Γυναίκες εικαστικοί 1960 - 1980: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset

Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014 την έκθεση Γυναίκες εικαστικοί 1960-1980. Η συμβολή τους στην ελληνική πρωτοπορία.

Παρουσιάζονται οι καλλιτέχνιδες: Σελέστ Πολυχρονιάδη, Ελένη Ζέρβα, Ναυσικά Πάστρα, Σωσώ Χουτοπούλου-Κονταράτου, Άλεξ Μυλωνά, Ιωάννα Σπητέρη-Βεροπούλου, Χρύσα Ρωμανού, Μπία Ντάβου, Νίκη Καναγκίνη, Άσπα Στασινοπούλου, Σίλεια Δασκοπούλου, Ρένα Παπασπύρου, Μαρία Καραβέλα, Βάσω Κυριάκη, Όπυ Ζούνη, Διοχάντη και Λήδα Παπακωνσταντίνου.

Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και

το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.

Η συμβολή γυναικών εικαστικών στην ελληνική πρωτοπορία είναι βέβαιη και κατοχυρωμένη από την ίδια τη δυναμική του έργου τους. Στην καίρια περίοδο για την πορεία της ελληνικής τέχνης από το 1960 έως το 1980, που έννοιες όπως «μοντέρνα τέχνη», «πρωτοπορία», «καινοτομία» είχαν ειδικό βάρος και εξέπεμπαν φόρτιση, επέλεξαν τη διεκδίκηση μεγαλύτερης ελευθερίας της έκφρασης και πρωτοστάτησαν παρουσιάζοντας προοδευτικά έργα τέχνης.

Παρόλα αυτά, η γυναικεία καλλιτεχνική παραγωγή εμφανίζεται προσδιορισμένη στο πλαίσιο μίας ιστοριογραφίας που έχει προτάξει το έργο των ανδρών καλλιτεχνών σε σχέση με αυτό των γυναικών, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται ως μία ειδική κατηγορία, που έπεται πολλές φορές των εξελίξεων. Ανεξάρτητα από αυτές τις απόψεις ή και με κριτική διάθεση απέναντί τους, εκείνες διείσδυσαν δυναμικά στην ελληνική πρωτοπορία αγγίζοντας πολύπλευρες αναζητήσεις και αξιοποιώντας τις προκλήσεις των αναδυόμενων καλλιτεχνικών πειραματισμών της εποχής.

Η έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης στοχεύει να φέρει στο προσκήνιο τη σημαντική δράση των Ελληνίδων καλλιτεχνών, όχι ως δευτερεύουσα αναφορά, αλλά σε πρώτο χρόνο και πρώτο τόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα