Ελληνίδες που ήρθαν αντιμέτωπες με τον καρκίνο και τον νίκησαν

11:50 21/5/2013 - Πηγή: 24wro

Το άρθρο που έγραψε η Αντζελίνα Τζολί στους «New York Times» περιγράφοντας την απόφασή της να υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή συγκλόνισε...
σε διεθνές επίπεδο την κοινή γνώμη. Η Αμερικανίδα σταρ του Hollywood βρήκε το κουράγιο και μοιράστηκε δημόσια την προσωπική της ιστορία δίνοντας δύναμη και κουράγιο σε εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο που είτε πάσχουν είτε έχουν προδιάθεση να προσβληθούν από καρκίνο.

Σε
παρόμοιες δηλώσεις έχουν προβεί κατά καιρούς και αναγνωρίσιμες Ελληνίδες, οι οποίες άνοιξαν την καρδιά τους και περιέγραψαν πώς κατάφεραν να βγουν νικήτριες από τη μάχη με τη νόσο-μάστιγα της εποχής.

Γωγώ Μαστροκώστα

Για την περιπέτειά της με τον καρκίνο του μαστού μίλησε ανοιχτά το καλοκαίρι του 2010 και η Γωγώ Μαστροκώστα κάνοντας πολλές γυναίκες να πάρουν θάρρος και να παλέψουν τη νόσο. Οπως και η Αντζελίνα Τζολί έτσι και η Γωγώ είχε μοιραστεί την ιστορία της μέσω του περιοδικού «Life and Style»: «Η κόρη μου ήταν τριών ημερών, όταν μου είπαν ότι έχω καρκίνο»! Με αυτή τη συγκλονιστική δήλωση η Γωγώ Μαστροκώστα είχε συγκινήσει όλη την Ελλάδα.

Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού οι αναγνώστες παρακολούθησαν λέξη προς λέξη την περιπέτεια της Γωγώς με τον καρκίνο, τη μάχη της με τον ίδιο της τον εαυτό, την εξομολόγηση μιας γυναίκας που προσπαθεί να φανεί δυνατή, όταν μέσα της τρέμει από τον φόβο του θανάτου. Ακολούθησε η εκ βαθέων εξομολόγησή της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τις «Γυναίκες της χρονιάς», που συγκλόνισε όλους τους παρευρισκομένους, οι οποίοι πήραν ένα πραγματικό μάθημα ζωής από την εντυπωσιακή παρουσιάστρια!

Ο Γολγοθάς της άρχισε σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση της κορούλας της Βικτώριας. Λίγα 24ωρα μετά τη γέννησή της η Γωγώ διαπίστωσε ότι υπήρχε πρόβλημα με τον θηλασμό του μωρού της και είχε πόνους στο στήθος. Στο άκουσμα της διάγνωσης έμειναν όλοι άφωνοι: καρκίνος στο στήθος! Το πρόβλημα μάλιστα γινόταν ακόμη πιο σοβαρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόταν σε περίοδο λοχείας και οι ορμόνες δεν είχαν επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα. Ακολούθησαν ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες και ειδική φαρμακευτική αγωγή, καθώς και δύο ταξίδια στο εξωτερικό για να δουν την κατάστασή της γιατροί που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Ομως τα κατάφερε!

«Κι ας μην είχα μαλλιά, κι ας μην ήμουν καλά, για τον Τραϊανό ήμουν θεά. Μακάρι όλες οι γυναίκες να είχαν έναν σύντροφο σαν τον δικό μου» δήλωσε δημόσια η όμορφη γυμνάστρια - παρουσιάστρια. Μιλώντας για τον καρκίνο, η Γωγώ Μαστροκώστα τόνισε: «Δεν μου αρέσει να μιλάω συνέχεια δημοσίως γι’ αυτό που μου συνέβη. Ενιωθα πραγματικά ότι κανείς δεν θα μου βγάλει τα όσα έζησα καλύτερα από εμένα την ίδια και γι’ αυτό κάθισα και έγραψα το κείμενο μόνη μου. Ο καρκίνος δεν είναι επάρατος. Εχουμε τόσα μέσα, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ και υπάρχουν τόσοι τρόποι αντιμετώπισης... Θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο πριν χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις. Πιστεύω ότι πρέπει να την καταργήσουμε αυτήν την έκφραση».

Μαρία Χούκλη

Η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 βρέθηκε επίσης αντιμέτωπη με τον καρκίνο. Η ίδια έχει δηλώσει πως δεν υπήρξε θαρραλέα, ωστόσο η ιστορία αποδεικνύει το αντίθετο.

«Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να μιλήσω για τον καρκίνο. Αρχικά γιατί βρισκόμουν μέσα στο πρόβλημα, αργότερα γιατί δεν ήθελα να νομίζουν ότι το “ρευστοποιώ”, το “πουλάω”. Οταν όμως είδα ότι πως αυτή η ιστορία με τον καρκίνο είναι μια επιδημία και μου τηλεφωνούσαν γυναίκες από τα πιο απίθανα σημεία του κόσμου για να μου ζητήσουν συμβουλές, τότε κατάλαβα πόσο κουράγιο παίρνουν οι άνθρωποι που πάσχουν όταν έχουν μπροστά τους μια συγκεκριμένη περίπτωση, παρόμοια με τη δική τους» έχει δηλώσει η δημοσιογράφος, ενώ μιλώντας για την απόφασή της να μοιραστεί τη δική της εμπειρία έχει τονίσει:

«Στην αρχή νόμιζα πως όλη η συμφορά του κόσμου έχει πέσει στο κεφάλι μου. Οταν συνειδητοποιείς ότι σχεδόν σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένας καρκινοπαθής, λες ότι αξίζει να το προσπαθήσεις, να το πολεμήσεις. Νιώθεις όμως και μια περηφάνια, γιατί νίκησες. Σημασία έχει να προχωράς στη ζωή».

Βάσια Τριφύλλη

Πριν από δεκαπέντε χρόνια η Βάσια Τριφύλλη πάλεψε με τον καρκίνο του μαστού και βγήκε νικήτρια εξαιτίας του έρωτα! Από τότε μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει πολλές γυναίκες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα συμμετέχοντας σε ημερίδες και εκδηλώσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

«Πέρασα από πολλές διακυμάνσεις. Στην αρχή πέρασα απέναντι και νόμιζα ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε κάποια άλλη - οι άλλοι μάλιστα το εκλάμβαναν αυτό ως γενναιότητα. Δεν ήταν. Μετά τον πρώτο χρόνο, όταν συνειδητοποίησα τι μου συμβαίνει, πήγα σε ψυχολόγους, γιατί λένε πως ο καρκίνος του μαστού εκτός από κληρονομικά έχει και ψυχοσωματικά αίτια - γυναίκες που νοιάζονται πιο πολύ για τους άλλους παρά για τον εαυτό τους. Φαντάσου ότι όταν μου είπαν “έχεις καρκίνο”, η πρώτη μου σκέψη ήταν “τι θα γίνει η μάνα μου;”. Δεν είπα “πεθαίνω πάνω στη μεγάλη μου επιτυχία”, το “Ραντεβού στα τυφλά” που παρουσίαζα τότε. Η τελευταία μου αντίδραση στον καρκίνο που είχα ήταν τελικά και η φυσιολογική: κατέρρευσα» εξομολογήθηκε σε συνέντευξή της η ηθοποιός και αποκάλυψε τι ήταν αυτό που την ισορρόπησε:

«Ερωτεύτηκα ακαριαία. Είναι συνταγή αυτό. Η διάθεσή μου να ζήσω ήταν τέτοια που θα μπορούσα εκείνη την περίοδο, χωρίς να μειώνω τον συγκεκριμένο άντρα, να ερωτευτώ ακόμα και τον στύλο της ΔΕΗ. Δεν πήγε καλά αυτή η σχέση, χρωστάω όμως μεγάλη ευγνωμοσύνη σ’ αυτόν τον άντρα. Γιατί μου έδωσε αιτία να ζήσω».

Ελένη Γερασιμίδου

Την προσωπική της εμπειρία και τις δύσκολες ώρες που πέρασε με την αδερφή της, όταν διαπιστώθηκε ότι εκείνη πάσχει από καρκίνο, κατέθεσε η Ελένη Γερασιμίδου… Η συγκινητική εξομολόγηση έγινε στο πλαίσιο της εκστρατείας που έκανε γνωστό περιοδικό για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού: «Η δύναμη της ανθρώπινης ψυχής παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Πέρασα από μια τέτοια κατάσταση, στην αρχή της οποίας υπήρχε μια μικρή υποψία, αλλά τελικώς δεν ήταν κάτι κακό. Ηταν απλώς μια φλεγμονή. Το ίδιο έζησα και με τη Νατάσα, την αδερφή μου.

»Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να κάνεις τον καραγκιόζη. Τα πράγματα εξελίσσονται περίεργα. Τελικά εκείνη ήταν που μας έδινε κουράγιο. Θυμάμαι μια συνάδελφο που όταν της είπα ότι πρέπει να χειρουργηθώ γιατί υπάρχει μια υποψία, άρχισε να κλαίει κι εγώ την παρηγορούσα. Το ίδιο συνέβαινε με την αδερφή μου σε όλο το διάστημα που πέρασε με τον καρκίνο. Οσον καιρό υπήρχε, έκανα σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Μέσα μου όμως πέθαινα κάθε στιγμή από τον φόβο μου για εκείνη».

Χαρούλα Αλεξίου: Ξεπέρασε το «τέρας» με το... τραγούδι!

Η Χαρούλα Αλεξίου ξεπέρασε το «τέρας» του καρκίνου τραγουδώντας! Σε παλαιότερη συνέντευξή της είχε εξομολογηθεί: «Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο εμείς οι επώνυμοι είναι να μάθουμε να μην υποτιμάμε τους άλλους που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς, είτε είναι ο φόβος της απόρριψης είτε η αρρώστια. Εγώ έπαθα καρκίνο. Από αυτό έχασα και τη μητέρα μου... Ημουν τυχερή, γιατί τον πρόλαβα. Κάνοντας τη μαστογραφία μου, όπως κάθε χρόνο, το διαπίστωσα. Η πρόληψη με έσωσε. Αυτό που παίρνεις από ένα τέτοιο γεγονός είναι η ταπείνωση, γιατί ποτέ δεν πιστεύεις ότι θα το πάθεις κι εσύ. Οταν λοιπόν χάνεις το έδαφος κάτω από τα πόδια σου, βλέπεις ότι είσαι κι εσύ μια καρδούλα που έχει ανάγκη από φροντίδα. Αν όμως έχεις τον τίτλο του δυνατού... Σκεφτείτε πως όταν χειρουργήθηκα στον μαστό, καταδέχτηκα μόνο να αναβάλω την πρεμιέρα μου για μία βδομάδα. Το μόνο που ήθελα εκείνη τη στιγμή ήταν να με πάρουν αγκαλιά και να πενθήσω. Αλλά είπα “όχι, δεν θα το αφήσω αυτό να με νικήσει, θα του δείξω εγώ”».

Μαρία Ιωαννίδου: «Να μην αμελούμε, γιατί η πρόληψη σώζει ζωές»

«Είχα μια κληρονομικότητα, η μητέρα μου πέθανε από καρκίνο του μαστού» λέει η Μαρία Ιωαννίδου. «Πριν από τρία χρόνια μού είχε πει ένας γιατρός ότι δεν είχα κάτι, αλλά έπρεπε να προσέχω. Μου είχε πει να κάνω μαστογραφία κάθε έξι μήνες, αντί για κάθε χρόνο που συνηθίζεται να κάνουν οι γυναίκες. Κι εγώ δεν το έκανα. Το λάθος μου το χρεώθηκα» δήλωσε η δημοφιλής ηθοποιός και πρόσθεσε:

«Στη μαστογραφία αποκαλύφθηκε ότι έχω καρκίνο. Οταν μου το είπαν, ρώτησα τρεις φορές τον γιατρό αν το λέει σε εμένα. Εκλαψα πολύ, μετά θύμωσα μ' εμένα, μετά το είδα σαν κάρμα, μετά πέρασα στη διαδικασία του φόβου - όχι να μην πεθάνω, να μη σακατευτώ. Ενα σακατεμένο στήθος το έβλεπα σαν καμένη γη. Μπήκα και δεν ξέραμε ακριβώς τι θα μου συμβεί. Μπήκα με τα δύο μου στήθη και βγήκα με τα δύο μου στήθη. Πρέπει να ψηλαφίζουμε συνεχώς το στήθος μας και να κάνουμε τακτικά εξετάσεις, να μην το αμελούμε. Η πρόληψη σώζει ζωές».
madata.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα