ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Ρεπορτάζ : Νίκος Σακελλαρίου
(από την Ημερησία)
Νέο μικρό «κύμα» εκροών καταθέσεων ξεδιπλώθηκε το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, μετά την ουσιαστική απενεργοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και την επιδείνωση των μεγεθών. Πρόκειται για το τέταρτο «κύμα» εκροών καταθέσεων από την αρχή...
του 2010 και εντοπίζεται σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους κυρίως σε εκταμιεύσεις και μεταφορές κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Αν και επισήμως δεν υπάρχουν στοιχεία για την κίνηση των κεφαλαίων, εν τούτοις υπολογίζεται ότι στο δίμηνο ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
Οι οξυνόμενοι φόβοι για την περίπτωση
της Ελλάδας και την «επόμενη ημέρα» του τραπεζικού συστήματος, οδηγούν πλέον και μικρούς καταθέτες στην επιλογή τραπεζικών λύσεων που αφενός θα διασφαλίζουν ότι οι καταθέσεις τους θα παραμείνουν στο ευρώ και δεν θα κινδυνεύσουν σε καμία περίπτωση να μετατραπούν σε δραχμή ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα που θα προκύψει από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, αφετέρου θα κάνουν διασπορά σε συνάλλαγμα και κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοποίησης ως εναλλακτική επιλογή και τέλος σε μετακίνηση των κεφαλαίων σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και μετά σε ΗΠΑ, Ολλανδία, Αυστρία και Σκανδιναβικές χώρες.
Κινητές αξίες
Οι αγορές κινητών αξιών (μετοχές) σε μεγάλες αγορές μπορούν να εγγυηθούν ότι σε κάθε περίπτωση οι μέτοχοι θα κρατούν κάποια υπεραξία στα χέρια τους. Τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου είναι μία λύση αλλά με πολλά «μπαλώματα» αφού ουδείς γνωρίζει σε ποιο νόμισμα ή τι ποσό θα λάβει στη λήξη τους ο επενδυτής, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν πολύ αρνητικά σενάρια. Το άνοιγμα λογαριασμών στο εξωτερικό ή οι τοποθετήσεις απευθείας σε ξένα προϊόντα είναι νόμιμες κάτω από το πρίσμα της κοινοτικής οδηγίας 94 περί «Ελεύθερης Διακίνησης Κεφαλαίων» και απαιτούν από τους καταθέτες να προσκομίσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ταυτότητες, διαβατήρια) μαζί με τα εκκαθαριστικά και τις διευθύνσεις. Οι καταθέσεις ουσιαστικά υπόκεινται στη φορολογία του κράτους που ανοίγονται. Χρονικά τα ξένα καταστήματα στην Ελλάδα, υποχρεώνουν τους ενδιαφερόμενους να ανοίξουν και στις τράπεζες λογαριασμό όπου θα τοποθετήσουν τα λεφτά τους για ένα διάστημα (από 1 μήνα έως 6 μήνες) πριν ανοίξουν τους λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Ξένες τράπεζες
Στο παιχνίδι της «προστασίας» των εισοδημάτων ουσιαστικά πρωτοστατούν οι ξένες τράπεζες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, στην BNP Paribas οι δραστηριότητές της και το πελατολόγιό της μέσα στη διετία 2010-2011 αυξήθηκε θεαματικά (περίπου 40%) σε σχέση με την προηγούμενη διετία γεγονός που αποδίδεται στην έμφαση που δίνει η τράπεζα να προωθήσει εναλλακτικές μορφές τοποθετήσεων σε ευρώ ή άλλα «ισχυρά νομίσματα» καθώς και στη βοήθεια που δίνει για να ανοίξουν λογαριασμοί στη Γαλλία ή όπου αλλού δραστηριοποιείται ο τραπεζικός όμιλος. Το ελάχιστο ποσό για να ανοίξει λογαριασμός στη Γαλλία απευθείας από την Ελλάδα είναι περίπου 75-100 χιλ. ευρώ (ανάλογα με την τραπεζική σχέση που έχει ο πελάτ
Keywords
Τυχαία Θέματα