Το πιο σημαντικό ματς στην ιστορία του τένις

Ο τελικός του φετινού Roland Garros είναι προφανώς το πιο σημαντικό παιχνίδι στην ιστορία του ελληνικού τένις, καθώς ο Στέφανος Τσιτσιπάς γίνεται ο πρώτος εκπρόσωπος της χώρας μας (σε άντρες και γυναίκες), σε έναν τελικό Grand Slam διοργάνωσης.

Πέραν όμως της εξέχουσας σημασίας του για το ελληνικό τένις, είναι και ένα παιχνίδι που μπορεί να αποδειχθεί ιστορικό και κομβικό για την ιστορία του παγκοσμίου τένις (ιδιαιτέρως όσον αφορά στην Open Era), για

δυο, κυρίως, λόγους.

Ο πρώτος, είναι ότι η έκβαση του μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη μάχη των τριών μεγάλων της εποχής μας (Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς), σχετικά με την κατάκτηση των περισσότερων τίτλων σε Grand Slam τουρνουά, που είναι και το ιερό δισκοπότηρο για κάθε τενίστα.

Σε περίπτωση νίκης του Τζόκοβιτς, θα είναι ο μόνος παίχτης στην Open Era, που θα έχει κατακτήσει τουλάχιστον δυο φορές και τα τέσσερα Μajor τουρνουά. Επίσης, θα πάρει μια επιπλέον ώθηση και έχοντας πια μόνο έναν τίτλο λιγότερο (20 εναντίον 19) από τους μεγάλους αντιπάλους του, είναι πολύ πιθανό να τους φτάσει ή και να τους ξεπεράσει, καθώς στους επόμενους επτά μήνες θα έχει τρεις ευκαιρίες σε διοργανώσεις (Wimbledon, US Open και AUS Open), όπου θα είναι φαβορί.

Αντιθέτως, στην ευκταία (πιστεύω για όλους τους Έλληνες και πάρα πολλούς φίλους του τένις σε όλο τον κόσμο) περίπτωση, νίκης του Στέφανου Τσιτσιπά, εκτός του ότι θα μείνει στους 18 τίτλους, ο Τζόκοβιτς θα χάσει κάτι από την ορμή του και ίσως την σιγουριά του, για τη συνέχεια και τα επόμενα μεγάλα τουρνουά.

Ο δεύτερος λόγος (που φυσικά σχετίζεται και με τον πρώτο), που ο τελικός μεταξύ του Στέφανου Τσιτσιπά και του Νόβακ Τζόκοβιτς, μπορεί να αποβεί καθοριστικός στην ιστορία του παγκόσμιου τένις, είναι βέβαια ότι σε περίπτωση νίκης του Έλληνα πρωταθλητή, θα έχει συντελεστεί ένα τεράστιο βήμα για την πολυσυζητημένη αλλαγή φρουράς ή σκυτάλης, με την κατάκτηση σημαντικών τίτλων από τενίστες της νέας γενιάς (Next Gen).

Μέχρι σήμερα, κανείς από τη νέα γενιά δεν έχει κατακτήσει τίτλο σε Μajor διοργάνωση, καθώς ο Ντανίλ Μεντβέντεφ έχασε δυο φορές σε τελικό από Ναδάλ και Τζόκοβιτς αντίστοιχα.

Ακόμη και ο Ντομινίκ Τιμ (που ανήκει σε μια ενδιάμεση γενιά), έχει χάσει σε όλους τους άλλους τελικούς (από Ναδάλ και Τζόκοβιτς επίσης) που έπαιξε και κατέκτησε το US Open πέρυσι, όταν έλειπαν οι Φέντερερ, Ναδάλ και ο Τζόκοβιτς αποβλήθηκε λόγω του τραυματισμού της επόπτριας γραμμών.

Μια νίκη λοιπόν του Στέφανου Τσιτσιπά, θα αποτελεί κάτι μοναδικό και πρωτόγνωρο, που ίσως σηματοδοτήσει αλλαγή εποχής στο παγκόσμιο τένις, καθώς θα κλονίσει την παντοκρατορία των τριών μεγάλων και θα δώσει παραπάνω πίστη, αυτοπεποίθηση και έμπνευση, όχι μόνο στον ίδιο, αλλά και σε όλους τους ταλαντούχους τενίστες την γενιάς του και τους νεότερους (όπως ο Σίνερ και ο Μουζέτι) που ακολουθούν.

Τι πιο ωραίο λοιπόν, αυτή η πολυθρύλητη αλλαγή στο παγκόσμιο τένις να συμβεί από τα χέρια ενός Έλληνα. Όλες οι ευχές μας, η θετική σκέψη και το συναίσθημα ας είναι μαζί του, για να απολαύσει πάνω απ’ όλα αυτό το μεγάλο παιχνίδι, αυτές τις μεγάλες στιγμές, που ανήκουν βέβαια πρώτα στον ίδιο και μετά στην ιστορία του τένις.

Νίκος Αργύρογλου – Αναγνώστης Tennis24

The post Το πιο σημαντικό ματς στην ιστορία του τένις appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα