Σε εφεδρεία 20.000 εργαζόμενοι από ΔΕΗ, ΕΛΠE, ΑΤΕ


H κυβέρνηση, υπό την πίεση των έκτακτων οικονομικών συνθηκών, του task force και...
των ξένων κυβερνήσεων που ζητούν μείωση κόστους του Δημοσίου άμεσα, και επιθυμώντας να γλιτώσει τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει επέκταση της εφεδρείας σε μια σειρά επιχειρήσεων με παρουσία στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στην προς συζήτηση λίστα και οι οποίες σχεδόν βέβαια θα ενταχθούν στο νέο μέτρο είναι οι ΔΕΗ,
ΟΠΑΠ, ΕΛ.ΠΕ., ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τοποθετηθούν «άμεσα και σε πρώτη φάση» στην εργασιακή εφεδρεία 20.000 εργαζόμενοι από τους 200.000 που συνολικά εργάζονται στους παραπάνω φορείς. Αυτή όμως θα είναι μόνο η αρχή.

Κι αυτό διότι σε δεύτερη φάση ενδέχεται το μέτρο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο με στόχο τη μείωση του προσωπικού στο συγκεκριμένο πεδίο του Δημοσίου έως και 40%. Η συγκεκριμένη ενέργεια, αν και θεωρείται μεγάλου ρίσκου για την κυβέρνηση λόγω της σφοδρής σύγκρουσης που αναμένεται με τα ισχυρά συνδικάτα που κυρίως πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, κρίνεται επιβεβλημένη καθώς οι οικονομίες που θα εξασφαλιστούν για το Δημόσιο θα είναι μεγάλες.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως στις εννέα παραπάνω επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας οι αμοιβές ως επί το πλείστον υπερβαίνουν αυτές του σκληρού πυρήνα του δημόσιου τομέα, ενώ έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις εργαζομένων που λαμβάνουν έως και 150.000 - 200.000 ευρώ ετησίως.

Παράλληλα, οι γερμανικές επιδιώξεις για ενδεχόμενες επενδύσεις στους συγκεκριμένους τομείς της επιχειρηματικότητας, όπως είναι η ενέργεια, τα νερά, ο στοιχηματισμός και τα λιμάνια, ενδέχεται να γίνουν σαφώς πιο εύκολες όταν θα έχει υπάρξει ένα γερό ξεκαθάρισμα σε μισθολογική και εργασιακή βάση.

Οι επιλογές εργαζομένων που θα μπουν στο νέο καθεστώς εργασιακής αποστρατείας θα ακολουθήσουν την ήδη υπάρχουσα μορφή που έχει ανακοινωθεί για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θα πρέπει να πούμε επίσης πως η επιλογή των εννέα εισηγμένων έχει να κάνει και με μία επιπλέον απαίτηση των δανειστών μας: την ελάφρυνση του εργασιακού κόστους για επιχειρήσεις που αργά ή γρήγορα θα ιδιωτικοποιηθούν. Επομένως με την εφεδρεία οι μελλοντικοί αγοραστές απαλλάσσονται από πρόσθετα βάρη μισθοδοσίας και το κράτος ξεμπερδεύει με μια «βαριά» υποχρέωσή του. Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, η εν λόγω παρέμβαση είναι ειλημμένη και θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών.

Πώς θα γίνει η εφεδρεία

Κλειδί για τις αλλαγές που επίκεινται είναι ο ν. 3986/2011 και ειδικότερα το άρθρο 37, παράγραφος 7. Οπως αναγράφεται, «το εξής τυχόν πλεονάζον προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005 (Α’ 314) εντάσσεται σε πίνακες κατάταξης που καταρτίζονται χωριστά σε κάθε νομικό πρόσωπο από το ΑΣΕΠ με βάση αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια… Με προεδρ
Keywords
Τυχαία Θέματα