Εκτός ευρώ για 10 χρόνια

00:04 12/6/2012 - Πηγή: 24wro

Εκτεταμένα και λεπτομερή σενάρια για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, στην περίπτωση που Κομισιόν, εταίροι και η επόμενη ελληνική ...

κυβέρνηση δεν «τα βρουν» για τη συνέχιση της χρηματοδότησης, κυκλοφορούν πλέον ευρέως στους διαδρόμους των Βρυξελλών.
Ταυτόχρονα, όσο το ενδεχόμενο της εξόδου φαντάζει ολοένα και πιο ρεαλιστικό, κοινοτικοί παράγοντες προσπαθούν να επανακαθορίσουν το μέλλον όσων παραμείνουν στο κοινό νόμισμα. Δύο καθηγητές, των οποίων οι παρεμβάσεις και οι προειδοποιήσεις επανειλημμένως επαληθεύθηκαν
μέσα στη διετία της ελληνικής κρίσης, ο Γερμανός Ντάνιελ Γκρος και ο Βέλγος Πολ Ντε Χράουε, σχεδόν ταυτόχρονα δημοσίευσαν τις αναλύσεις τους.
Ο Ντ. Γκρος δείχνει τον τρόπο για να γίνει η έξοδος διαχειρίσιμη - όχι για τους Ελληνες πολίτες αλλά για τους δανειστές. Προβλέπει για την Ελλάδα μια δεκαετία εκτός ευρώ, με σκληρή δουλειά, αναμόρφωση του κράτους και έμφαση στις εξαγωγές, ώστε οι εταίροι να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, αφήνοντας εντελώς ανοιχτό το αν η χώρα θα επιστρέψει ποτέ στο κοινό νόμισμα. Ο Nτε Χράουε προειδοποιεί την Κομισιόν και τη Γερμανία ότι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αν θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει το ευρώ.

Τα σενάρια

Το επικίνδυνο σενάριο που αναλύει ο σύμβουλος της Κομισιόν και επικεφαλής του επιφανούς think tank CEPS, καθηγητής Ντάνιελ Γκρος, προβλέπει μια ήπια μετάβαση, η οποία, όμως, για να πετύχει, θα πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει -έστω και εκτός ευρώ- τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Υποστηρίζει ότι η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ δεν είναι απαραίτητο να συνοδευτεί από πλήρη στάση πληρωμών της χώρας, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους βρίσκεται στα χέρια θεσμικών δανειστών και μπορεί να εξυπηρετηθεί έπειτα από μια δεκαετία.

«Σήμερα το ελληνικό ΑΕΠ βρίσκεται περίπου στα 200 δισ. ευρώ. Αν η Ελλάδα επέλεγε να επαναφέρει τη δραχμή, το νέο νόμισμα, πολύ πιθανόν να είχε μία υποτίμηση περίπου 50 %, άρα και το ΑΕΠ θα έπεφτε κάτω από τα 100 δισ. Ταυτόχρονα, τα έσοδα της ελληνικής κυβέρνησης θα υποχωρούσαν παρομοίως από τα 80 δισ. που είναι σήμερα, στα περίπου 40 δισ. Φαινομενικά, η πενιχρή αυτή απόδοση φαντάζει παντελώς ανεπαρκής για να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα 330 δισ. που η ελληνική κυβέρνηση οφείλει στους ξένους πιστωτές». Παρ’ όλ’ αυτά, ο Ντάνιελ Γκρος επισημαίνει:

1) Η έξοδος από το ευρώ θα σημάνει την πλήρη χρεωκοπία μόνο για τα 70 δισ. ευρώ που η χώρα χρωστά σε ιδιώτες μετά το PSI.

2) Τα 22 δισ. ευρώ που η Ελλάδα χρωστάει στο ΔΝΤ έχουν προτιμησιακό χαρακτήρα βάσει του διεθνούς δικαίου και, ως εκ τούτου, απαιτείται να πληρωθούν στο ακέραιο - και αυτό θα γίνει.

3) Παρά την αρχική υποτίμηση, η ισοτιμία ευρώ - δραχμής θα σταθεροποιηθεί, μέσα σε μία δεκαετία, σε πιο φυσιολογικά επίπεδα και στο τέλος των δέκα ετών το ΑΕΠ θα επιστρέψει στα 200 δισ.

4) Ως αποτέλεσμα της υποτίμησης, ο όγκος και η αξία των εξαγωγών θα φτάσει σε δέκα χρόνια στα 85 δισ. ευρώ -από
Keywords
Τυχαία Θέματα