Wikileaks: Το «μπλόκο» Παπανδρέου στις αποκρατικοποιήσεις Καραμανλή

17:35 25/5/2011 - Πηγή: 24wro
«Η προφανώς αµφίθυµη προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ για την τήρηση των όρων της σύµβασης...
µε την COSCO δηµιουργεί νέες αµφιβολίες για τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύσει και να διατηρήσει ξένους επενδυτές εν µέσω µίας παγκόσµιας χρηµατοπιστωτικής κρίσης». «∆εν αποτελεί µεγάλη έκπληξη που η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να ιδιωτικοποιήσει την ολυµπιακή στην έκτη προσπάθεια».

«Η Ελλάδα
αγωνίζεται να αποφύγει το “µαύρο µάτι” στην απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας» και «µόνο κατ’ όνοµα ιδιωτικοποίηση του τοµέα που µαστίζεται». Κι αυτά είναι µόνο µερικά από τα ενίοτε καυστικά και ειρωνικά σχόλια των αµερικανών.

«Τα ΝΕΑ» δηµοσιεύουν τα τηλεγραφήµατα που αναφέρονται στις προσπάθειες αποκρατικοποίησης από το 2005 και µετά.

Διαβάστε εδώ τα σχετικά τηλεγραφήματα

COSCO
«Οι Ελληνες δεν δείχνουν ευχαριστηµένοι µε την πώληση»

Δεκέµβριος 2008. Στο εµπιστευτικό έγγραφο 08Athens1635 µε τον τίτλο «Οι Ελληνες θεωρούν την Κίνα πιο επιθετική κατά την επίσκεψη του προέδρου Χου», περιγράφεται η συνάντηση του Κινέζου µε τον Καραµανλή και τον Παπούλια οπότε υπογράφτηκε και η σύµβαση για την παραχώρηση του σταθµού εµπορευµατοκιβωτίων του Πειραιά στην CosCo. Οπως προκύπτει από το τηλεγράφηµα, στέλεχος του ΥΠΕΞ αποκαλύπτει στους Αµερικανούς ότι η παραχώρηση αυτή ήταν ιδέα του πρώην πρωθυπουργού της χώρας µας. Και σηµειώνει µε νόηµα ο Σπέκχαρντ: «Δηµοσιεύµατα στον Τύπο ανέφεραν ότι η παραχώρηση του λιµανιού του Πειραιά θα γινόταν µε ανοιχτό και δίκαιο διαγωνισµό, παρότι η ανάπτυξη πολιτικής µπορεί να έπαιξε ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο».

Στο ίδιο έγγραφο οι Κινέζοι φέρονται να έχουν επιβάλει την επίσκεψη του προέδρου τους στην Ελλάδα, δίνοντας στους Ελληνες χρονικό περιθώριο προετοιµασίας µόνο έναν µήνα, ενώ το ταξίδι Παπούλια στην Κίνα είχε προαναγγελθεί έναν ολόκληρο χρόνο πριν. «Προφανώς ήθελαν η συµφωνία για την παραχώρηση στην CosCo να γίνει το συντοµότερο δυνατόν», εκτιµάται, ενώ το στέλεχος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η διαδικασία είχε πέσει θύµα της γραφειοκρατίας για αρκετό καιρό και πως η επίσκεψη εξανάγκασε την πρόοδο για την ολοκλήρωσή της.

Επίσης, το στέλεχος του ΥΠΕΞ «παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα ήταν σε “υποδεέστερη θέση” λόγω του πολύ µεγάλου εµπορικού ελλείµµατος µε την Κίνα» και εποµένως υποστηρίζουν γενικά τις θέσεις που έχουν σηµασία για τους Κινέζους.

«Η Ελλάδα προφανώς δεν παίρνει αυτό που νοµίζει ότι της αξίζει σε αντάλλαγµα και οι Ελληνες δεν φαίνονται ευχαριστηµένοι µε τη σχέση», έγραφε στο σχόλιό του ο Σπέκχαρντ για τις σχέσεις της χώρας µας µε την Κίνα. «Ο Καραµανλής προσπαθεί να αναστρέψει αυτή την κατάσταση µε τη σύµβαση παραχώρησης του σταθµού εµπορευµατοκιβωτίων του Πειραιά στην CosCo – αν υποθέσει κανείς ότι είναι αληθής η αναφορά του (ελληνικού) ΥΠΕΞ για το ότι αυτός, και όχι µια ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, ήταν υπεύθυνος που η παραχώρηση κατέληξε στους Κινέζους. Οπως συµβαίνει και µε τη Ρωσία, η ελληνική κυβέρνηση εµφαν
Keywords
Τυχαία Θέματα