Δεν αποκλείεται η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

18:03 8/5/2012 - Πηγή: 24wro
Στο δίλημμα της ΕΕ αναφέρεται η Le Soir που μιλά για αναταραχή...
«Αναταραχή στην Ελλάδα» έχει τίτλο το ολοσέλιδο αφιέρωμα στις ελληνικές εκλογές που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Le Soir», το οποίο υπογραμμίζει την ανησυχία των Ευρωπαίων και των αγορών, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ ενδέχεται να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο μετά τις εκλογές 2012
στη χώρα.

Το δημοσίευμα τονίζει πως η διαχωριστική γραμμή αυτών των εκλογών τοποθετήθηκε ανάμεσα στα μνημονιακά και στα αντιμνημονιακά κόμματα. «Είναι προφανές πως το μνημόνιο, η συμφωνία που ορίζει τα μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα το δανεισμό της χώρας, απορρίφθηκε από τους Έλληνες ψηφοφόρους», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις απειλές αποκλεισμού τους από την ευρωζώνη και τη λιτότητα που τους αφαιμάσσει και την οποία δεν θέλουν πια, οι Έλληνες είναι φανερά αποπροσανατολισμένοι και δεν ξέρουν πλέον πού να στραφούν», τονίζει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρεται στο ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών, σημειώνοντας πως, αν η κατάσταση παραμείνει «μπλοκαρισμένη», η ΕΕ ενδέχεται να βρεθεί «με την πλάτη στον τοίχο», αντιμέτωπη με μια επιλογή που όλος ο κόσμος φοβάται: είτε να αποδεχτεί να χαλαρώσει τους όρους που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα είτε να σταματήσει να τη στηρίζει, γεγονός που θα σήμαινε τη de facto έξοδό της από την ευρωζώνη.
Εξάλλου, το δημοσίευμα αναφέρεται στην αναταραχή που προκάλεσε η ελληνική ψήφος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι «παράδοξο» οι αγορές να επηρεάζονται περισσότερο από τις εκλογές σε μια μικρή χώρα στην άκρη της Ευρώπης απ’ ό,τι από την εκλογή ενός νέου προέδρου σε μια από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ.
Τέλος, ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών (ULB), Αντρέ Σαπίρ, σχολιάζει, μέσω της «Soir», ότι «φάνηκαν τα όρια της λιτότητας». Ο Α. Σαπίρ δηλώνει ανήσυχος για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών λόγω της αβεβαιότητας και της μη ύπαρξης σαφούς πλειοψηφίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης για το πρόγραμμα λιτότητας είναι μικρά και παρατηρεί πως τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία, είναι εύθραυστες και έχουν σημαντικά χρέη και ασθενική ανάπτυξη.
Keywords
Τυχαία Θέματα