Η Τέχνη στην Ευρώπη μετά το 1945. Πέρα από τα σύνορα: έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στην 30η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, «Ο Πόθος για την Ελευθερία. Η τέχνη στην Ευρώπη μετά το 1945» (The Desire for Freedom. Art in Europe since 1945) με την παράλληλη εμβληματική έκθεση «Η τέχνη στην Ευρώπη μετά το 1945:

Πέρα από σύνορα», που περιλαμβάνει περισσότερα από 200 έργα τέχνης σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Η έκθεση τίθεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα διαρκέσει από τις 8 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαΐου 2014.

Η έκθεση στο ΜΜΣΤ παρουσιάζει την ευρωπαϊκή καλλιτεχνική πραγματικότητα μέσα από την παρουσία Ελλήνων καλλιτεχνών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την Ευρώπη και τις σχέσεις που αναπτύσσουν με καλλιτέχνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή κοινωνικές ομάδες που ζουν επίσης εκπατρισμένοι, εξόριστοι, μετανάστες ή απλά περιηγητές του ευρωπαϊκού πολιτιστικού ορίζοντα. Μέσα από εμβληματικά έργα και ανέκδοτα ντοκουμέντα, αναδεικνύονται οι σύνθετες ευρωπαϊκές σχέσεις που ανέπτυξε από το 1945 έως την εποχή μας μια σειρά ανθρώπων οι οποίοι για να υποστηρίξουν τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο τόσο γεωγραφικά όσο και νοητικά, ιδεολογικά και καλλιτεχνικά.

Παράλληλες εκδηλώσεις - εγκαίνια:

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 19.30: Συζήτηση με τους Ντένη Ζαχαρόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΜΜΣΤ, Δρ. Monika Flacke, διευθύντρια του Γερμανικού Ιστορικού Μουσείου του Βερολίνου, Δρ. Henry Meyric Hughes, Γενικό Σύμβουλο του Συμβουλίου της Ευρώπης και Ομότιμο Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτικών (AICA).

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 13.30: Εγκαίνια

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014, ώρα 18.00: Ξενάγηση στην έκθεση, ελεύθερη για το κοινό.

Την έκθεση συνοδεύει αναλυτικός κατάλογος. Η ημερομηνία παρουσίασής του θα ανακοινωθεί.

Επιμέλεια: Ντένης Ζαχαρόπουλος, ιστορικός τέχνης-καλλιτεχνικός διευθυντής ΜΜΣΤ σε συνεργασία με τους Αλέξιο Παπαζαχαρία και Μάρω Ψύρρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα