Ιστορίες Μαξιλαριών: έκθεση της Μαίρης Γαλάνη - Κρητικού στη gallery genesis
10:42 17/10/2016
- Πηγή: Culture Now
Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση της Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού, “Ιστορίες Μαξιλαριών”, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Οι κεντημένες ιστορίες της Μαίρης Γαλάνη-Κρητικού, ξεκινούν πάντοτε από μια μικρή κλωστή - σαν την κλωστή εκείνη στην ανέμη του παραμυθιού.
Ακολουθώντας την τελευταία ατομική της έκθεση με τίτλο «Κλωστές», όπου οι τεχνικές και η θεματολογία που την απασχολούν αποτυπώθηκαν σε επιτοίχιες ταπισερί, ακροβατώντας ανάμεσα στην αισθητική της ελληνικής λαϊκής τέχνης και του ναΐφ και σε εκλεκτικιστικά
Στα χίλια και ένα μαξιλάρια που η Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού ονειρεύτηκε και εκτέλεσε με τρυφερή φαντασία, ιστορική και αισθητική συνείδηση, ακάματη εργασία και σπάνια δεξιοτεχνία, η επίπονη χειρωναξία της εκτονώνεται, μεγαλουργεί και εκπλήσσει, άλλοτε χρησιμοποιώντας βαμβακερό νήμα ή χοντρό μαλλί και άλλοτε θωπεύοντας λεπτό μετάξι, άλλοτε ενθέτοντας σπάνια κουμπιά, χρυσοκλωστές ή φωτογραφίες, μεταλλικά ανθέμια και γαλακτερές πέρλες και άλλοτε κεντώντας περίτεχνες τρέσες, αιγινήτικα κοπανέλια, παλιές γαλλικές δαντέλες και γυάλινες χάντρες που η καλλιτέχνις φυλά ζηλότυπα σε αναρίθμητες γυάλες και κουτάκια στο άδυτο του γραφείου της.
Μυθικά ζώα και ενθυμήματα της λατρεμένης της ντίβας Μαρίας, ανθισμένες αμυγδαλιές και χαρούμενα αιγινήτικα φυστικόδενδρα, οξυκόρυφα νυχτερινά πυροτεχνήματα, ψυχεδελικά μοτίβα του απείρου και πολύχρωμες ασκήσεις γεωμετρίας, σχηματίζουν πυκνούς αφηγηματικούς κάμπους, χαμένους κόσμους ή περίτεχνες ανεικονικές πλοκές που γοητεύουν και ευφραίνουν τον νου και το βλέμμα του θεατή.
Ίρις Κρητικού
Οκτώβριος 2016
Λίγα λόγια για την Μαίρη Γαλάνη-Kρητικού
Γεννήθηκε στην Αίγινα.
Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και παρακολούθησε μαθήματα λογοτεχνίας στο Αννόβερο της Γερμανίας. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Figaro» στη Γαλλία και με την επιστροφή της στην Ελλάδα στην εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» και το περιοδικό «Ταχυδρόμος». Έως σήμερα εξακολουθεί να συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες δημοσιεύοντας άρθρα της πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου σε έντυπα μέσα, ενώ πραγματοποιεί διαλέξεις αντίστοιχου περιεχομένου σε Μουσεία και Ιδρύματα και διδάσκει τη γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία σε ενήλικες προετοιμάζοντάς τους για την απόκτηση διαφορετικών διπλωμάτων ή την εισαγωγή στο Διπλωματικό Σώμα.
Έχει διατελέσει Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αίγινας ενώ είναι μέλος των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, των Φίλων της Ακροπόλεως, των Φίλων του Μεγάρου Μουσικής και του Φεστιβάλ της Αίγινας καθώς και ιδρυτικό μέλος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Δήμου Αίγινας.
Εδώ και τέσσερις δεκαετίες ασχολήθηκε με την ελληνική λαϊκή παράδοση της κεντητικής, αρχικά επισκεπτόμενη Μουσεία, καταγράφοντας και αποτυπώνοντας θέματα και μοτίβα και στη συνέχεια συνθέτοντας σε ταπισερί θέματα δικής της έμπνευσης με αφετηρία την καθημερινότητα της ελληνικής υπαίθρου και την ελληνική μυθολογία.
Έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές εκθέσεις στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας, στο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας στον Πειραιά και στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, Πολιτιστικά Ιδρύματα και ιδιωτικούς χώρους τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, Μεσαιωνικό Μουσείο του Cluny, Παρίσι, Κέντρο Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Μουσείο Ακριτών Ευρώπης στην Κρήτη, Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού στην Αθήνα, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας κ.ά.).
Έργα της ανήκουν σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και κεντάει στην Αθήνα και την Αίγινα.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης
Keywords
genesis, εκθεση, genesis, το βημα, αθηνα, figaro, γαλλια, ελλαδα, βημα, πειραιας, κρητη, εφημεριδες, θεμα εκθεσης 2012, αιγινα, εργασια, ζωα, ναυπλιο, περιοδικα, πυροτεχνηματα, φωτογραφιες, αρθρα, αισθητικη, βλεμμα, γλωσσα, διευθυνση, διπλωματικο σωμα, εκθεσεις, εντυπα, ετων, εφημεριδα, ιδρυμα, ιστορικο, λογια, λογοτεχνια, μαξιλαρια, μυθολογια, μπενακη, ναυτικο, νημα, παρισι, συνεχεια, σειρα, σωμα, φαντασια, φεστιβαλ, φυλα, χαντρες, αδυτο, εθνικο, κλωστη, θεματα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Η κοινή έξοδος του ερωτευμένου ζευγαριού στη Γλυφάδα!
- Αλέξανδρος Ωνάσης: Στο σφυρί η Mercedes και πανάκριβα έπιπλά του [photo]
- Σεργουλόπουλος-Μπακοδήμου: Πως είναι η σχέση τους μετά το τέλος της συνεργασία τους
- Επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 93,54% ο Τσίπρας
- Το τρυφερό μήνυμα του Αύγουστου Κορτώ στον πατέρα του: «Μπαμπά μην ανησυχείς...»
- Νατάσα Θεοδωρίδου – «Αν Είχα Μείνει»: Μία συνταρακτική ερμηνεία, ένα άψογο σύνολο
- Τι γίνεται με το άνοιγμα των Burger King στην Ελλάδα
- Ανακοινώθηκε η ημερομηνία πρεμιέρας της νέας season του Game of Thrones
- Δείτε τον εγγονό του Μάκη Χριστοδουλόπουλου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Culture Now
- Τελευταία Νέα Culture Now
- Ιστορίες Μαξιλαριών: έκθεση της Μαίρης Γαλάνη - Κρητικού στη gallery genesis
- Η Γκρι Πόλη - Μαρία Σ. Αποστολάτου &Κωνσταντίνος Παλίλης
- Οι Empry Frame live στο Modu
- H Ελευθερία και το ταξίδι της ελληνικής σημαίας - Πηνελόπη Μωραΐτου
- Το αγόρι με τη βαλίτσα επιστρέφει στη Μονή Λαζαριστών
- Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους Φούρνους, της Μαριλένας Παπαϊωάννου στο θέατρο Άβατον
- Φρόυντ και Χίτλερ: Μια υποθετική συνάντηση που ίσως άλλαζε την ιστορία
- Regarding Nicolas Calas: συνέδριο και έκθεση για τον Nicolas Calas στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
- Εργαστήριο Θεατρικής Γραφής με τον Ανδρέα Φλουράκη στο Επί Κολωνώ
- Ανασκευάζοντας τους Καθρέφτες του Νου του Νικόλαου Κάλας: έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Το τρυφερό μήνυμα του Αύγουστου Κορτώ στον πατέρα του: «Μπαμπά μην ανησυχείς...»
- «Tutankhamun»: Πείτε το αν θέλετε και «Downton Abbey» με μούμιες
- Νατάσα Θεοδωρίδου – «Αν Είχα Μείνει»: Μία συνταρακτική ερμηνεία, ένα άψογο σύνολο
- Οταν η Σκάρλετ Τζοχάνσον μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα αξίζει μόνο χειροκρότημα!
- Κώστας Δόξας: Θα γίνει πατέρας για πρώτη φορά
- Ελένη Ράντου: «Είναι μαγκιά η καφρίλα πλέον, είναι κοινωνικό ζητούμενο. Όσο πιο κάφρος είσαι, τόσο υπάρχεις».
- Δείτε τον εγγονό του Μάκη Χριστοδουλόπουλου
- Η κοινή έξοδος του ερωτευμένου ζευγαριού στη Γλυφάδα!