Το τραγούδι του νεκρού αδελφού: το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στο Θέατρο Badminton
Η δεύτερη μεγάλη παράσταση με την οποία το Θέατρο Badminton γιορτάζει τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη είναι Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού.
Ένα από τα εμβληματικότερα έργα του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, ανεβαίνει στη σκηνή του Badminton σε μια ανανεωμένη εκδοχή, που επεξεργάστηκε ο ίδιος ο συνθέτης σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.
Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού είναι μια κατανυκτική λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό που ξέσπασε μετά από την
Για τη νέα, μεγάλη παραγωγή του Θεάτρου Badminton, ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε μια εντελώς καινούρια εκδοχή, επιχειρώντας μια συνομιλία με το παρόν και προσθέτοντας μια ολόκληρη πράξη. Η πρώτη πράξη ασχολείται με τη σκοτεινή περίοδο, πριν και μετά τα Δεκεμβριανά και ο συνθέτης ενσωματώνει τα πρώτα τραγούδια από τα "Λυρικά" σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη.
Μία αυθεντική προσωπική μαρτυρία του Μίκη Θεοδωράκη 70 χρόνια μετά, ένα έργο βαθιάς συγκίνησης και πνοής, Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού επαναφέρει στο προσκήνιο τα θεμελιώδη αιτήματα για μνήμη, αξιοπρέπεια και εθνική ομοψυχία.
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ
Γραμμένο το 1961, το Τραγούδι του νεκρού αδελφού είναι ένα από τα κορυφαία έργα του μεγάλου Έλληνα δημιουργού. Το έργο είναι μια λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό που ξέσπασε μετά από την εθνική εποποιία κατά του φασισμού. Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού περιλαμβάνει οκτώ ανυπέρβλητα λαϊκά τραγούδια, σε μουσική και στίχους του συνθέτη (πλην ενός, τους στίχους του οποίου έγραψε ο Κώστας Βίρβος). Το έργο, που διαπνέεται από μια συγκίνηση αρχετυπική –σχεδόν θρησκευτική–, είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη συλλογική ανάγκη για μνήμη. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα γενναίο κάλεσμα σε εθνική ομοψυχία, σκύβοντας με συγκλονιστική ωριμότητα πάνω στις πληγές του Εμφυλίου, οι οποίες την εποχή που γράφτηκε ήταν ακόμα ανοιχτές.
Η πρώτη παρουσίαση του Τραγουδιού έγινε το 1962 από τον θίασο του Μάνου Κατράκη, με βασικό ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στην κορυφαία ίσως στιγμή του. Έκτοτε ακολούθησαν κι άλλες παραστάσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή θέση κατέχουν εκείνες του Θανάση Παπαγεωργίου του Θεάτρου Στοά (1999).
Τα «Λυρικά» που πρόσθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης στη νέα επεξαργασία του έργου έρχονται και ολοκληρώνουν ιδανικά «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού». Αν και γράφτηκαν το 1977, συντροφεύουν με απόλυτη αρμονία την αφήγηση και τις μαρτυρίες του συγγραφέα Μίκη Θεοδωράκη για τη μεταπολεμική και προεμφυλιακή Ελλάδα των Δεκεμβριανών, της προδοσίας, των ψεύτικων και αληθινών αντιθέσεων. Τα «Λυρικά» είχαν την ιδιαιτερότητα να γραφτεί πρώτα η μουσική και μετά οι στίχοι από τον ποιητή και «συντοπίτη» του Μίκη Θεοδωράκη στη Μακρόνησο, Τάσο Λειβαδίτη. Τα «Λυρικά» πρωτοτραγούδησε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης και ηχογραφήθηκαν ζωντανά στο Λυκαβηττό το 1977.
Μια νέα εκδοχή, ένας μεγάλος θίασος
Φέτος, δεκαπέντε χρόνια μετά από την πρώτη του συνάντηση με το μυθικό αυτό έργο και πενήντα δύο χρόνια από την πρώτη παρουσίαση, ο Θανάσης Παπαγεωργίου επανέρχεται στο Τραγούδι του νεκρού αδελφού και το προσεγγίζει εκ νέου με μια σύγχρονη ματιά.
Η νέα εκδοχή, που προέκυψε ως φόρος τιμής του σκηνοθέτη προς τον μεγάλο δημιουργό, διατηρεί το κατανυκτικό αίσθημα που διατρέχει το έργο, προεκτείνοντας την προβληματική του προς το σήμερα. Η παράσταση ανεβαίνει μ’ έναν σπουδαίο θίασο, ένα σύνολο πενήντα ηθοποιών, τραγουδιστών, χορευτών και μουσικών, που περιλαμβάνει σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου και πενταγράμμου. Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν η Λήδα Πρωτοψάλτη, ο Κώστας Αρζόγλου, ο Νίκος |Αρβανίτης, ο Χρήστος Πλαίνης, η Εύα Καμινάρη η Στέλλα Γκίκα και ο Χρήστος Κάλοου. Τα Λυρικά ερμηνεύουν ο Κώστας Θωμαΐδης, η Καλιόπη Βέτα και η Μπέτυ Χαρλαύτη συνοδευόμενοι από μία κιθάρα και ένα ακορντεόν σε μία κατανυκτική νέα ενορχήστρωση του Γιάννη Μπελώνη σύμφωνα με την επιθυμία και έμπνευση του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη. Στον εξέχοντα ρόλο του Λαϊκού Τραγοιστή ο Κώστας Μακεδόνας με μεγαλοπρέπεια αποδίδει τα αθάνατα τραγούδια του έργου. Μαζί τους η «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης» υπό τον Γιάννη Μπελώνη, που με την καθοδήγηση του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποίησε τις ενορχηστρώσεις.
Στόχος του Θανάση Παπαγεωργίου είναι να αναδείξει την επικαιρότητα του έργου σε μια εποχή αναδυόμενης πόλωσης, που έχει επιτακτική ανάγκη –όσο καμία άλλη στο πρόσφατο παρελθόν– την εθνική ενότητα. Ο σκηνοθέτης θα πει:
«Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού δεν τραγουδιέται από εκείνους που αδιαφορούν για το τραγικό παρελθόν της χώρας, δεν τραγουδιέται από εκείνους που έχασαν τη μνήμη τους γυρίζοντας την πλάτη στον εφιάλτη που έζησε η πατρίδα. Τραγουδιέται μόνο από εκείνους που εύχονται να μην υπάρξει άλλος αλληλοσπαραγμός».
Η προσέγγιση του Παπαγεωργίου δικαιώνει τη σκέψη του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη. Γραμμένα στις αρχές της δεκαετίας του ’60 με αφορμή την πρώτη παρουσίαση του έργου, τα λόγια του συνθέτη ηχούν σήμερα απολύτως επίκαιρα:
«Σε στιγμές τόσο κρίσιμες για το έθνος και το λαό, πιστεύω πως ο ζωντανός καλλιτέχνης πρέπει να καταπιάνεται με έργα και με ενέργειες που θα βοηθήσουν άμεσα για να λυθεί η κρίση, για να βρεθεί διέξοδος. Πιστεύω πως ο μοναδικός δρόμος για να κερδίσουμε τη μάχη μπροστά στην ιστορία και στον πολιτισμό, είναι αυτή τη στιγμή η αληθινή ενότητα. Όχι ενότητα συμβατική, σκόπιμη, ενότητα τακτική –αλλά ενότητα ουσιαστική όλων των Ελλήνων».
Από τις 18 Μαρτίου, το Τραγούδι του νεκρού αδελφού επαναφέρει στο προσκήνιο τα θεμελιώδη αιτήματα για μνήμη, αξιοπρέπεια και ομοψυχία. Μια ιστορική παράσταση, για την ιστορία που ξαναγράφεται.
Το 1999 ο Θανάσης Παπαγεωργίου έδωσε για πρώτη φορά στο Θέατρο Στοά, αλλά και σε υπαίθρια θεάτρα, τη δική του εκδοχή. Σήμερα, ο σκηνοθέτης επιστρέφει στο σπουδαίο έργο θέλοντας να τιμήσει τον δημιουργό του: «Μακάρι», δηλώνει ο σκηνοθέτης, «με τη δουλειά που θα κάνω στο έργο του, να αποσβεστεί ένα μικρό έστω μέρος του χρέους που νιώθω απέναντί του».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Λέα Κούση
Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη
Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Μπελώνης
Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας: Νένη Ζάππα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Αναστασάκης
Παραγωγή: Μιχάλης Αδάμ
Πρωταγωνιστούν:
Λήδα Πρωτοψάλτη, Κώστας Αρζόγλου, Νίκος Αρβανίτης, Χρήστος Πλαΐνης, Σπύρος Περδίου, Χρήστος Κάλοου, Νίκη Χαντζίδου , Ευδοκία Σουβατζή, Ηλίας Κατέβας, Εύα Καμινάρη, Στέλλα Γκίκα, Κώστας Βελέντζας, Μαριαλένα Ροζάκη.
ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΛΥΡΙΚΩΝ (α΄μέρος, αλφαβητικά):
Καλλιόπη Βέττα, Κώστας Θωμαΐδης, Μπέττυ Χαρλαύτη
ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ: Κώστας Μακεδόνας
Παίζουν επίσης (αλφαβητικά):
Γιώργος Γιαννίμπας, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαριάννα Λαγουρού, Παναγιώτα Μανώλη, Ζαχαρούλα Οικονόμου, Βάσω Ορκοπούλου, Βαγγέλης Πιτσιλός, Ιωάννα Παυλίδου, Χριστίνα Πλατανιώτη, Βαγγέλης Σαλεύρης, ΕλευθερίαΣτεργίδου, ΘοδωρήςΤούμπανος, Κοραλία Τσόγκα, Κωνσταντίνος Φάμης.
Χορευτές :
Ειρήνη Κυρμιζάκη, Θανάσης Ζερβόπουλος, Αχιλλέας Χαρίσκος
Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»:
Γιάννης Μπελώνης: Πιάνο
Θανάσης Βασιλάς: Μπουζούκι
Γιάννης Ματσούκας : Μπουζούκι
Ξενοφών Συμβουλίδης: Όόμποε, φλογέρες, μπαγλαμάς
Βαγγέλης Κονταράτος: Κιθάρα
Αρτέμης Σαμαράς : Βιόλα
Λευτέρης Γρίβας : Ακορντεόν
Σταύρος Καβαλλιεράτος: Μπάσο
Nίκος Σκομόπουλος: Ντραμς
Στέφανος Θεοδωράκης –Παπαγγελίδης: Κρουστά
Διάρκεια: 2:45΄
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Βέφα Αλεξιάδου: Η νέα φωτογραφία και το μήνυμα της μαγείρισσας στο Facebook
- Η νέα μαρτυρία και το άγνωστο καψώνι στον αγνοούμενο φοιτητή που βλέπετε - Νέα τροπή στο μεγάλο θρίλερ του μήνα
- Απρόσμενες οι εξελίξεις σε Ρουά Ματ και Μπρούσκο...
- Adidas 3Foil
- Oscars 2015: Ο πωρωτικός λόγος της Patricia Arquette που έκανε Streep και JLo να πάθουν αμόκ
- Η Σκάρλετ Γιόχανσον έφτιαξε γυναικείο συγκρότημα - Άκου το πρώτο single [vds]
- Εργαστήριο Κινούμενης Εικόνας – animation για ενηλίκους από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
- Nike Sweeper Otk Short-Solid
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Culture Now
- Εργαστήριο Κινούμενης Εικόνας – animation για ενηλίκους από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
- Το τραγούδι του νεκρού αδελφού: το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στο Θέατρο Badminton
- 4o Διεθνές Σεμινάριο βιολιού και Workshop Μουσικής Δωματίου 2015 με τον Λεωνίδα Καβάκο
- Βραβείο Νέου Λογοτέχνη 2015: Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι
- Ξημερώνει της Μαρίας Παπαλέξη στο πλαίσιο του Θέατρου Αλληλεγγύης για παιδιά
- Groove Attack Big Band live @ Holy Wood Stage
- Θωμάς Τσαλαπάτης: Η γλυκιά συμφορά της ποίησης
- Οι Phronesis live στο Gazarte
- Τελευταία Νέα Culture Now
- Το τραγούδι του νεκρού αδελφού: το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στο Θέατρο Badminton
- Βραβείο Νέου Λογοτέχνη 2015: Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι
- Ξημερώνει της Μαρίας Παπαλέξη στο πλαίσιο του Θέατρου Αλληλεγγύης για παιδιά
- Θωμάς Τσαλαπάτης: Η γλυκιά συμφορά της ποίησης
- Εργαστήριο Κινούμενης Εικόνας – animation για ενηλίκους από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
- Οι Phronesis live στο Gazarte
- 4o Διεθνές Σεμινάριο βιολιού και Workshop Μουσικής Δωματίου 2015 με τον Λεωνίδα Καβάκο
- Groove Attack Big Band live @ Holy Wood Stage
- Παρουσίαση βιβλίου: Μυστικά Γυναικών-Η Κόκκινη Συλλογή του Γιώργου Καστρουνή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ψυχαγωγία
- Ποιος αγαπημένος Έλληνας φοράει τα... ιατρικά και εισβάλλει στο «Κάτω Παρτάλι»;
- Le Monde: Το ροκ λουκ και η αλλαζονική στάση του Βαρουφάκη τον κάνει ξένο ανάμεσα στους συναδέλφους του
- Απρόσμενες οι εξελίξεις σε Ρουά Ματ και Μπρούσκο...
- Οι σκηνές του Game of Thrones που κόπηκαν (Video)
- Το σχόλιο της Ναταλίας Γερμανού στο Twitter: «Θέλω να τοποθετηθεί κάποιος υπεύθυνα»
- Clean Monday: Άκου το τραγούδι του Guardian για την ελληνική κρίση και τον Βαρουφάκη
- H Σκάρλετ Τζοχάνσον χαρίζει το πρώτο single από το girl group της με όνομα The Singles
- Σάρωσε το 2ο επεισόδιο του THE VOICE 2
- Πλήθος επωνύμων στο πρόγραμμα Λοτσάρη - Πετράκη!
- Ποια κούκλα παρουσιάστρια ποζάρει αγκαλιά με τον σκυλάκο της;