πω».

Η δουλειά που παρουσιάζεται είναι αποτέλεσμα μεικτής τεχνικής και χαρακτηρίζεται από πληθώρα χρωμάτων, απλοποιημένες φόρμες, σύμβολα και εικόνες, σε συνθέσεις όπου επικρατεί η απόλυτη συμμετρία και οργάνωση, αποτέλεσμα της μέχρι τώρα εμπειρίας της. Τα έργα της Άννας, όπως και η ίδια, έχουν να δώσουν κάτι σε όλους, προσιτά και κατανοητά για αυτούς που θέλουν απλά να δουν και έναυσμα διάλογου για όσους θέλουν να καταπιαστούν βαθύτερα, με έννοιες στην τέχνη.

Την έκθεση θα προλογίσει o εικαστικός Σάββας Χριστοδουλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα