Ιστορίες Μαξιλαριών: έκθεση της Μαίρης Γαλάνη - Κρητικού στη gallery genesis

Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση της Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού, “Ιστορίες Μαξιλαριών”, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.

Οι κεντημένες ιστορίες της Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού, ξεκινούν πάντοτε από μια μικρή κλωστή - σαν την κλωστή εκείνη στην ανέμη του παραμυθιού.

Ακολουθώντας την τελευταία ατομική της έκθεση με τίτλο «Κλωστές», όπου οι τεχνικές και η θεματολογία που την απασχολούν αποτυπώθηκαν σε επιτοίχιες ταπισερί, ακροβατώντας ανάμεσα στην αισθητική της ελληνικής λαϊκής τέχνης και του ναΐφ και σε εκλεκτικιστικά

ιστορικά δυτικά πρότυπα και αφηγήθηκαν τις ιστορίες ενός χειροποίητου μυθώδους ελληνικού τόπου, οι «Ιστορίες Μαξιλαριών» αποτελούν μια πληθωρική, χειμαρρώδη εικαστική πρόταση που σαρκάζοντας τη φθινοπωρινή διάθεση της Αθήνας, συμπαρασύρει με τον ρυθμό και την ανεξάντλητη ευρηματικότητά της το βλέμμα του θεατή.

Στα χίλια και ένα μαξιλάρια που η Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού ονειρεύτηκε και εκτέλεσε με τρυφερή φαντασία, ιστορική και αισθητική συνείδηση, ακάματη εργασία και σπάνια δεξιοτεχνία, η επίπονη χειρωναξία της εκτονώνεται, μεγαλουργεί και εκπλήσσει, άλλοτε χρησιμοποιώντας βαμβακερό νήμα ή χοντρό μαλλί και άλλοτε θωπεύοντας λεπτό μετάξι, άλλοτε ενθέτοντας σπάνια κουμπιά, χρυσοκλωστές ή φωτογραφίες, μεταλλικά ανθέμια και γαλακτερές πέρλες και άλλοτε κεντώντας περίτεχνες τρέσες, αιγινήτικα κοπανέλια, παλιές γαλλικές δαντέλες και γυάλινες χάντρες που η καλλιτέχνις φυλά ζηλότυπα σε αναρίθμητες γυάλες και κουτάκια στο άδυτο του γραφείου της.

Μυθικά ζώα και ενθυμήματα της λατρεμένης της ντίβας Μαρίας, ανθισμένες αμυγδαλιές και χαρούμενα αιγινήτικα φυστικόδενδρα, οξυκόρυφα νυχτερινά πυροτεχνήματα, ψυχεδελικά μοτίβα του απείρου και πολύχρωμες ασκήσεις γεωμετρίας, σχηματίζουν πυκνούς αφηγηματικούς κάμπους, χαμένους κόσμους ή περίτεχνες ανεικονικές πλοκές που γοητεύουν και ευφραίνουν τον νου και το βλέμμα του θεατή.

Ίρις Κρητικού
Οκτώβριος 2016

Λίγα λόγια για την Μαίρη Γαλάνη-Kρητικού

Γεννήθηκε στην Αίγινα.

Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και παρακολούθησε μαθήματα λογοτεχνίας στο Αννόβερο της Γερμανίας. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Figaro» στη Γαλλία και με την επιστροφή της στην Ελλάδα στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» και το περιοδικό «Ταχυδρόμος». Έως σήμερα εξακολουθεί να συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες δημοσιεύοντας άρθρα της πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου σε έντυπα μέσα, ενώ πραγματοποιεί διαλέξεις αντίστοιχου περιεχομένου σε Μουσεία και Ιδρύματα και διδάσκει τη γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία σε ενήλικες προετοιμάζοντάς τους για την απόκτηση διαφορετικών διπλωμάτων ή την εισαγωγή στο Διπλωματικό Σώμα.

Έχει διατελέσει Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αίγινας ενώ είναι μέλος των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, των Φίλων της Ακροπόλεως, των Φίλων του Μεγάρου Μουσικής και του Φεστιβάλ της Αίγινας καθώς και ιδρυτικό μέλος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Αίγινας.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες ασχολήθηκε με την ελληνική λαϊκή παράδοση της κεντητικής, αρχικά επισκεπτόμενη Μουσεία, καταγράφοντας και αποτυπώνοντας θέματα και μοτίβα και στη συνέχεια συνθέτοντας σε ταπισερί θέματα δικής της έμπνευσης με αφετηρία την καθημερινότητα της ελληνικής υπαίθρου και την ελληνική μυθολογία.

Έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές εκθέσεις στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας στον Πειραιά και στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, Πολιτιστικά Ιδρύματα και ιδιωτικούς χώρους τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, Μεσαιωνικό Μουσείο του Cluny, Παρίσι, Κέντρο Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Μουσείο Ακριτών Ευρώπης στην Κρήτη, Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού στην Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας κ.ά.).

Έργα της ανήκουν σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και κεντάει στην Αθήνα και την Αίγινα.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης

Keywords
Τυχαία Θέματα