Οι τράπεζες θα επωμιστούν μεγαλύτερο ελληνικό χρέος


Συμφωνούν σε αυτό οι υπουργοί Οικονομικών της ΕυρώπηςΟι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης έχουν συμφωνήσει ότι οι τράπεζες πρέπει να δεχθούν σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα για να αντιμετωπιστεί η κρίση του χρέους της ευρωζώνης. Οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν
κούρεμα έως και 60 τοις εκατό του χρέους.

Φθάνοντας για τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών για την επίλυση κρίσης του χρέους της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, δήλωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν η συμβολή τους στην επίλυση της παρατεταμένης κρίσης.

«Συμφωνήσαμε σήμερα ότι χρειαζόμαστε μια ουσιαστική αύξηση του μεριδίου που πρέπει να επωμιστούν οι τράπεζες», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Η νέα έκθεση που αποτέλεσε τη βάση για τις συζητήσεις κατά τη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή υπογράμμιζε ότι ένα κούρεμα ως και 60 τοις εκατό μπορεί να είναι απαραίτητο. Το νέο ποσοστό υπερβαίνει κατά πολύ μια προηγούμενη εκτίμηση ότι οι τράπεζες θα πρέπει να λάβει ένα 21 τοις εκατό απώλεια που είχε συμφωνηθεί την 21η Ιουλίου.

Η έκθεση, της τρόικας, προειδοποίησε ότι για να συνεχίσει το πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα (€ 109 δισεκατομμύρια), το χρέος στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθεί έως και κατά 60 τοις εκατό.

«Κούρεμα» του χρέους

Σχολιάζοντας την πρόοδο στις Βρυξέλλες το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας κ. Anders Borg είπε ότι ήταν «αρκετά προφανές ότι χρειαζόμαστε ένα ουσιαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Οι κρίσιμες συνομιλίες του Σαββάτου επικεντρώθηκαν στους τρόπους ώστε να γίνει το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης πιο ανθεκτικό στην απειλή της ελληνικής χρεοκοπίας και τις τυχόν περαιτέρω μετάδοσης σε όλη την Ευρώπη. Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, George Osborne, προειδοποίησε ότι χωρίς μακροπρόθεσμες λύσεις για την κρίση του χρέους, αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει ανεπανόρθωτα και τις μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρώπη.

«Η κρίση στην ευρωζώνη είναι σε θέση να κάνει πραγματική ζημιά σε πολλές από τις ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας», δήλωσε ο Osborne, ο οποίος πρόσθεσε ότι «έχουμε χορτάσει από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα».

Με τις ανησυχίες για το κατά πόσον οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντέξουν τις αυξημένες ζημίες και την πιθανή αναταραχή που θα προκύψει στην αγορά, οι υπουργοί οικονομικών αναμένεται να αναγκάσουν τις τράπεζες να αυξήσουν τα δισεκατομμύρια των κονδυλίων έκτακτης ανάγκης.

Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δεσμευτεί να έχουν φθάσει σε μια λύση την Κυριακή, έχει προγραμματιστεί μία επιπλέον συνάντηση των ηγετών της ΕΕ την Τετάρτη.

«Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο, αλλά όχι αρκετή για να παρθούν τελικές αποφάσεις την Κυριακή», δήλωσε ο Steffen Seibert, εκπρόσωπος Γερμανίδα Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ την Παρασκευή.


Keywords
Τυχαία Θέματα