Ουρανός και Γη: Η Τέχνη του Βυζαντίου από τις Ελληνικές συλλογές στο Σικάγο

Το Σάββατο 27.09.2014 πραγματοποιήθηκαν στο Art Institute του Σικάγο τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Ουρανός και Γη. Η τέχνη του Βυζαντίου από Ελληνικές Συλλογές» («Heaven and Earth, Art of Byzantium from Greek Collections»), που διοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Μουσείο Μπενάκη στις ΗΠΑ.

Η

προσέλευση του κοινού υπήρξε αθρόα με καταμετρημένους 2719 επισκέπτες.

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις από τις κ. κ. Τζένυ Αλμπάνη και Αναστασία Δρανδάκη, στο αμφιθέατρο Fulerton Hall του Μουσείου.

Την Παρασκευή 26.09.2014, έλαβε χώρα στην αίθουσα Chicago Stock Exchange Room, επίσημο δείπνο, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος και Διευθυντής του AIC κ. Douglas Druick, ο Μητροπολίτης του Chicago κ. Ιάκωβος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Chicago κ. Ιωάννα Ευθυμιάδου, οι επιμελήτριες της έκθεσης στην NGA κ. κ. Suzan Arensberg και στο J. Paul Getty Museum Mary Louise Hart, καθώς και χορηγοί της έκθεσης, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας του Chicago και του Μουσείου Μπενάκη.

Το Art Institute είναι ο τρίτος και τελευταίος σταθμός της συγκεκριμένης έκθεσης, μετά την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον (Οκτώβριος - Μάρτιος 2014) και τη Βίλα Getty του J. Paul Getty Museum στο Μαλιμπού του Λος Άντζελες (Απρίλιος – Αύγουστος 2014). Η έκθεση στο Art Institute θα διαρκέσει έως την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015.


H έκθεση περιλαμβάνει 63 αντιπροσωπευτικά έργα και ευσύνοπτα συνοδευτικά κείμενα και παρέχει στον επισκέπτη μία εξαιρετική εικόνα του Βυζαντινού Πολιτισμού.

Η έκθεση καλύπτει την πρώιμη, μέση και ύστερη περίοδο του Βυζαντίου, όπως αυτές αποτυπώνονται στον ελλαδικό χώρο, από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο απόθεμα από σπάνιες επιγραφικές και νομισματικές μαρτυρίες, χειρόγραφους κώδικες, γλυπτά, αρχιτεκτονικά στοιχεία, μωσαϊκά δάπεδα, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και φορητές εικόνες, έργα μικροτεχνίας, και κεραμικής, βαρύτιμα υφάσματα και οτιδήποτε άλλο επιτρέπει στους επισκέπτες να σχηματίσουν μια πληρέστερη εικόνα για το βυζαντινό πολιτισμό.

Κατά κύριο λόγο το υλικό αυτό προέρχεται από ελληνικές μουσειακές συλλογές, μεγάλο μέρος του οποίου δεν έχει έως τώρα παρουσιαστεί στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα εκτίθενται άγνωστα μέχρι σήμερα νέα ανασκαφικά ευρήματα από όλο τον ελλαδικό χώρο.



Αρθρωμένη σε έναν χρονολογικό καμβά παρουσιάζει, παράλληλα με την κεντρική εκθεσιακή αφήγηση, ορισμένους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος θεματικούς κύκλους, όπως τη διττή αντιμετώπιση της αρχαίας ελληνικής τέχνης από τον χριστιανικό βυζαντινό κόσμο και την αποτύπωσή της στη βυζαντινή τέχνη, το ρόλο της αρχαιοελληνικής γραμματείας στην παιδεία, την κωδικοποίηση και εξέλιξη της υστερορωμαϊκής νομοθεσίας, τις έμφυλες ταυτότητες και την θέση της γυναίκας, την οικογενειακή ζωή, τις αντιλήψεις για την υγεία, τη μαγεία, τη γέννηση και τον θάνατο. Παρούσες σε όλη τη διαδρομή της έκθεσης είναι δύο καθοριστικές παράμετροι για τη φυσιογνωμία του βυζαντινού πολιτισμού: η ελληνική γλώσσα, δημώδης και λόγια και ο διαρκής διάλογος των δύο βασικών θεσμικών πόλων του βυζαντινού κράτους, της αυτοκρατορικής εξουσίας και της εκκλησίας.

Διοργάνωση

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με τη National Gallery of Art, στην Ουάνσιγκτον, και το Μουσείο J. Paul Getty στο Λος Άντζελες

Keywords
Τυχαία Θέματα