Η ιστορία στο μυθιστόρημα: συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Οι συγγραφείς Αλέξης Πανσέληνος, Θωμάς Σκάσσης και Έλενα Χουζούρη, τρεις από τους σημαντικότερους σύγχρονους εκπροσώπους του ιστορικού μυθιστορήματος, μιλούν για το ρόλο αυτού του ιδιαίτερα δημοφιλούς είδους της νεοελληνικής γραμματείας στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των καυτών ζητημάτων της δικής μας εποχής.

Τη συζήτηση συντονίζει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

Με ποιον τρόπο το ιστορικό μυθιστόρημα φέρνει την Ιστορία στην καρδιά του παρόντος; Πώς ανιχνεύουν οι συγγραφείς τη σημερινή πραγματικότητα στο ιστορικό υλικό τους και πώς η σύγχρονη κοινωνικοπολιτική

παθολογία αποκτά ιστορικό νόημα; Πόσο μπορούμε να αναπαραστήσουμε όντως το πνεύμα και το κλίμα μιας εποχής και τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να συνδεθεί αυτό το πνεύμα και αυτό το κλίμα με τα καυτά ζητήματα της δικής μας εποχής; Είναι εντέλει ο ιστορικός μυθιστοριογράφος μια άγρυπνη συνείδηση του σήμερα;

Τα ουσιαστικά αυτά ζητήματα που σχετίζονται με τη φύση του ιστορικού μυθιστορήματος –αναπόσπαστου μέρους της ιστορικής εγκυκλοπαίδειας, του συνόλου δηλαδή των ιστορικών γνώσεων μιας κοινωνίας– φέρνουν στη σκηνή του Μεγάρου τρεις από τους σημαντικότερους σύγχρονους εκπροσώπους αυτού του ιδιαίτερα δημοφιλούς στις μέρες μας είδους της νεοελληνικής γραμματείας: τον Αλέξη Πανσέληνο, τον συγγραφέα της Μεγάλης πομπής που το 1986 απέσπασε Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, του μυθιστορήματος Ζαΐδα ή Η καμήλα στα χιόνια (1996) αλλά και των Σκοτεινών επιγραφών (βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω», 2012), έργων στα οποία ο αναγνώστης καλείται να ταυτίσει τα πρόσωπα με τα ιστορικά πρότυπά τους, να τα αναγνωρίσει για να τα ανασυνθέσει τελικά στην καινούρια τους μυθιστορηματική διάσταση. Τον Θωμά Σκάσση, συγγραφέα του σύγχρονου πολιτικού μυθιστορήματος Το ρολόι της σκιάς (2004), ο οποίος σκύβει πάνω στα προβλήματα της εποχής χρησιμοποιώντας σαν όχημα την ιστορική εποχή του Διαφωτισμού και της κυοφορούμενης ελληνικής επανάστασης. Καθώς και τη συγγραφέα-δημοσιογράφο Ελενα Χουζούρη, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην πεζογραφία το 2004 με το Σκοτεινό Βαρδάρη για να συνεχίσει με τα έργα Πατρίδα από βαμβάκι (2009) και Δύο φορές αθώα (2013), μυθιστορήματα των οποίων οι πρωταγωνιστές είναι σημαδεμένοι από τον διακαή πόνο της κακοφορμισμένης μνήμης, της ακύρωσης της ανιδιοτελούς ιδεολογίας και του ασήκωτου ψυχικού βάρους που προκαλεί η αίσθηση της εξορίας και της αβεβαιότητας για επάνοδο στη λατρεμένη, άγνωστη πατρίδα, την Ελλάδα.

Στην εκδήλωση που τιτλοφορείται «Η ιστορία στο μυθιστόρημα: από το μνημειωμένο παρελθόν στην πολιτική πραγματικότητα του παρόντος» και πραγματοποιείται τη Δευτέρα 28 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, οι τρεις συγγραφείς καλούνται να συζητήσουν γύρω από ένα λογοτεχνικό είδος εξίσου σημαντικό με την ιστοριογραφία ως προς την κατασκευή της ιστορικής συνείδησης και των συλλογικών ταυτοτήτων. Κι ως εκ τούτου, να επικοινωνήσουν με το αναγνωστικό τους κοινό την κοινή ανάγκη να φωτίσουμε ζητήματα του σήμερα, να ξεπεράσουμε την αδράνεια και να παρέμβουμε στην κίνηση της Ιστορίας μέσα από τη γνώση του παρελθόντος. Τη συζήτηση συντονίζει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους» του Megaron Plus και σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο Ο Αναγνώστης σε επιμέλεια του διευθυντή του, Γιάννη Ν. Μπασκόζου.

Στον Κύκλο «Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους» παρουσιάζονται καταξιωμένοι λογοτέχνες, εγνωσμένου κύρους και σημαντικού έργου με στόχο να δοθεί η ευκαιρία μιας ανασκόπησης του έργου τους αλλά κυρίως να διαμορφωθεί ένα πεδίο διαλόγου ανάμεσα στον συγγραφέα και τους αναγνώστες όλων των ηλικιών.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας: https://webcast.grnet.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα