Τα ψηλά βουνά, του Ζ. Παπαντωνίου στο Ολύμπιον

Στην αίθουσα Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη η Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την Κυριακή 8 Ιανουαρίου το έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου, Τα ψηλά βουνά.

«...Παίζοντας έκαμαν όλη αυτή τη δουλειά και τα κατάφεραν! Καθένας εργάστηκε για τον εαυτό του, αλλά και για όλους· όλοι πάλι δούλεψαν για τον έναν. Έτσι έκαμαν αυτό που λέμε κοινότητα και έγιναν παράδειγμα

για πολλές άλλες...»

Η Παιδική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την περίοδο 2016 – 2017 «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Λ. Παπαντωνίου, στο θέατρο «Ολύμπιον», πλατεία Αριστοτέλους. Τις καθημερινές θα δίνονται παραστάσεις γιά μαθητές σχολείων. Θα πραγματοποιηθεί περιοδεία σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία και με οργανωτική υποστήριξη Δήμων και τοπικών πολιτιστικών φορέων.

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, 3D animation & video art Στάθη Μήτσιου, κινηση – χορογραφία Ειρήνης Καλογηρά, κοστούμια – εικαστικά Χρήστου Μπρούφα, μάσκες Πένης Ντάνη, βοηθός σκηνοθέτη Ιωάννα – Μαρκέλα Χαλκιά. Η επιλογή κειμένων είναι του Ανδρέα Καρακίτσιου, και η δραματουργική επεξεργασία του θιάσου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ζηνοβία Ανανιάδου, Γιούλη Βάλλα, Τριαντάφυλλος Δελής, Ιωάννα Διαμαντίδου, Μάριος Ζαρδαβάς, Άρης Νινίκας, Πέτρος Παπαζήσης.

Τα ψηλά βουνά, το πρώτο αναγνωστικό, που γράφτηκε στην εν χρήση γλώσσα των Νεοελλήνων, τη δημοτική, με τις ολοζώντανες περιγραφές του και το λεπτό του χιούμορ, προοριζόταν για την εκπαίδευση των νεότερων γενεών.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνικής μας παράδοσης, που κρύβει στις σελίδες του την απελευθερωμένη νοσταλγία των παιδιών και μνήμες της ανοιχτής φύσης απ’ όπου προέρχεται. Τα ψηλά βουνά, άφησαν να φανεί το πνεύμα του παιδαγωγού Παπαντωνίου, που μας κληροδότησε ένα έργο ουσιαστικό, ένα αξεπέραστο κατόρθωμα για την πενιχρή ιστορία της παιδαγωγικής μας λογοτεχνίας και συγχρόνως μια σπάνια νότα δροσιάς και ψυχικής ευφορίας για το ελληνικό σχολείο.

Η αγάπη των παιδιών απέναντι στο έργο, ως τις μέρες μας, αποδεικνύει τη διαχρονική αυθεντικότητα του αλλά και την επίδραση που αυτό άσκησε σε πολλές γενιές ελληνόπουλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα