VIDEO: Μυστήριο βουητό τρελαίνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

10:01 1/8/2013 - Πηγή: 24wro


Ένας υπόκωφος και επίμονος ήχος ξεκινά αργά, συνήθως, κατά τη διάρκεια της σκοτεινής νύχτας. Και αν σε κυριεύσει, δεν σε ...

αφήνει σε ησυχία, σχεδόν, ποτέ.

Το Τάος στο Νέο Μεξικό είναι διάσημο για το Βουητό που βασανίζει μερίδα των κατοίκων του. Είναι γνωστό ως “Το Βουητό” (στα αγγλικά, The Hum). Ένας σταθερός, μονότονος ήχος που ακούγεται σε μέρη τόσο διαφορετικά και μακρινά όπως το Τάος, στο Νέο Μεξικό και το Μπρίστολ, στην Αγγλία.

Αλλά αυτό που το προκαλεί και ο λόγος που επηρεάζει
μόνο ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού, σε ορισμένες περιοχές, παραμένουν μυστήρια, παρά τη σειρά των επιστημονικών ερευνών που προσπάθησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο.

Οι αναφορές για ένα περίεργο βουητό χαμηλής συχνότητας ξεκίνησαν, αραιά, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950. Άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν παραπονεθεί για οποιονδήποτε ασυνήθιστο ήχο προηγουμένως, ξαφνικά υποστήριζαν ότι βασανίζονταν από ένα έντονο βουητό σαν γουργουρητό.

Από τότε, όλες οι αναφερθείσες περιπτώσεις φαίνεται να έχουν αρκετά κοινά στοιχεία. Γενικά, το Βουητό ακούγεται μόνο σε εσωτερικούς χώρους και είναι πιο δυνατό κατά τη διάρκεια της νύχτας από ότι τη μέρα. Είναι, επίσης, πιο συχνό σε αγροτικές ή προαστιακές περιοχές.

Οι αναφορές για το Βουητό είναι σπάνιες σε αστικά κέντρα, πιθανότατα λόγω του συνεχούς θορύβου που επικρατεί στις πόλεις. Μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 2% των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο μπορούν να ακούσουν το Βουητό και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μεταξύ 55 και 70 ετών, σύμφωνα με αγγλική μελέτη από το 2003.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακούνε το Βουητό – μερικές φορές αποκαλούνται “Ακροατές” ή “Υποτονθορύζοντες” – περιγράφουν τον ήχο σαν παρόμοιο με εκείνο που κάνει μια πετρελαιοκίνητη μηχανή, όταν δουλεύει σε κοντινή απόσταση. Και αυτός ο ήχος τούς έχει οδηγήσει σε σημείο απελπισίας. “Είναι σαν βασανιστήριο. Μερικές φορές, απλά θες να φωνάξεις”, δήλωσε η συνταξιούχος Katie Jacques, από το Leeds, στο BBC.

Το Leeds είναι ένα από τα πολλά μέρη στη Μεγάλη Βρετανία, όπου το Βουητό έχει κάνει, πρόσφατα, την εμφάνισή του. “Είναι χειρότερο τα βράδια. Είναι δύσκολο να πάω για ύπνο, επειδή ακούω αυτό τον ήχο στο παρασκήνιο. Γυρνάς και παλεύεις με τα σεντόνια και καταλήγεις όλο και περισσότερο ταραγμένος”, πρόσθεσε η Jacques. Το γεγονός ότι πολλοί “Ακροατές” χαρακτηρίζονται εκκεντρικοί ή κλαψιάρηδες από τους υπόλοιπους, συντελεί στην επιδείνωση της δυστυχίας τους.

Οι περισσότεροι από όσους υποφέρουν από το φαινόμενο έχουν απολύτως φυσιολογική ακοή. Παραπονιούνται για πονοκεφάλους, ναυτία, ζαλάδες, ρινορραγία και διαταραχές ύπνου. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον μία περίπτωση αυτοκτονίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αποδοθεί στο Βουητό, σύμφωνα με το BBC.

Οι ζώνες του Βουητού Το Μπρίστολ, στην Αγγλία, ήταν ένα από τα πρώτα μέρη στον πλανήτη όπου έγιναν συστηματικές αναφορές στο Βουητό. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, περίπου 800 άτομα στην παραθαλάσσια πόλη ανέφεραν ότι άκουγαν ένα σταθερό ήχο, σαν από ταμπούρλο, ο οποίος αποδόθηκε στην κίνηση οχημάτων και στην 24ωρη εργασία των τοπικών εργοστασίων. Μία άλλη περιοχή που έγινε διάσημη για το Βουητό της είναι το Τάος, στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Από την άνοιξη του 1991, οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για έναν υπόκωφο θόρυβο. Μία ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος και το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικό και άλλοι ειδικοί προσπάθησαν να εντοπίσουν την πηγή του ήχου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το Γουίντσορ, στο Οντάριο, είναι άλλη μία τοποθεσία όπου το Βουητό βασανίζει μέρος του πληθυσμού.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουίντσορ και το Πανεπιστήμιο Western εξασφάλισαν, πρόσφατα, επιχορήγηση, για να προσδιορίσουν την αιτία του φαινομένου. Ειδικοί ερευνούν, επίσης, το Βουητό στο Bondi, μία παραθαλάσσια περιοχή του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, εδώ και πολλά χρόνια. “Τρελαίνει τους ανθρώπους εδώ. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις μουσική για να το μπλοκάρεις. Μερικοί άνθρωποι αφήνουν αναμμένους τους ανεμιστήρες τους”, δήλωσε ένας κάτοικος στην Daily Telegraph. Στις ΗΠΑ, μελέτη έχει διαφοροποιήσει το “Βουητό του Κόκομο”.

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από τη δημοτική κυβέρνηση της Ιντιάνα, έδειξε ότι δύο εργοστάσια παρήγαγαν ήχους σε συγκεκριμένες συχνότητες. Ωστόσο, παρά τα μέτρα καταπολέμησης του θορύβου, κάποιοι κάτοικοι ακόμα παραπονιούνται για το Βουητό.

Τι προκαλεί το Βουητό;

Οι περισσότεροι ερευνητές που εξετάζουν το Βουητό πιστεύουν ότι το φαινόμενο είναι πραγματικό και όχι αποτέλεσμα μαζικής υστερίας. Όπως και για την περίπτωση του Βουητού του Κόκομο, στο στόχαστρο των ειδικών μπαίνει πρώτα ο κοντινός βιομηχανικός εξοπλισμός. Άλλες ύποπτες πηγές είναι γραμμές φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και συσκευές ασύρματης επικοινωνίας. Αλλά, μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει συνδεθεί το Βουητό με μηχανικές ή ηλεκτρονικές πηγές.

Υπάρχει μία υποψία ότι το Βουητό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε τέτοια χαμηλή συχνότητα που ακούγεται μόνο από συγκεκριμένους ανθρώπους. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες επαληθεύτηκε ότι οι “Ακροατές” είχαν ιδιαίτερη ευαισθησία σε σήματα έξω από το φυσιολογικό εύρος της ανθρώπινης ακοής.

Εμπειρογνώμονες από το χώρο της ιατρικής υποστηρίζουν ότι μία πιθανή αιτία είναι οι εμβοές (η αντίληψη ήχου, όταν δεν υπάρχει εξωτερικός θόρυβος παρόντας), αλλά επαναλαμβανόμενες δοκιμές έχουν αποδείξει ότι οι “Ακροατές” έχουν φυσιολογική ακοή.

Για το Βουητό, έχουν κατηγορηθεί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως μικροσεισμοί ή πολύ αμυδρές δονήσεις της γης που προκύπτουν από την κίνηση των κυμάτων στους ωκεανούς.

Παρόλα τα ενδεχόμενα και τις υποθέσεις που έχουν μελετηθεί, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει επαρκής εξήγηση του φαινομένου. Η μόνη λύση για όσους υποφέρουν από τον υπόκωφο ήχο είναι, προς το παρόν, να στραφούν στο λευκό θόρυβο (τυχαίος ήχος με σταθερή, επίπεδη φασματική πυκνότητα ισχύος) από άλλες πηγές, για να μην ακούνε το ενοχλητικό Βουητό.

“Είναι μυστήριο για 40 χρόνια και είναι πολύ πιθανόν να παραμείνει μυστήριο για πολύ περισσότερο”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ακουστικός σύμβουλος Geoff Leventhall, στο BBC.

topeiraxtiri.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα