To τένις χωρίς συναισθηματισμούς

Αρθρογραφεί ο αναγνώστης του Tennis24, Μιχάλης Μιχαλόπουλος στη στήλη “Η άποψή μου”

Διαβάζω σχεδόν ανελλιπώς τις απόψεις, τα σχόλια και τις κριτικές για το τέννις και ομολογώ πως αρκετές φορές βρίσκω τον εαυτό μου στην άβολη θέση να παραδεκτώ πως παρακολουθώ ένα άθλημα διαφορετικό σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν. Παρά την αύξηση του ενδιαφέροντος για το τέννις και τις άπειρες επιλογές για ενημέρωση και συμμετοχή σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο, αισθάνομαι πως σε ένα επικίνδυνο βαθμό πλέον αρχίζουμε να το κακομεταχειριζόμαστε

καθώς αρχίζει και πάλι το συναίσθημα μας να καλύπτει την λογική σε κάθε επίπεδο.

Οφείλω βεβαίως να εξηγηθώ δεόντως τι εννοώ και γιατί έχω οδηγηθεί στην απόφαση να εκθέσω την άποψη μου για το τένις σε αυτόν τον αξιόλογο ιστότοπο.

Το τένις λοιπόν, ως ένα από τα λίγα αθλήματα όπου η προσωπική εμπλοκή του ατόμου στο αποτέλεσμα είναι απόλυτη, δεν είναι ένα πεδίο στο οποίο παίζει ρόλο ή έχει σημασία η καταγωγή, το χρώμα και η θρησκεία. Ούτε η ομορφιά, η εξωτερική εμφάνιση και η προσωπική διαβίωση. Αυτά παίζουν ρόλο για όσους ενδιαφέρονται να τα παρακολουθούν εκτός γηπέδου. Κανένας στο τένις δεν κερδίζει γιατί είναι όμορφος και διάσημος. Και αν το τένις κάνει κάποιον διάσημο δεν σημαίνει πως θα κερδίζει διαρκώς απλά και μόνο γιατί είναι τέτοιος.

Δεν κατατίθεται καμιά Ελληνική ψυχή ή Ισπανική ή Ελβετική στα γήπεδα και τα μόνα 2 πράγματα που παίζουν ρόλο είναι η τεχνική ικανότητα και η ψυχολογική διαχείριση ενός αγώνα. Με αυτή την λογική λοιπόν με την οποία ο καθένας μπορεί να διαφωνήσει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και καμία κρίση στο τένις όπως συχνά διαβάζω. Οι 3-4 παίκτες που μονοπωλούν τους τίτλους και τις ψηλές θέσεις στην κατάταξη απειλούνται μονίμως και χρειάζονται κόποι και μόχθοι για να κερδίσουν τους αντιπάλους τους. Εάν ο Κύργιος σπάει τις ρακέτες και γίνεται κλόουν όποτε δεν του αρέσει κάτι δεν είναι πρόβλημα κανενός ούτε και του τένις ως άθλημα.

Το ότι επίσης ο Τσιτσιπάς έχει καβαλήσει το καλάμι και γυροφέρνει όλη μέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επίσης δεν είναι πρόβλημα του τένις. Το ότι η Σάκκαρη μια κερδίζει δυνατότερες αντιπάλους της και μια χάνει από αδύνατες επίσης. Το ότι ο Τσίλιτς, ο Τσόριτς, ο Κετσινάτο, ο Στρούφ και τόσοι και τόσες άλλες δεν είναι σταθεροί ώστε να μαζέψουν βαθμούς και να’ χουν καλύτερες κληρώσεις κλπ, δεν αποτελεί κανένα απολύτως πρόβλημα για το τένις ως άθλημα.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως κρίση. Κρίση υπάρχει στους ίδιους τους αθλητές που δεν αφιερώνονται ολοκληρωτικά στο άθλημα. Δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους τα οποία συνεχώς τους τιμωρούν. Αν ένα πράγμα έχουμε μάθει από το άθλημα είναι πως με αυτόν τον εξοπλισμό που έχουν σήμερα στη διάθεση τους οι αθλητές (μέχρι και ρακέτες forgiving υπάρχουν, παπούτσια που κάνουν τους αθλητές να τρέχουν σαν τραίνα, φανέλες που μετατρέπονται σε κλιματιστικά), και τα τεράστια ποσά που κερδίζουν έχουν όλα τα μέσα να κάνουν θυσίες και να βάλουν μυαλό. Όταν όμως το μυαλό τρέχει αλλού τίποτε δεν πρόκειται να ανεβάσει έναν αθλητή σε άλλο επίπεδο μόνιμα. Χρειάζονται θυσίες και απόλυτη δέσμευση. Το να μην βγάζεις την μπάλα έξω, το να μην σημαδεύεις το δίκτυ, το να επιλέγεις σωστά τι θα πράξεις σε ένα drop shot δεν τα μαθαίνεις με το να βγάζεις φωτογραφίες και να σε ενδιαφέρει πόσους followers έχεις . Ούτε και η κακή εκτίμηση του ποιος είσαι. Αυτό δεν είναι κρίση στο τένις. Είναι κρίση των ίδιων των αθλητών.

Ο Παγδατής υπήρξε κατά την άποψη μου ο μοναδικός αθλητής που δεν ανήκε στις ανεπτυγμένες στο τένις χώρες που διέθετε αυτά τα στοιχεία σε μια φάση της ζωής του. Τεχνική υψηλότατου επιπέδου, πάθος, δέσμευση. Μέχρι που έγινε διάσημος. Άρχισε τις απολύσεις ακριβών προπονητών, αποσπάστηκε από το στοιχείο δέσμευσης που τον διέκρινε, απολάμβανε τις ιαχές εθνικής υπερηφάνειας που τον βομβάρδιζαν και στο τέλος έβαλε και αρκετά κιλά ικανά να τον διαλύσουν μυοσκελετικά και να χάνει συνεχώς έδαφος. Μόνο το ταλέντο του τον κράτησε στο προσκήνιο αραιά και που για να τον θυμούνται οι fans του τένις.

Ο Τσιτσιπάς βιώνει ήδη τα αποτελέσματα της δικής του αντίδρασης και διαχείρισης της επιτυχίας του. Με τυπικές αντιδράσεις ενός νέου ανθρώπου που δεν μπορεί να υιοθετήσει σοβαρή δέσμευση δείχνει να χάνει την αύρα του και οι αντίπαλοι του νοιώθουν πια πως δεν είναι αξιόπιστος. Το backhand του παρέμεινε ένα ακίνδυνο μέσο απόκρουσης της μπάλας, δεν επιτίθεται εγκαίρως, δεν έχει καλό πρώτο service και δείχνει συνέχεια νευρικός. Με πολλές δυνατότητες αλλά με ασύμβατη συμπεριφορά.

Η Σάκκαρη δείχνει να έχει μεγάλη δέσμευση γι΄αυτό που κάνει αλλά πρέπει επιτέλους να μάθει να μην σημαδεύει το δίχτυ. Η Χάλεπ αυτό κάνει. Τεχνικά δεν είναι καλύτερη από την Σάκκαρη αλλά έχει εμπεδώσει ότι για να κερδίζεις πρέπει η μπάλα να περνά πάνω από το δίχτυ και να μην βγαίνει έξω. Η Κβίτοβα αποφάσισε ξαφνικά να γίνει μοντέλο και έχασε αρκετά κιλά. Αυτό όμως ήταν προσωπική της επιλογή καθώς δείχνει να την ενδιαφέρει η εξωτερική της εμφάνιση. Στην ουσία όμως έχει στερήσει από τον εαυτό της το όπλο που διέθετε και που την έκανε φόβητρο τα προηγούμενα χρόνια. Τον όγκο της και τον έλεγχο των κτυπημάτων που είχε χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Σήμερα είναι συνεχώς καταϊδρωμένη γιατί το παιχνίδι της δεν είναι συμβατό ούτε με το ύψος της ούτε με τον όγκο της. Είναι ένα άλλο τυπικό παράδειγμα αθλητή που ουσιαστικά περιορίζει τις πιθανότητες του να ανέβει ψηλά. Για την Σ.Ουίλιαμς δεν υπάρχει λόγος να αναφερθεί κανείς γιατί είναι το τρανότερο παράδειγμα της διαφοράς μεταξύ του να προσπαθείς και του να μην προσπαθείς. Τώρα έχει μετατραπεί σε σάκο του μποξ καθώς ούτε κιλά την νοιάζει να χάσει αλλά ούτε την απόλαυση της γκλαμουριάς που την περιτριγυρίζει.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία κρίση στο τένις. Δεν υπάρχουν σημαίες στο τένις. Υπάρχουν όμως πολλά λεφτά και δόξα. Σε όλον αυτόν τον κόσμο πρώτοι θα είναι πάντα όσοι είναι σοβαροί και μέσα και έξω από το court. Είναι απλά η μοναδική συνταγή επιτυχίας.

Μιχάλης Μιχαλόπουλος – αναγνώστης του Tennis24

“Η άποψή μου” είναι η νέα θεματική στήλη του Tennis24, ικανοποιώντας έτσι την “ανάγκη” των αγνών φιλάθλων να εκφράσουν ελεύθερα την γνώμη τους για οποιοδήποτε θέμα (τενιστικό) τους απασχολεί.

Τα κείμενα τα οποία θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο info@tennis24.gr, θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα, με ονοματεπώνυμο, συντακτικά ορθά (τόνους, διαστήματα, παράγραφοι, όχι κεφαλαία) και φυσικά να σέβονται τον αναγνώστη και το ίδιο το άθλημα, σε κόσμιο και τενιστικό πλαίσιο. Aν θέλετε να επισυνάψετε και μια φωτογραφία της αρεσκείας σας, θα πρέπει να έχει διάσταση πάνω από 1000×500 pixels σε jpg μορφή, διαφορετικά θα επιλέξουμε εμείς μια αντιπροσωπευτική για το άρθρο σας.

The post To τένις χωρίς συναισθηματισμούς appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα